Laatst schreef ik een blogpost over mijn leesdoelen voor 2016. Eén van de doelen is om dit jaar 50 boeken te lezen. Ik vind dit vrij weinig, maar ik kreeg juist reacties van bezoekers die 50 boeken wel veel vinden. Ik zeg hiermee niet dat iedereen meteen meer wil lezen, maar het leek me leuk om een aantal tips te geven om meer te lezen.

Geen TV

Wij hebben TV bij ons internetabonnement zitten, maar de kabel is niet lang genoeg om aan de TV te worden gekoppeld en dat vinden we eigenlijk wel prima zo. Ik kan me nog herinneren dat ik vroeger uren naar nutteloze programma’s keek omdat ik simpelweg te lui was om de TV uit te zetten. Doordat we geen televisie kunnen kijken duik ik niet alleen sneller in een boek, maar neem ik ook meer tijd om te koken of om iets creatiefs te doen. We hebben wel een Netflix-abonnement, dus als ik een avond lui op de bank wil hangen met een zak chips en film wil kijken met vrienden dan kan dat, maar dat doe ik dus alleen als ik daar echt toe aan ben. Met andere woorden: geen tv bespaart je veel tijd die je kunt gebruiken om te lezen.

Minder social media

Dit vind ik zelf een moeilijk punt, want soms zit ook ik vastgegroeid aan mijn iPhone. Maar eerlijk is eerlijk: echt rustgevend is dat apparaatje niet. Sinds kort heb ik een achtergrondafbeelding met de tekst: “read a book instead” en door mezelf daar aan te herinneren probeer ik toch sneller een paar pagina’s te lezen dan voor de tiende keer door mijn Facebook timeline te scrollen.

Kies een vast moment

Als een moment per dag kiest om te lezen weet je zeker dat je iedere dag iets leest. Al zijn het maar tien pagina’s, dat zijn er per week toch weer zeventig en dat is best veel. Zelf lees ik vooral in de trein. Ik reis zo’n tien uur per week met de NS en tja, daar valt soms een heleboel over te klagen, maar met een boek op zak is vertraging soms helemaal niet zo erg…Maar goed, in tien uur tijd heb ik meestal wel een boek uit en dan kan ik ook nog eens thuis rustig mijn recensies schrijven.

Neem altijd een boek mee

Ik heb eigenlijk bijna altijd een boek of e-reader bij me. Op deze manier vul ik de zenuwslopende tijd in de wachtkamer van de tandarts in, maar ook als je onverwachts ergens moet wachten of alleen pauze hebt is een boek een goed tijdverdrijf.

Eigenlijk zorgen boeken ervoor dat ik minder tijd verspil. Ik staar niet dagelijks naar hetzelfde uitzicht door het treinraampje, wachttijd is niet weggegooid als ik nog een paar pagina’s kan lezen en mijn pauzes zijn een stuk minder eenzaam.