Ik was vorige week een paar dagen weg naar het koude maar mooie Riga en dacht slim te zijn door op Hoofdstuk 12 vooruit te bloggen, maar antwoord geven op de vragen van #50books was iets lastiger. Ik ga proberen om jullie deze week te trakteren op een extra blogpost, zodat ik weer helemaal bij ben met Martha’s vragen. Laten we beginnen met de vraag van vorige week waarin ze vroeg welke boekenwinkel mijn voorkeur heeft. Want waar haal ik mij boeken? En waarom ga ik juist naar die boekenwinkel?

De grote boekenwinkels

Het liefste duik ik iedere boekhandel in die ik onderweg tegenkom. Er is niets zo fijn als omgeven zijn door kasten vol met boeken die je smeken om je mee naar huis te nemen. Het is voor mij bijna alsof ik op bezoek ben in een asiel vol met puppy’s. Toen ik nog in Utrecht studeerde, spendeerde ik mijn vrije uren regelmatig in boekhandel Broese. Ik vind het niet de meest sfeervolle winkel, maar hun aanbod is erg uitgebreid waardoor ik er nooit met lege handen naar buiten liep. Als ik in Amsterdam ben en ik nog wat tijd heb voor mijn afspraak daar dan schiet graag even binnen bij Athenaeum. Daarnaast was ik laatst in de Grand Theatre Boekhandel in Breda en ook daar heb ik mijn ogen uitgekeken. Ze hebben er niet alleen erg veel boeken, maar ook de ruimte zelf is prachtig.

Klein maar fijn

Maar goed, dit zijn de boekhandels die ik bezoek als toerist in eigen land. Als ik gewoon thuis ben, dan ga ik het liefste naar de Ganzenveer. De winkel is groot genoeg om mijn gezelschap uiteindelijk zuchtend aan de deur te laten staan en klein genoeg voor de ouderwetse boekhandelsfeer. En als ik dan nog een een plek mag kiezen waar ik graag tussen de boeken snuffel, dan zou dat Het Goed in Deventer zijn. Ik loop daar altijd met een kilootje of vijf aan boeken naar buiten…en hoe leuk dat ook is, ik ben dankbaar dat deze kringloop uit de richting van Noord-Brabant ligt.

Voor in de toekomst

Er zijn nog heel veel boekhandels die ik graag wil bezoeken, zoals Dominicanen in Maastricht en Waanders In de Broeren in Zwolle. Mocht ik toekomen aan zo’n literair uitje, dan moet ik vooral niet vergeten foto’s te maken aangezien deze blog nu wel erg kaal is. Al is dat misschien een goede reden voor iedereen om eens een andere boekhandel te ontdekken.