Februari, wat heb je toch een prachtige boeken in petto! Eerst lezen, dan geloven, maar toch heb ik het idee dat we deze maand niet mogen klagen. Ik kijk al langer uit naar de nieuwe romans van Erik Jan Harmens en Eva Kelder, maar daarnaast verschijnt er nog veel meer. Te veel om hier allemaal uitgebreid te beschrijven. Ik heb een top 4 gemaakt met boeken die zeker het lezen waard zullen zijn.

De dood van Europa – Leon de Winter

Een eeuwigheid geleden, op de middelbare school, las ik God’s Gym en die roman beviel me toen goed genoeg om het me nu nog te kunnen herinneren. Toch heb ik sindsdien nooit meer iets van deze schrijver gelezen. Na het lezen van de samenvatting van zijn nieuwste werk besloot ik dat het tijd wordt om daar verandering in te brengen.

Europa Alexandrowna Ivanova heet ze voluit, maar ze noemt zich Ropa Ivanov. Geboren in 1991 in Griekenland uit Russische ouders, opgegroeid in Rotterdam. Blond, voluptueus, schor van het roken en zingen, harde drinker, wilde danser, twaalf ambachten en dertien ongelukken. Onenightstands, twonightstands, soms een verhouding die een week duurt – tot ze Matthijs Keeman ontmoet.

Met Matthijs runt Ropa een succesvolle cokehandel. Als dat uit de hand loopt, besluiten ze af te kicken in het Drentse vakantiepark van de vader van Matthijs. Intussen stromen vluchtelingen Nederland binnen en het zieltogende vakantiepark verandert in een lucratief azc, een asielzoekerscentrum. Dan verdwijnt Ropa. Na een week wordt haar lichaam gevonden. Tientallen messteken, een uitbarsting van blinde haat.

Ellen de Graaf, gescheiden en uitgeputte moeder van een zoon die niet wil deugen, is de regionale rechercheur die het onderzoek naar Ropa’s dood moet leiden. Al snel merkt ze dat ze op alle mogelijke manieren wordt tegengewerkt: te veel financiële belangen, te veel politieke pijnlijkheden en dus behoefte aan een doofpot.
Maar de zaak ontspoort in de media: de onvrede die bij velen leeft over asielzoekers krijgt vorm, inhoud – en een gezicht. Ropa’s dood haalt de voorpagina’s, de talkshows. Er wordt brand gesticht in het azc, rellen en vechtpartijen slaan over naar de rest van het land. Den Haag moet ingrijpen. Maar kan iemand de bom die Ropa’s dood is nog op tijd ontmantelen?

De dood van Europa is een ijzingwekkende roman over de gevaarlijke cocktail van maatschappelijke onvrede en migratie. Met meesterhand laat Leon de Winter zien hoe een schijnbaar onbeduidend incident kan uitgroeien tot een nationale revolutie.

DJ – Kluun

Als ik een haat-liefdeverhouding heb met een schrijver dan is het Kluun wel. Al is het woord ‘liefde’ misschien ook iets te veel van het goede. Ik vond Komt een vrouw bij de dokter namelijk geen super goed boek, maar ik vond het wel met lef geschreven en dat is soms ook belangrijk. Mocht dit boek in de bibliotheek komen te liggen, dan neem ik deze dus zeker een keer mee.

Dit is de roman waar Kluuns indrukwekkende leger fans reikhalzend naar uitkijkt. Het geduld wordt beloond: DJ is een schaamteloze roman, over een Nederlandse dj die op de toppen van zijn roem in een rollercoaster belandt.

Als Thorwald van Gestel wakker wordt in zijn penthouse in Las Vegas, is de kamer bezaaid met champagneflessen, lingerie, drugs en een vrouw die dermate gedrogeerd is dat ze met geen daglicht is wakker te krijgen. Terug in Nederland blijkt DJ Thor het middelpunt te zijn van een schandaal waar de hele wereld van smult.Om de sensatiepers te ontvluchten, duikt hij onder bij een oude studievriend, de schrijver Kluun. Die ziet zijn appartement veranderen in een eenentwintigste-eeuws Achterhuis. Thorwald confisqueert zijn sokken, zijn wodka en zelfs zijn hagelslag. Maar Kluun gelooft de verhalen van zijn vriend niet en gaat op onderzoek uit in Berlijn, Diemen en Las Vegas. Langzaam verandert zijn beeld van zijn Thorwald van Gestel. Totdat DJ Thor te gast is in een tvprogramma waar hij geconfronteerd wordt met beelden van de bewuste nacht…

Een charismatisch defect – Eva Kelder

Op advies van Lalagè las ik vorig jaar Het leek stiller dan het was. Deze roman ging me zeker niet in de koude kleren zitten en ik kijk dan ook erg uit naar Een charismatisch defect. Alleen de titel klinkt al prachtig.

Wanneer de charismatische Blake Chesterfield het onstuimige Amsterdam van eind jaren zestig komt binnenvallen, zal niets meer hetzelfde zijn. Hij wil de wereld verbeteren, tot elke prijs. Het biedt April een ontsnapping uit haar tot dan toe burgerlijke, oerHollandse bestaan. Blakes aantrekkingskracht is groot, hij heeft algauw een schare volgers. Als de commune een aanslag beraamt op ‘het gezicht van het kapitalisme’ wordt April voor een morele keuze gesteld: welk kwaad moet bestreden worden, dat van binnen of van buiten?

Decennia later, als een oude bekende haar zorgvuldig afgeschermde leven binnendringt, wordt April geconfronteerd met ongewenste herinneringen. Hoe kom je in het reine met een verleden dat nooit helemaal het jouwe is geweest?

Pauwl – Erik Jan Harmens

Hallo muur was één van mijn favorieten van 2015. Sindsdien wacht ik op een nieuwe roman van Erik Jan Harmens. Ik heb de tijd gestild met verschillende poëziebundels van zijn hand, waar ik erg van heb genoten, maar inmiddels spring ik toch dagelijks een gat in de lucht omdat we weer een dag dichterbij Pauwl zijn.

Paul (49) heeft autisme. Hij woont door de week in een woongroep en gaat om het weekend naar zijn moeder. In zijn woonkamer staat een terrarium met twee reptielen. Hij werkt bij de plantsoendienst en is stiekem verliefd op de 25 jaar jongere Carol.
Een van de reptielen at de plastic plant op en is nu dood, en de ander is kwijt. In het stadhuis, waar Paul van het toilet gebruik mag maken omdat hij niet op de Dixi wil, zijn de bordjes van de dames- en heren-wc omgedraaid, wat tot onverdraaglijke verwarring leidt. En dan spreekt iedereen zijn naam ook nog eens verkeerd uit.
Pauwl is een realistische, ontroerende en humoristische vertelling over de beperkingen én verrijkingen van een leven met autisme. Na Hallo muur schreef Erik Jan Harmens opnieuw een roman die rechtsreeks uit zijn ziel komt.

De hoogste tijd voor mij om ‘even’ de stapel boeken te lezen die ik nog moet lezen en mijn scriptie af te maken, zodat ik hierna de laatste wintermaanden door kan brengen met al dit moois.

Naar welk boek kijk jij uit?