De zomer is koud, maar officieel begonnen. Voor velen staat de zomervakantie voor de deur en daarmee komt de grote vraag: welke boeken moet je nu aan het zwembad, in je tent, aan de andere kant van de wereld of gewoon in je eigen tuin lezen? Ik maakte een lijst met boeken die je, of je nu op vakantie gaat of niet, in andere werelden laten wanen.

 

Voor de romantische lezer

Zwijmel je aan de rand van het zwembad graag weg bij een romantisch verhaal? Met deze boeken zit je dan zeker goed! In Onder de Italiaanse zon van Santa Montefiore gaat een weduwe terug naar haar verleden door een Italiaanse kookcursus te volgen in Toscane. Ze gaat niet alleen, maar haar dochter en kleindochter gaan ook mee op reis om dichter bij elkaar te komen en de liefde te (her)ontdekken.
Lees je liever een romantische tranentrekker? Stop dan Mijn beeld van jou van Susan van Eijck in je koffer.
Houd je van romans over de liefde die niet mierzoet zijn en aan het einde verrassen? Dan is Zwemmen met haaien het boek voor jou. Al weet ik niet of je dit boek aan het strand wilt lezen…
Wil je naast wegzwijmelen ook lachen en jezelf irriteren aan het hoofdpersonage neem dan Helemaal het einde van Lisette Jonkman mee op reis.

   

 

Romans die je aan het denken zetten

Voor wie van meer psychologische diepgang houdt kan zijn of haar reistas aanvullen met wat extra kilo’s. Wil je graag iets hebben om over na te denken? Lees dan Noem het liefde van Daan Heerma van Voss. Het verhaal is mooi, maar laat je bovenal stilstaan bij wat liefde is.
Saskia Noort schreef een roman over een vrouw die weggaat bij haar man. Ze gaat naar een retraite om haar leven weer op de rails te krijgen, maar is dit wel de oplossing? In Stromboli lees je het.
Na het succes van De acht bergen van Paolo Cognetti is nu ook De buitenjongen verschenen. Het verhaal gaat over een eenzame man die besluit om in de bergen te gaan wonen. Ik moet het boek zelf nog lezen, maar het zou moeten aansluiten op de eerder gepubliceerde bestseller.

  

 

Verhalen die je raken

Na Mattias van Peter Zantingh is een van de origineelste verhalen die ik dit jaar las. Er valt niet veel te zeggen over dit boek zonder iets te verraden, dus je zult het gewoon moeten lezen.
Altijd al eens een kijkje willen nemen door de ogen van iemand met autisme? Dat kan! Judith Visser schreef in Zondagskind over haar ervaringen met opgroeien met autisme. Eerlijk, puur en mooi geschreven waardoor je niet anders kan dan meeleven met hoofdpersonage Jasmijn.
Ik wens je mooie dromen is al een wat oudere roman, maar daardoor niet minder mooi. Massimo Gramellini laat zien hoe het leven is als je op de jonge leeftijd een dierbare verliest.

  

 

Boeken die je mee op een roadtrip nemen

In Laat los mijn hand van Edward Docx gaat Louis met zijn vader en halfbroers in een busje op reis naar een kliniek waar hun vader zijn leven wil beëindigen. Een emotioneel verhaal waarin de personages tijdens de lange rit ontdekken wat er nu werkelijk toe doet in het leven.
Ook in Weg van alles wordt tijdens een roadtrip ontdekt wat er werkelijk toe doet. In deze roman vertrekt Paula nadat haar man haar heeft bedrogen en haar dochter ernstig wordt gepest. Ze vertrekken met de caravan en de enige regel is dat er geen technologie mag worden gebruikt. Brengt dat mensen dichterbij elkaar?
Sandra Bernart schreef na Ik zag Menno een nieuwe roman. In Vol van Maan doet Laurens tegen zijn zin in mee aan een liftwedstrijd met medestudent Maan. Het enige wat Laurens wil is winnen, maar de reis doet meer met hem dan hij had verwacht.

  

 

Thrillers die je niet loslaten

Een van de populairste thrillers van de afgelopen jaren is HEX van de Nederlandse Thomas Olde Heuvelt. Een heks uit de 17e eeuw jaagt de bewoners van het dorpje Beek de stuipen op het lijf. Voor de buitenwereld wordt de heks geheim gehouden, maar een groepje jongeren besluit dat hij tijd is voor verandering, maar daar is de heks het niet mee eens…
Houd je meer van detectives dan zit je goed met Schaduw van Mirko Zilahy waarin er in drie dagen tijd drie moorden worden gepleegd. De lijken zijn gruwelijk verwond en het is aan Mancini, die net zijn vrouw is verloren, om de moorden op te lossen.
In Zonder jou van de zusjes Van Gastel is Valeries zoon Mick een gevaar voor het gezin door zijn persoonlijkheidsstoornis. Toch probeert Valerie er zo lang mogelijk voor haar zoon te zijn, maar of dat nu zo verstandig is?
Het laatste boek is niet echt een thriller te noemen, eerder een parodie, maar ik vond het wel een heerlijk boek. In Duchamp moet rechercheur Duchamp de moord oplossen waarbij een student verkleed als Chet Baker van de tweede verdieping is gevallen. Duchamp wil de moord oplossen en belandt in het Amsterdamse nachtleven.