De nieuwste vraag voor #50books draait om het plannen van het lezen van boeken. Eerlijk gezegd plande ik vroeger nooit welke boeken ik zou gaan lezen. Ik las iets en daarna keek ik gewoon waar ik zin in had. Nu ik blog en soms word overspoeld met recensie-exemplaren vind ik het juist fijn om een planning te maken. Niet dat ik me daar dan altijd aan houd, maar dat zorgt er wel voor dat ik uiteindelijk geen boeken over het hoofd zie.

Een maandelijkse stapel

Sinds kort maak aan het begin van iedere maand een lijstje met boeken die ik wil lezen. Ik begin met het inplannen van recensie-exemplaren met deadline, vervolgens een recensie-exemplaar zonder specifieke deadline en daarna kies ik nog één of twee boeken uit mijn eigen kast. Zo heb ik altijd een balans tussen ‘verplichte’ boeken en de boeken die ik daarnaast wil lezen.

De maand erna

Ik plan wederom de boeken met een deadline in en vervolgens kijk ik naar de stapel van de vorige maand. Aan welke boeken ben ik niet toegekomen? Als daar een recensie-exemplaar tussenzit dat ik nog niet heb aangeraakt dan schuif ik deze door naar mijn nieuwe lijstje. Als ik niet ben toegekomen aan boeken uit mijn eigen kast dan ga ik met mezelf in discussie. Wil ik dit boek komende maand lezen? En zo nee, ga ik dit boek dan nog ooit lezen? Vooral als een boek al een aantal maanden wordt doorgeschoven vind ik het belangrijk om stil te staan bij deze laatste vraag. Want als ik de ruimte en de zin niet meer heb voor een zelf aangeschaft boek, dan gaat-ie weg. Dat klinkt pijnlijk, maar boeken zijn er om gelezen te worden en dan als ik er niks mee doe, dan kan ik een boek beter wegdoen zodat iemand anders er wél plezier aan heeft.

Overzichtelijk

Wat doe ik met de boeken die ik niet meer ga lezen? Ik verkoop ze, geef ze weg, leen ze uit en vergeet ze terug te vragen of ik organiseer een winactie. Zo heb ik in mijn kast alleen gelezen boeken staan en boeken die nog gelezen moeten worden. Voor mij werkt dat overzichtelijk en geeft me minder stress. Want als ik heel veel ongelezen boek heb, dan heb ik het idee dat ik ze moet lezen waardoor ik op hoog tempo door een boek vlieg en dat is alles behalve ontspannend.