Internationale vrouwendag: een bekentenis

Het is vandaag internationale vrouwendag, de ideale dag om vrouwelijke auteurs in het zonnetje te zetten. Of dat was tenminste mijn idee. Want ter voorbereiding van deze blogpost stond ik voor mijn uitpuilende boekenkast toen me iets opviel. Iets waar ik mezelf heel hard voor moet schamen: er staan bijna geen schrijfsters in…

Ik stond uiteindelijk met een Op de Beeck, een Rowling en Haratischwili in mijn handen. Ik vond nog wat andere vrouwen, maar bijna allemaal ongelezen. Dus laten we even eerlijk zijn, er gaat hier iets goed mis. Ik doe het niet expres, weinig vrouwen lezen, maar ik ben verbaasd over de onbewuste keuzes die ik maak.

Tijd voor verandering! Al heb ik geen idee hoe ik meer vrouwen ga lezen. Ik begin maar eens met inspiratie opdoen bij boekbloggers die zich wel regelmatig aan romans van vrouwen wagen. Ik weet toevallig dat Lalagè dat doet. Misschien moet ik me wat vaker laten beïnvloeden door De Wereld Draait Door, aangezien ze daar ook regelmatig romans van schrijfsters aanprijzen. Of misschien moet ik eens brutaal een boekhandel inlopen en zeggen: ‘ik wil een literaire roman van een vrouw. Wat raden jullie me aan?’ Hoe ik het ook wend of keer, ik moet simpelweg bewuster worden bij het kiezen van boeken.

Het zet me in ieder geval aan het denken. Niet alleen wat dit zegt over mij als persoon, maar ook over de maatschappij. Zijn er nog steeds minder schrijfsters dan mannelijke auteurs? Zien we ze sneller over het hoofd? Of valt het allemaal wel mee?

Hoe dan ook, vandaag is een goede dag om erover na te denken!

15 comments / Add your comment below

  1. Wat grappig, bij mij is het precies andersom. Ik ontdekte het in 2014 -tijdens een blogpost van #50books, vraag 43 of je aan een boek herkent of het door een man of vrouw geschreven is-. Ik vond het destijds best suf haha.

  2. Ik heb toch wel iets meer vrouwen in de kast staan als jij, maar ze blijven in de minderheid. Wat te denken van Allende of Elke Geurts? Zeker aanraders!

  3. Dank voor de link :) Als ik toevallig een paar boeken achter elkaar lees van mannen, dan krijg ik het gevoel dat ik iets mis… en dan kies ik dus graag weer voor een vrouw. Ik heb ook weleens geteld en ongeveer de helft van de boeken die ik lees is geschreven door een vrouw.

  4. Een paar suggesties: Patricia Jozef, Marijke Schermer, Marja Pruis, D. Hooijer, Elke Geurts, Jennifer Egan, Roos van Rijswijk, Niña Weijers, Judith Schalansky, Marlene van Niekerk. Als je benieuwd bent, ik heb stukken over hen geschreven – zie maar of ze je aanspreken.

    (En ja, ook in mijn kast is de verhouding scheef)

  5. Ik heb ook te veel mannen in mijn boekenkast maar wil je wel graag mijn weinige vrouwen aanraden: Chimamanda Ngozi Adichie, Yaa Gyasi (net Homegoing gelezen), Isabel Allende, Lieke Marsman, Hanya Yanagihara (Een Klein Leven), Arundhati Roy en Donna Tarrt. Zo stom eigenlijk dat je onbewust zo weinig vrouwelijke auteurs kent terwijl ik dit helemaal niet van mezelf zou verwachten!

  6. Ik let er eigenlijk niet heel hard op, of ik boeken van mannen of vrouwen lees. Spreekt de titel of de achterflap mij aan, dan komt het boek op mijn lijstje. Nu ik er over nadenk zie ik wel dat ik de laatste tijd bijna alleen maar boeken van vrouwen heb gelezen. De Macht van Naomi Alderman vind ik een aanrader, alsook Aan doodgaan dachten we niet van Gerda Blees.

  7. Het lijkt erop, dat ik meer Vrouwen-auteurs in mijn kasten heb staan. Nu de nieuwste van Gill Paul..ook een vrouw. Thrillers, Jet van Vuuren, Linda Jansma..Marelle Boersma..vrouwen. Santa Montefiore..vrouw. Thomese, man. Ja, bij NL auteurs, dus meer vrouwen. BTL lijkt het andersom..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.