#50books: welk boek ligt je het prettigst in de hand?

Boeken lezen is fijn, dat mag duidelijk wezen. Toch zijn er verschillende manieren om verhalen te verslinden, waarvan ze allemaal voor- en nadelen hebben. Ik zet mijn drie favoriete boekvormen op een rij om uiteindelijk te ontdekken welke van deze drie nu echt het fijnste is.

Paperback

Ik denk dat ik paperbacks het vaakst lees. Ze zijn qua gewicht net niet te zwaar om mee te nemen, liggen goed in de hand, en na het kraken van de rug blijven ze ook nog eens goed openliggen. Ondertussen ritselen de pagina's door je handen en ruiken ze lekker naar papier. Klinkt positief, maar toch hebben paperbacks nadelen. Veel lezers breken de rug liever niet. Ik vind het persoonlijk niet zo erg als een boek er gelezen uitziet, zolang ik daar de schuldige van ben. Maar als je de rug van het boek heel wilt houden, heb je vaak toch constant twee handen nodig om het verhaal te lezen. En eerlijk is eerlijk, ik heb toch echt één hand nodig om regelmatig een slok thee te kunnen nemen. Daarnaast zijn ze redelijk makkelijk mee te nemen, maar het nadeel blijft dat de hoekjes van de kaft snel beschadigd raken, en dat vind ik dan wél weer zonde.

Hardcover

Ze zijn mooi. In je boekenkast stralen ze altijd net dat beetje extra uit en daar word ik best gelukkig van. Eigenlijk is dat, naast dat het omslag en de rug minder snel beschadigen als bij een paperback, het enige voordeel van een hardcover. Ze zijn namelijk zwaar en minder praktisch om mee te nemen. Ik koop ze dus ook bijna nooit, tenzij het een echte favoriete schrijver is die voor altijd in mijn kast mag blijven staan of het echt niet anders kan.

E-reader

Ze zijn klein, ze zijn licht en er staan honderden boeken op. Veel praktischer kan het niet worden. Toch vind ik altijd twee dingen jammer aan een e-reader: je kunt de boeken niet in de boekenkast zetten en je kunt er niet lekker doorheen bladeren. Een e-reader komt de sfeer niet ten goede, maar toch ben ik altijd weer blij als ik op vakantie ga zonder tien kilo aan boeken mee te nemen.

Welk boek ligt bij mij het prettigst in de hand?

Als ik puur op het in de hand liggen afga, dan ga ik toch voor de e-reader. Hoe je het ook wendt of keert, deze apparaten zijn er voor gemaakt om comfortabel mee te kunnen lezen. Dat het niet de karakteristiek heeft van een fysiek boek…tja, dat vergeet ik bij een goed verhaal toch na een pagina of drie.

9 comments / Add your comment below

  1. Nou, Chantal, een paperback leest inderdaad het gemakkelijkst, maar ik heb wat tegen het breken van de rug (ai ai…), daarom kies ik vaak pockets die soepel open gaan, zoals Livre de Poche en Folio. Maar een mooi ingebonden boek is zeker een sierraad voor je boekenkast. Als ik weg ga met de trein of ergens op vakantie vind ik de e-reader ideaal, want daar heb je omzeggens een ganse boekenkast mee in een handig lichtgewicht formaat.
    Zo, meisje, dat was het. Nog veel leesplezier !
    Waltter.

    (Ik lees momenteel “Daisy Sisters” van Henning Mankell in… pocketformaat.)

  2. Ik vind paperbacks het prettigst om te lezen, al moet ik zeggen dat het ook van het formaat afhangt. Ik dacht hier toevallig gisteren nog aan: ik was juist begonnen in De Cage en vond het boek echt niet lekker vasthouden. Het is wel gewoon een paperback, maar eentje met een heel groot formaat – wat niet lekker in de hand ligt helaas..

  3. Je vergeet de dwarsligger! Wij gaan over een poosje met het vliegtuig op vakantie en dit weekend bedacht ik: ik ga eens in de bieb kijken of er nog dwarsliggers zijn die ik zou kunnen meenemen. Nemen weinig plek in, en toch een compleet boek. Wat zijn jouw ervaringen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.