Martha vroeg ons deze week hoe we onze boeken sorteren, zowel online als in de boekenkast. Ik moet zeggen dat beide manieren voor mij erg verschillen en dat ik me meer bezig houd met de inhoud van boekenkast dan dat van mijn online plankjes. Tegen mijn kast kijk ik namelijk dagelijks aan en ik pak er regelmatig boeken uit. Online geef ik eigenlijk alleen maar aan welke boeken ik wil lezen en heb gelezen.

Mijn boekenkast

Mijn boekenkast is in vijf planken die ik allemaal gebruik voor een ander genre. Zo liggen op de onderste plank de kookboeken en dan plank daarboven ligt de overige non-ficitie. Denk hierbij aan oude studieboeken, boeken over schrijven, cultuur en gezondheid. De rest van de kast is gevuld met fictie. De middelste plank heb ik gereserveerd voor Italiaanse literatuur. Het is mijn grote droom om deze plank uit te breiden tot een hele kast, want ik hou nu eenmaal van romans van Italiaanse bodem. Vervolgens mag ook mijn vriend zijn boeken ergens stallen en dat resulteert in een plank die grotendeels is gevuld met Stephen King. Op de bovenste plank staan de overige romans en poëziebundels. Stuk voor stuk boeken die ik te mooi vindt om weg te doen. Iedere plank is vervolgens ingedeeld op alfabetische volgorde, zodat ik mijn boeken snel kan vinden als ik er één nodig heb.

Online

Op het wereldwijde web staat mijn boekenkast op Hebban.nl. Ik heb er twee plankjes die ik altijd gebruik: ‘wil ik lezen’ en ‘gelezen’. Daarnaast pas ik af en toe plankjes aan die aangeven welk boek ik nu lees, wat mijn favorieten zijn en welke boeken ik in bezit heb. Eerlijk gezegd vind ik het niet interessant genoeg om deze altijd up-to-date te hebben en is dit een karweitje voor de dagen waarop ik me verveel.

In allebei de gevallen doe ik dus niks spannends met mijn boeken. Ik sorteer ze niet op kleur, zet ze niet achterstevoren in de kast en ik zet ook geen speciaal boek in het zonnetje. Boeken lezen blijft in mijn ogen namelijk toch belangrijker dan er een kunstwerk van te maken.