Er is geen één boek waar ik deze maand naar uitkijk. Misschien is dat maar goed ook, want ik heb nog een hele stapel boeken liggen die ik wil lezen. Toch wilde ik deze Vers van de pers niet overslaan en koos ik een aantal boeken uit aan de hand van hun omslag. Het oog wil tenslotte ook wat.

De abrikozenboom – Beate Teresa Hanika

Over sommige romans is geen informatie te vinden. Dit is er één van. Tot nu toe heeft alleen de Berliner Zeitung iets over De abrikozenboom gezegd:

Een betoverend boek.

Daar moeten we het tot nu toe meedoen, maar het omslag maakt mij in ieder geval erg nieuwsgierig.

Het verlangen te zijn als alle anderen – Francesco Piccolo

Bildungsromans zijn mijn favorieten én het is Italiaanse literatuur. Voor dit boek maak ik plaats in mijn boekenkast.

Een Bildungsroman waarin de hoofdpersoon de band tussen hemzelf en de wereld probeert te begrijpen. Terugkijkend begon het voor de verteller toen hij als negenjarige op een avond een park in een Italiaanse stad binnensloop. Daar overviel hem het besef dat tienduizenden anderen voor hem in het park hadden rondgeslenterd, dat hij een van velen was, dat hij deel uitmaakte van een groter geheel, en dat ook hij zijn steentje moest bijdragen aan het heil ervan. Dat is het begin van een verhaal waarin de verteller, ouder en wijzer, terugkijkt op zijn pogingen zich in te zetten voor de wereld om hem heen, maar tegelijk op afstand wilde blijven. Waar lag voor hem de grens? In hoeverre zijn die gebeurtenissen in de wereld om hem heen van invloed geweest op de loop van zijn eigen leven?
Met aanstekelijke ironie en in een sprankelende stijl vertelt Piccolo in deze diepzinnige roman over collectiviteit en individualisme. Over platvloersheid en het streven naar het hogere. Over principes en de verantwoordelijkheid voor de keuzen die wij maken.

Het theemeisje van Yunnan – Lisa See

Dit omslag doet me denken aan de herfst. Ondanks dat ik echt een zomermens ben, ben ik nu al toe aan het volgende seizoen. Wie weet lees ik dan ook nog eens deze roman.

Li-yan woont met haar familie in de afgelegen Chinese bergen van Yunnan. Hun levens zijn al generaties lang afgestemd op tradities en het verbouwen van thee. Op een dag verschijnt er een vreemdeling in het dorp. Zijn komst is de eerste onverbiddelijke stap op weg naar het moderne leven. Li-yan gaat voor hem werken. Wanneer ze zwanger raakt, vertrekt ze naar de grote stad en besluit haar baby te laten adopteren.