Het is maart en laten we eens kijken welke boeken we kunnen verwachten. Een heleboel, maar ik maakte een lijstje van vier boeken die in het oog sprongen. Weer vooral veel Nederlandse auteurs, maar naast romans ook een verhalenbundel. 

En het sneeuwde in Rome – Stefan van Dierendonck

Alleen al vanwege het omslag zou ik dit boek aanschaffen, maar ook het verhaal klinkt mooi.

Een jonge priester vertrekt naar Rome voor een studieopdracht van zijn bisschop. Zijn mentor kijkt niet naar hem om en dus moet hij zelf zijn weg vinden in een stad vol verleidingen. Maar dan is daar zijn docente Italiaans. Zij leert hem een nieuwe taal en laat hem kennismaken met de muziek, de schoonheid, het leven. Er opent zich een wereld die tot dan toe voor hem verborgen is gebleven. En dan is niets meer zeker. Dan blijkt alles mogelijk. Deze onontkoombare liefdesgeschiedenis laat zich lezen als een moderne bildungsroman, een overdonderende zoektocht naar betekenis.

Als dit zo doorgaat – Auke Hulst

Ik heb al behoorlijk wat boeken van Nederlandstalige auteurs gelezen, maar een bundel als deze lijkt me erg fijn om nog een aantal nieuwe schrijvers te ontdekken.

Als dit zo doorgaat bevat nieuwe verhalen van welluidende literaire stemmen. Doel is de zeggingskracht van literatuur aan te wenden om hoofden en harten van mensen te bereiken en invoelbaar te maken wat er op spel staat – nu en tot in de verre toekomst – en in welke situatie we kunnen belanden als de abnormaliteit van het trumpisme normaliseert en de verrechtsing van Europa doorzet. Durven we stil te staan bij de vraag: welke wereld zijn we aan het maken? Tweets, Faceookposts, nieuwsberichten en opiniestukken haken vooral in op de dagelijkse actualiteit. Als er een vergezicht wordt geboden, dan is dat een abstract vergezicht en een klassieke roman als 1984 liet al zien dat literatuur zo’n vergezicht ook invoelbaar kan maken. Literatuur staat midden in de maatschappij en heeft een lange houdbaarheidsdatum.

Ruim twintig auteurs leverden een bijdrage, o.a.: Karin Amatmoekrim, Hanna Bervoets, A.H. J. Dautzenberg, Anne-Gine Goemans, A.F.Th. van der Heijden, Gustaaf Peek, Jan van Mersbergen, Nelleke Noordervliet, Christine Otten en Jamal Ouariachi.

Amanda – Jelmer Jepsen

Iedere keer als Jelmer Jepsen een nieuw boek uitbrengt, zet ik deze op mijn verlanglijstje, maar nu moet ik bekennen dat ik nog steeds niets van hem heb gelezen. Daar moet een keer verandering in komen.

Amanda White is elf jaar oud, maar voelt zich amper kind. Haar moeder is jaren geleden vertrokken en haar vader is dood. Dat laatste probeert ze voor iedereen te verbergen. Een tamme boa constrictor is haar enige gezelschap.

In een wanhopige poging haar moeder terug te vinden, begint Amanda aan een wonderlijke reis door Florida, maar als de media hier lucht van krijgt, is ze binnen no-time wereldnieuws. Alle blikken zijn gericht op het meisje dat alleen door de staat trekt. Zullen Amanda en haar moeder ooit herenigd worden en zal Amanda de erkenning vinden die ze zoekt?

Ik zie je in de kosmos – Jack Cheng

Van deze auteur heb ik eerlijk gezegd nog nooit gehoord, maar het klinkt als een boek dat mij kan boeien en raken.

Wat zou jij doen als je alleen woonde met je moeder die soms haar ‘stille dagen’ heeft en je een iPod de ruimte in wilt sturen om aan buitenaardse wezens uit te leggen hoe we hier op aarde leven?

De 11-jarige Alex Petroski woont in Rockdale, Colorado, samen met zijn moeder en zijn hond, die hij heeft vernoemd naar zijn grote held, de astronoom Carl Sagan. Hij zorgt voor zijn moeder, die soms dagenlang in bed ligt en niet aanspreekbaar is. Zijn droom is om zijn goud geverfde iPod de ruimte in te sturen, net zoals Sagan in de jaren zeventig heeft gedaan met een gouden plaat.

Hij spreekt al zijn belevenissen in op zijn iPod, gericht aan intelligente buitenaardse wezens die deze misschien op een dag in de ruimte vinden. Alex gaat samen met zijn hond Carl Sagan naar een festival voor amateur-astronomen, waar hij zijn zelfgebouwde raket met de iPod wil lanceren. Helaas mislukt deze lancering en hij raakt samen met zijn hond verzeild in een road trip door Amerika. Op het festival en onderweg ontmoet hij allerlei bijzondere mensen, die hem naar nieuwe plekken meenemen, waarbij hij op het spoor komt van de waarheid over zijn vader, die acht jaar daarvoor is overleden. Ik zie je in de kosmos is een ontroerend en onvergetelijk verhaal over optimisme en menselijke relaties.

Lezers zullen Alex met zijn nieuwsgierigheid, intelligentie en humor vanaf de eerste bladzijde in hun hart sluiten. Ik zie je in de kosmos kan worden vergeleken met romans als De verzamelde werken van T.S. Spivet en Het wonderlijke voorval van de hond in de nacht. Het is ook een boeiende roadmovie waar de personages groeien door hun ervaringen, net als in de film Little Miss Sunshine.

 

Dat waren ze alweer voor deze maand. Naar welk boek kijk jij uit?