Er is een grote kans dat je de afgelopen weken meer hebt gelezen dan normaal. Er is ook een kans dat je jezelf, net als ieder jaar, voorneemt om ook na de vakantie lekker ontspannen te blijven lezen. Lezen lijkt soms een uitstervende hobby, maar wanneer ik in mijn omgeving vertel dat ik een boek per week lees, dan lijkt 90% van de mensen dit ook te willen doen. Voornamelijk omdat ze lezen in de vakantie als ontspannend ervaren. Ben jij zo iemand en wil je ook naast je vakanties blijven genieten van mooie boeken? Ik ga je de komende maanden helpen!

Blijf geïnspireerd

Het is belangrijk om te weten waarom je iets wilt doen. Waarom wil je graag lezen? Wil je ontspannen? Verlang je iedere dag naar een half uurtje me-time? Probeer je jezelf op een bepaald vlak te ontwikkelen? Of wil je graag minder tijd online doorbrengen? Ga op zoek naar de reden waarom jij (meer) wilt lezen. Als iets nog geen gewoonte is, dan is het belangrijk om jezelf er regelmatig aan te herinneren, zodat je ook echt vaker een boek in handen neemt.

Volg lezers en schrijvers op social media

Ik spendeer te veel tijd op sociaal media, omdat dit de plek is waar je inspirerende lezers, bloggers en schrijvers vindt. Ze delen vaak mooie boekenposts die soms zelfs nog kunnen worden doorgelinkt naar een website en zo blijf ik op een gemiddelde zaterdagmiddag maar doorklikken. Echt goed voor mijn leestijd is mijn smartphone niet, maar al die boekenmensen op het internet zijn wel een grote inspiratiebron. Zo zie je welke boeken er veel gelezen worden, welke romans de meeste mensen goed vinden en je waant jezelf al snel in de ontspannen sfeer van de lezer. Laat iedere post een herinnering zijn dat je op eerst volgende vrije moment met een boek op de bank kan gaan zitten.

 

 

Meld je aan bij een boekencommunity

Wanneer je bij een boekencommunity komt, zul je ontdekken hoe populair lezen als hobby is. De bekendste online boekensites voor lezers zijn GoodReads (Engelstalig) en Hebban (Nederlandstalig). Hier kun je bijhouden welke boeken je wilt lezen en hebt gelezen. Daarnaast zie je de meningen van andere lezers over boeken en kun je elkaar volgen. En als dat nog niet genoeg is, kun je er vaak meedoen aan online boekenclubs en winacties.

Daag jezelf uit!

Het internet staat vol met zogenaamde reading challenges. Hierin daag je jezelf uit om in een bepaalde periode (meestal een jaar) een x-aantal boeken te lezen. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om dit jaar nog een boek per maand te lezen. Schrijf dit op in je agenda of geef je op voor de reading challenge bij een boekencommunity zoals GoodReads of Hebban. Wanneer je een doel hebt, zul je merken dat je ook sneller de tijd neemt om te lezen.

Opdracht

Ga op zoek naar de reden waarom je (meer) wilt lezen en bedenk ook hoeveel boeken je nog wilt lezen. Schrijf dit ergens op waar je regelmatig kijkt. Zorg er ook voor dat je regelmatig wordt geïnspireerd door anderen. Ontdek wie of wat jou het meeste inspireert en volg boekenaccounts op social media en/of meld je aan bij een boekencommunity. 

Over twee weken verschijnt er een blogposts met tips om meer tijd te maken voor het lezen.

Heb je nog vragen, opmerkingen of zin in een praatje? Neem dan contact met me op via social media of via info@hoofdstuk12.nl.