Het is Pasen en dat betekent dat het vasten van dit jaar erop zit. Zo’n 46 dagen geleden besloot ik mijn social media-gedrag drastisch te minderen, want ik voelde me inmiddels een slaaf van mijn telefoon. Ik staarde vaker naar het scherm van mijn iPhone dan naar een boek, dus ik vond het tijd voor verandering! Vandaag deel ik mijn ervaringen.

Alle begin is moeilijk

De eerste dagen waren lastig. Ik was het zó gewend om ieder afgeleid moment naar mijn telefoon te grijpen dat ik alsnog constant met mijn iPhone in mijn handen zat…Uiteindelijk heb ik het apparaatje onder een kussen gelegd waardoor ik al snel afkickte van mijn slechte gewoonte. En toen kwam ik nog maar zo’n drie keer per dag op social media om iets te plaatsen of jullie berichten en reacties te bekijken.

Evenwicht

Toch merkte ik dat ik dat soms best lastig bleef vinden, bijvoorbeeld met mijn verjaardag en win-acties. Of soms zat ik in een groep mensen die allemaal naar het scherm in hun hand zaten te staren. Wat doe je dan? Uiteindelijk besloot ik om minder streng te worden en was ik weer wat vaker online om bijvoorbeeld een gesprek op Twitter te voeren zonder dat de ander een halve dag op antwoord hoefde te wachten. Maar ik beloofde mezelf wel dat ik niet meer urelnag onnodig door Twitter, Facebook of Instagram zou scrollen.

Slechte dagen

Tja, soms zat ik een dag iets minder goed in mijn vel of was mijn concentratie ver te zoeken en zocht ik afleiding op mijn telefoon. Dus ja, ik heb af en toe gezondigd…

40 dagen later

Op dit moment grijp ik niet meer constant naar mijn telefoon en voel ik ook de behoefte niet meer om altijd online te zijn. De digitale wereld kan ook even zonder mij. Daarnaast heb ik veel meer rust in mijn hoofd omdat ik mezelf niet meer constant aan onnodige prikkels blootstel. Ik ben misschien niet zo streng geweest als dat ik had gewild, maar dit resultaat is goed genoeg.

Ook Lex van Het levende boek schrijft over smartphoneverslaving. Ontdek hier of je niet zonder je telefoon kunt aan de hand van zijn vragen.