Hoe ik een boekblogger werd

Het achtste leven (voor Brilka) is uit en dat betekent dat ik weer tijd heb voor andere boeken en mijn blog. Maar nu mijn leven een hele tijd om een prachtig boek heeft gedraaid (de recensie is in overigens in de maak) wist ik even niet meer zo goed waar ik over zou schrijven, dus liet ik jullie via Twitter kiezen. De uitslag bepaalde dat ik nu iets ga vertellen over hoe ik uiteindelijk een boekblogger werd. Ik wist in het begin namelijk helemaal niet waar ik over wilde bloggen… Mocht je willen weten wat ik voor Hoofdstuk 12 deed en waardoor ik uiteindelijk koos voor een boekenblog, lees dan vooral verder!

Er was eens…

…een klein meisje dat boeken verslond en uitkeek naar de bezoekjes aan de schoolbibliotheek. Ik ga even niet dieper in op mijn verre verleden, want dan zijn jullie morgen nog aan het lezen, en maak een sprongetje naar 2014 toen ik een blog begon met de naam Chantalia. Ik wilde schrijven, maar ik had geen flauw idee waarover en deed toentertijd maar wat. Zo tikte ik iets over een haakwerkje van een Minecraft creeper die ik voor mijn vriend maakte (nog steeds niet af…), over mijn favoriete cake (omdat ik toen nog gewoon zuivel at) en over andere losse dingen die mij bezighielden. Zo ook boeken. Na een tijdje merkte ik dat de berichten over boeken goed werden gelezen en ik wist ook dat ik me met mijn studie me wilde specialiseren in (de Italiaanse) literatuur.

Van allesblog tot boekenblog

Dit was het moment waarop ik koos om alleen nog over cultuur zoals, films, series, Italië en boeken te schrijven. Ik was sinds mijn pubertijd een vakantielezer geworden, maar door mijn blog en het feit dat sinds ik samenwoon geen tv meer heb, ontwaakte dat kleine meisje met haar liefde voor boeken weer in mij. Ik merkte dan ook dat ik steeds vaker neigde naar bloggen over alleen boeken. Na weken twijfelen ging de kogel door de kerk: het werd een boekenblog. Ik wist alleen nog niet hoe ik dat ging aanpakken, want ik vond de naam van mijn blog niet passen bij een boekenblog en wat doe je dan? Alleen de naam omzetten of opnieuw beginnen?

Ik deed het allebei

Sommigen zullen nu vast vragend hun wenkbrauwen optrekken, maar ik zal mijn keuze even uitleggen. Ik maakte van al mijn blogposts concepten, zodat ze niet verloren zouden gaan en koppelde vervolgens mijn nieuwe domeinnaam aan mijn oude blog. Vervolgens typte ik wat nieuwe recensies, win-acties en boekentips om daarna online te gaan. Iedereen kon Hoofdstuk 12 bezoeken, maar de site ook nog bereiken via de oude url. Dus mocht iemand via een oude link op bijvoorbeeld social media naar mijn blog gaan, dan zouden ze nog ergens uitkomen. Na een jaar heb ik de link chantalia.nl alsnog verwijderd, omdat er volgens mijn statistieken bijna niemand meer via die weg op mijn blog belandde.

Ze leefden nog lang en gelukkig

Sinds dat moment ben ik een boekblogger. Inmiddels schrijf ik hier alweer bijna anderhalf jaar met veel plezier. Ik heb een vermoeden dat ik hier nog een lange tijd blijf plakken en dat ik nog heel veel moois ga lezen.

13 comments / Add your comment below

 1. Het klinkt als een sprookje: er was eens … en ze leefden nog lang en gelukkig. Dat laatste had ook kunnen zijn: ze lezen nog lang en gelukkig. Ik hoop dat je nog heel lang kunt blijven lezen en schrijven. A propos: schrijven …. Ik hoop echt dat je nog een keer een boek kunt kunnen schrijven. Of, wie weet, een dichtbundel ;>)
  Nog wel een vraagje. Hoe ben je tot de naam van dit blog gekomen? Waarom Hoofdstuk 12? Waar gingen de voorgaande hoofdstukken over?
  Succes met al je plannen!

  1. Ze lezen nog lang en gelukkig zou hier echt perfect zijn inderdaad! Iets zelf schrijven staat nog altijd op de planning. Ik schrijf op het moment vooral losse flarden en daar heeft niemand wat aan (al is het een goede oefening voor mezelf ;) ). Mijn blog heet hoofdstuk 12 omdat mijn favoriete boek 12 hoofdstukken heeft. Veel spannender kan ik het helaas niet maken!

 2. Wat leuk om te lezen! Een keuze voor je blog is altijd lastig en die keuzes kunnen later ook weer veranderen. Goed dat je gewoon boekblogger bent geworden!

  1. Er is zo veel om over te bloggen! Ik ben wel blij dat ik geen lifestyle blogger ben. Moet er niet aan denken om iedere maaltijd en ieder uitstapje vast te leggen. Daar heb ik echt het geduld niet voor…

 3. Leuk om te lezen hoe jouw blog tot stand is gekomen. Grappig ook dat het vrijwel hetzelfde verliep als bij mij. Net als jou blogde ik in het begin over verschillende zaken. Van boeken die ik las en films die ik zag tot knutselwerkjes, daguitstappen, bedenkingen, nieuwe recepten, … Het valt me wel op dat ik pas veel frequenter ben gaan bloggen zodra ik me uitsluitend op boeken heb toegespitst.

 4. Ik ben net begonnen met boeken recenseren, en weet nog niet zo goed hoe mijn blog vorm te geven. Ik houd van koken, (kook)boeken lezen en recenseren en gooi er ook wat persoonlijke dingen tussendoor. Eigenlijk ben ik bang dat het een beetje een rommeltje is, wat niet aantrekkelijk is voor mijn lezers. Maar alleen recensies plaatsen lijkt me dan weer niet zo leuk om te doen. Ik zou graag je commentaar horen.

  1. Het is jouw blog en daar moet je vooral doen wat jij leuk vindt. Als je kookboeken recenseert en ook over eten schrijft dan vult zich dat goed aan. Daarnaast vinden veel mensen persoonlijke dingen ook leuk om te lezen, dus ik denk dat je een goede basis hebt :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.