Waarom ik wel meedoe aan de Grote Hebban Boekenblog Test

Boekencommunity Hebban introduceerde deze week de Grote Hebban Boekenblog Test en daarmee ontstond er een grote commotie onder boekbloggers. Ik kan sommige reacties begrijpen, want ook ik had eerst mijn twijfels. Hebban spreekt namelijk van de “Grote Hebban Boekenblog Ladder” en ik ben in dit geval niet zo’n fan van ranglijsten, want wat maakt de ene boekenblog beter dan de andere? We zijn als bloggers allemaal uniek. Toch heb ik ervoor gekozen om Hoofdstuk 12 aan te melden voor deze boekenblog test en daar heb ik zo mijn redenen voor.

Feedback is altijd welkom

De redactie van Hebban beoordeelt boekenblogs op verschillende punten, waaronder relevantie, schrijfstijl, lay-out, beeld en inhoud. Dit klinkt eng, want dat betekent dat ze ook minder positief over bepaalde punten kunnen zijn. Ik recenseer al bijna twee jaar voor Hebban en mijn ervaring is dat de redactieleden aardige mensen zijn die op een fijne manier feedback geven. Ik ga er dan ook van uit, zelfs als je helemaal onderaan op de ladder staat, dat ze op een onderbouwende manier duidelijk maken waarom jouw blog op een bepaalde plek staat. En naar die feedback ben ik nieuwsgierig. Misschien valt de redactie iets op wat ik nog nooit heb opgemerkt, dat is altijd nuttig.

Ik geef niet zo veel om mijn plek op de ladder

Natuurlijk is het leuk om hoog te eindigen, dat geef ik toe, maar als dat niet zo is dan lig ik daar niet wakker van. Ik schrijf namelijk over boeken en bijbehorende onderwerpen die ik leuk of interessant vind en de mensen die mijn blogs willen lezen vinden Hoofdstuk 12 (hopelijk) toch wel. Daar hoef ik geen nummer één voor te zijn.

Ik heb er zelf voor gekozen om een blog te beginnen

En daarmee mijn mening te geven over boeken op het wereldwijde web. Iedereen met een internetverbinding kan lezen wat ik schrijf en heeft de kans om commentaar te leveren op wat ik doe. Zolang dat commentaar op een nette manier gegeven wordt, vind ik dat prima.

Boekbloggers staan een keer in de spotlights

We worden in het zonnetje gezet! Dat is toch altijd leuk? We zijn een groot deel van onze blogtijd bezig om boeken onder de aandacht te brengen. Nu draait het een keer niet om boeken of schrijvers, maar om onze blogs en dat mag ook best een keer, want volgens mij werken we er allemaal met veel liefde en passie aan.

Heb jij een blog aangemeld voor de Grote Hebban Boekenblog Test?

10 comments / Add your comment below

 1. Ik had ook zo mijn twijfels. Ben vrij onzeker als het op mijn blog aankomt, vooral omdat ik er niet zoveel tijd in kan steken als ik eigenlijk zou willen en mede daardoor ook zelf nog een hoop verbeterpunten zie. Toch ben ik benieuwd wat anderen vinden, dus ik ga me denk ik ook gewoon opgeven. Hoewel ik zelf redelijk competitief ben ingesteld, zie ik dit niet als een concurrentiestrijd (en zo bedoelt Hebban het zelf ook niet). Het zou dan ook mooi zijn als andere lezers en bloggers, ongeacht de uitkomst, elkaar het bezoek en een plekje op de lijst gunnen, los van het nummer op die lijst. Zo kunnen we van elkaar leren, en elkaar ook in waarde laten. Iedere blog is uniek, en iedere blogger verdient het om er plezier aan te beleven. Als Hebban kan helpen dat plezier te vergroten door wat bloggers in het zonnetje te zetten, is dat alleen maar heel mooi. Ben wel benieuwd! :)

 2. Wij doen ook mee, precies om die redenen. Om van te leren, omdat we nieuwsgierig zijn. En natuurlijk is het ook spannend! Maar ik hoop zo ook weer mooie nieuwe blogs en boeken te ontdekken en dat is toch het leukste wat er is?

 3. Ik heb me ook zelf opgegeven. Voornamelijk om dezelfde reden als jij. Ik ben nieuwsgierig naar meningen over mijn blog.
  Ik verwacht geen hoge positie. Erg bijzonder is mijn blog niet. Ik doe gewoon mijn ding en heb daar plezier in.

  Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik een beetje ben gaan twijfelen door alle ophef. Toen ik me inschreef heb ik er niet zo ver over nagedacht als sommige anderen.
  Hun standpunt kan ik ook deels begrijpen.

  Ik vind wel dat ik er voor open moet staan om beoordeeld te worden, aangezien dat is wat ik zelf ook in mijn recensies doe: beoordelen (maar niet veroordelen).

  Uiteindelijk gaat het om meningen, niet om feiten.

  Fijn om bij jou een positief stukje te lezen.

 4. Ik heb mezelf bewust niet opgegeven, in de eerste plaats omdat ik verre van fan ben van Hebban. Daarnaast vind ik de manier waarop ze hun “test” voorstellen een beetje vaag en hun reactie op de hetze vond ik ronduit giftig. Ben trouwens wel benieuwd wat er uit de test gaat komen.

 5. Ik heb geen boekenblog, en ik had hier ook nog niet van gehoord. Of ik zou meedoen als ik wel een boekenblog zou hebben weet ik niet, maar ik ben benieuwd naar je plekje op de ‘ladder’.

 6. Goh, ik weet zelf nog steeds niet goed wat ik erover moet denken. Ik hoorde van twee mensen dat ze mijn blog genomineerd hebben en ergens ben ik wel benieuwd naar wat men wel/niet goed vindt aan mijn blog. Langs de andere kant ben ik het echter helemaal eens met wat Annelies reeds zei. Persoonlijk vind ik het allemaal nogal vaag. Ik vermoed dat er goede bedoelingen achter schuilen maar ik weet niet zeker of het die ook zal kunnen waarmaken. Vooral de noodzaak van die ‘ladder’ snap ik niet goed. Net als bij boeken is het beoordelen van blogs een vrij persoonlijke zaak. Je bezoekt een blog omdat de blogger boeken leest die jouw aanspreken of omdat je van iemands schrijfstijl houdt maar beide zaken zijn vrij subjectief en dus een moeilijke basis om een waarde op te baseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.