De zomer vind ik altijd een beetje dubbel. Ik hou ervan om buiten te lezen in de zon met een koel drankje en een briesje. Tegelijkertijd vind ik de boeken die in deze periode verschijnen tegenvallen. Nu heb ik stapels boeken liggen die ik nog moet lezen, maar het is gewoon fijn om iets te hebben om naar uit te kijken. In mijn zoektocht naar de romans die in juni vers van de pers komen, vond ik toch nog een aantal boeken waar ik blij van wordt. Het zijn vooral heruitgaven, maar dat mag de pret niet drukken.

De meester en Margarita – Michail Boelgakov

Uitgeverij van Oorschot brengt deze zomer een aantal klassiekers opnieuw uit, waaronder De meester en Margarita. Ik las dit boek al eens in het Engels in mijn eindexamenjaar, maar ik heb het idee dat er toen veel van dit verhaal aan me voorbij is gegaan. Deze nieuwe uitgave over ‘de tragiek van zijn geteisterde vaderland’ is een goede reden om me weer eens aan de Russische literatuur te wagen.

De meester en Margarita wordt gezien als een van de belangrijkste Russische romans van de twintigste eeuw. Michail Boelgakov (1891-1940) schreef het als een satire tegen Stalins onderdrukkende regime, en daarom is het boek lange tijd verboden geweest. Tegenwoordig is Boelgakov een van de populairste Russische auteurs. Tijdens zijn leven kreeg hij echter weinig gepubliceerd, zijn werken werden verboden of zwaar gecensureerd – De meester en Margarita verscheen voor het eerst in 1966, zesentwintig jaar na zijn dood. Het is voor velen een favoriete klassieker en inspireerde onder anderen Rushdie tot de Duivelsverzen en The Rolling Stones bij ‘Sympathy for the Devil’. In deze briljante graphic novel wordt het verhaal nieuw leven ingeblazen. Het volgt de duivel en zijn vreemde entourage in Moskou terwijl zij verwoesting veroorzaken waar zij gaan. Gevangen in deze chaos bevinden zich twee geliefden: de meester, een schrijver die gebroken is door de kritiek op zijn roman over Pontius Pilatus, en Margarita, met wie de duivel zijn eigen plannen heeft. De meester en Margarita vermengt het absurde met het erudiete, beschrijft met grimmige humor de meest bizarre taferelen, en plaatst moord en ellende naast bescheidenheid en liefde.

Zolang er leven is is er hoop – Renate Dorrestein

Op het moment ben ik toe aan wat minder zware boeken. Medeblogger Lalagè raadde me toen Renate Dorrestein aan. Ook deze roman werd al eerder uitgegeven, maar ik vind het nieuwe omslag erg nieuwsgierig makend!

Iedere zomer gaan drie vriendinnen, samen met hun mannen en kinderen, een week met elkaar op vakantie. Na een chaotisch verlopen picknick denkt ieder van hen dat een van de anderen baby Babette wel mee naar huis genomen zal hebben. Als ze spoorloos blijkt, breken er voor de wanhopige ouders maanden van gekmakende onzekerheid aan. Want wat is er met de kleine Babette gebeurd? Leeft ze nog? Is ze ontvoerd? Waarom zoeken de ontvoerders dan geen contact?

Helemaal het einde – Lisette Jonkman

Ik vind het heerlijk om tussendoor eens een chicklit of feelgood roman te lezen. Vorig jaar las ik voor het eerst een boek van Lisette Jonkman en haar humor smaakte naar meer. Deze zomer verschijnt haar nieuwste werk Helemaal het einde, een goed moment om weer eens een boek te lezen waarvan ik zeker weet dat ik af en toe hardop ga lachen.

Helemaal het einde van Lisette Jonkman is een humoristische feelgoodroman over een popzangeres die terugkeert naar haar familie op het platteland.
De 28-jarige Roxy leeft al tien jaar als een nomade als leadzangeres van een wereldberoemde rockband. Wanneer haar beste vriendin plotseling overlijdt, stort Roxy volledig in en gaat ze terug naar het landelijke dorp waar ze is opgegroeid.
Ineens staat ze weer tussen de koeien op het boerenbedrijf van haar ouders en moet ze haar plek heroveren, want iedereen is verder gegaan zonder haar.
Roxy wil zo snel mogelijk terug naar haar seks, drugs & rock-’n-roll-leven, maar een lang bewaard geheim speelt op en ze heeft geen rekening gehouden met Arno, haar beste vriend van vroeger…

Ik spreek je aan – Primo Levi

Primo Levi is in mijn ogen een belangrijke schrijver en ik denk dat dit (weer) wordt bewezen door het uitbrengen van dit boek. Het autobiografische verhaal werd nog nooit eerder gepubliceerd en geeft een kijkje in het leven van deze auteur.

Begin 1987 voert Giovanni Tesio gesprekken met Primo Levi als basis voor een geautoriseerde biografie. Levi laat zich uitgebreid interviewen en geeft zich bloot en praat over zaken die in zijn boeken niet aan bod komen: zijn kindertijd en zijn jeugd, de vormende jaren tijdens het opkomende fascisme, zijn ouders, familie en vrienden, zijn studentenleven en het vage besef Joods te zijn. Het blijkt dat Levi zich vanaf zijn puberteit tot aan de ontmoeting met zijn vrouw dood- en doodongelukkig voelde: klein van stuk, seksueel extreem verlegen en niet in staat te voldoen aan het beeld van de man. De biografie kwam er niet omdat Levi vroegtijdig stierf.

In Ik spreek je aan zijn de gesprekken opgenomen, die samen een kleine, mooi gecomponeerde autobiografie vormen waarin Levi prachtig over zijn leven vertelt. De intensieve dialogen laten het geheugen spreken en zitten vol leven, vol verhalen en vol geschiedenis.

Ik spreek je aan is voor degenen die het werk van Primo Levi niet kennen een interessante introductie; lezers die zijn werk goed kennen maken hier voor het eerst kennis met een jonge Levi.

De boeken die deze maand mijn aandacht trokken verschillen enorm van elkaar, maar ik denk dat de helft even moet wachten tot ik weer toe ben aan wat stevigere literatuur.

Naar welk boek kijk jij deze maand uit?

 

Heb je mijn enquête met betrekking tot Hoofdstuk 12 nog niet ingevuld? Maak mij blij en laat me hier weten wat je van mijn blog vindt!