Hopelijk kunnen we in juni lekker veel buiten lezen, want er verschijnt genoeg leesvoer om onder de zon te verslinden. Er zijn een heleboel romans waar ik naar uitkijk en het zou flauw zijn als ik ze niet met jullie zou delen.

Stad van meisjes – Elizabeth Gilbert

Ik ben geen grote fan van de romans van Elizabeth Gilbert. Haar meest populaire boek Eten, bidden, beminnen vond ik een enorme tegenvaller.  Toch krijgt haar nieuwste boek een plekje in deze lijst met boeken waar ik naar uitkijk, want het verhaal klinkt interessant genoeg om Gilbert nog een kans te geven.

New York, 1940. De negentienjarige Vivian Morris heeft het eerste jaar van de universiteit niet gehaald, en haar ouders besluiten dat ze bij haar tante in New York moet gaan wonen. Haar tante is de eigenaar van de Lily Playhouse, een roemrucht maar vervallen theater in Manhattan, en Vivian voelt zich meteen thuis in de extravagante en onconventionele wereld van acteurs en showgirls. Ze mag achter de schermen werken en de kostuums ontwerpen, maar als ze een schandaal veroorzaakt staat haar wereld op zijn kop en zal ze pas jaren later alle gevolgen kunnen overzien.

Verwacht op 4 juni bij uitgeverij Cargo.

De pruimenpluk – Dimitri Verhulst

De boeken en de bundels van Dimitri Verhulst doen het bij mij altijd goed en verhalen waarin eenzaamheid een rol speelt zijn mijn persoonlijke favorieten. Kom maar door met deze nieuwe Verhulst!

Moe van de mens, kampioen van de solitude, woont Mattis afgelegen aan een meer, waar hij zijn potentie naar beneden drinkt. Een donker denker met een tanend geloof in zowat alles, dus zeker ook in de liefde. Soms, echter, twijfelt hij aan zijn kwaliteiten als eenzaat en misantroop, en overweegt hij een leven in een stad vol heerlijke drukte om niets. Maar wanneer een weduwe opeens vergeten gevoelens weer in hem aanwakkert, verlegt hij zijn ambities.

Verwacht op 6 juni bij uitgeverij Pluim.

Het ijspaleis – Tarjei Versaas

De vogels staat nog altijd ongelezen op mijn e-reader, maar dit boek van Tarjei Versaas (1897) staat hoog op mijn nog-te-lezen-lijstje. Ondertussen verschijnt komende maand een nieuwe vertaalde roman van deze auteur.

De schoolkinderen noemen het het ijspaleis: een bevroren waterval in de Noorse fjorden omgetoverd tot een fantastische constructie van doorschijnende muren, fonkelende torens en geheime kamers. Het fascineert twee jonge meisjes, de eenzame Unn en de levendige Siss, die een intense vriendschap aangaan. Wanneer Unn besluit het ijspaleis alleen te verkennen en niet terugkeert, gaat het gehele dorp op zoek in het ijspaleis, maar tevergeefs. Sis moet proberen het hoofd te bieden aan dit verlies, zonder zich te verliezen in haar eigen bevroren wereld.

Verwacht op 27 juni bij uitgeverij Lebowski.

Verknocht – Lisette Jonkman

De romans van Lisette Jonkman vind ik altijd perfect leesvoer om mee te nemen op zomervakantie. Het enige jammere is dat ik dit jaar pas laat op vakantie ga en dus nog even geduld moet hebben. Maar iedereen die wil kan vanaf eind juni genieten van Verknocht.

Na Verkikkerd en Verslingerd is Lucy terug in het langverwachte laatste deel Verknocht van Lisette Jonkman, een heerlijke feelgoodroman waarin Lucy op een kruispunt in haar leven staat… Wat als je moest kiezen tussen een halfjaar tentamens herkansen of een week lang de visagie van een echte filmster verzorgen in Toscane? Lucy weet het wel. In Verknocht is ze plots de persoonlijke visagist van Aris Brandt, ’s lands beroemdste (en begeerlijkste) acteur. Niet dat Lucy Aris leuk vindt, trouwens. Aris is gewoon goed voor haar netwerk. Meer niet. Ze heeft Olivier, toch? Maar in die relatie lijkt iets niet helemaal goed te zitten. Of verbeeldt ze het zich? Bovendien heeft Lucy het erg druk, als ceremoniemeester voor de bruiloft van Hermelien en Paladin, én ze maakt zich zorgen over het feestleven van haar vriendin Abby in het buitenland. Tel daar haar studielast bij op en het is niet héél vreemd dat ze sommige signalen over het hoofd ziet. Pas als het bijna te laat is, ontdekt ze hoe groot haar probleem precies is…

Verwacht op 29 juni bij uitgeverij Luitingh Sijthoff.