Lisette Jonkman komt al jaren regelmatig voorbij op mijn social mediapagina’s omdat ik haar volg. Negen van de tien keer moet ik om haar berichtjes lachen, maar toch had ik nog nooit een boek van Lisette in mijn handen gehad. Gelukkig bracht de bibliotheek daar verandering in. Ik zag Verkikkerd op een plank staan en legde deze op de stapel andere boeken die ik tijdens mijn rondje door de boekenhemel al verzameld had.

Verkikkerd is een chicklit die zich afspeelt rondom Lucy’s studentenleven. Lucy is een typsich meisje-meisje. Ze houdt van make-up, mooie kleding en gezelligheid met vriendinnen. Eenmaal op de campus in Enschede belandt ze in een vies studentenhuis vol nerds met vreemde bijnamen, zoals Chewy, Paladin en Hermelien. Het leek bijna niet slechter te kunnen gaan als ze zelf de bijnaam Dixie krijgt. Ondertussen heeft haar beste vriendin in Groningen het wel getroffen met leuke nieuwe vriendinnen en een mooie kamer. Dit zorgt voor alleen maar meer frustraties bij Lucy. Gelukkig is er één voordeel en dat is huisgenoot Kikker die haar ergens bekend van voorkomt.

VerkikkerdWe volgen Lucy van de ene tegenvaller naar de andere. Toch wordt het allemaal met humor gebracht. Zelfs op de meest zielige momenten word je niet alleen emotioneel, maar moet je ook lachen. Zo heet er iemand Fokje Kötter en gaat er heel veel mis met kleding. Hierdoor blijft Verkikkerd een heerlijk Feelgood-boek.

Omdat het verhaal om het studentenleven draait, zijn er veel personages: nieuwe huisgenoten, nieuwe studiegenoten, nieuwe vrienden van een oude vriendin, familie, enzovoort. Waar het gebruik van veel personages vaak zorgt voor langdradigheid of een ingewikkelde verhaallijn, zorgt Lisette er juist voor dat het spannend blijft. Er is door het hele boek heen regelmatig een positieve of negatieve spanning tussen bepaalde personages waarvan je moet weten hoe het afloopt.

Terwijl Lucy eerst een enorme afkeer voelt tegen de nerds, krijgt ze later steeds meer respect voor haar huisgenoten. Terwijl sommigen zich door haar laten overhalen voor een make-over, doet zij steeds vaker iets nerdy’s. Hierdoor doet het verhaal regelmatig denken aan de populaire musical Grease waar Sandy en Danny door en voor elkaar veranderen. De rode draad van beide verhalen lijkt misschien op elkaar, maar voor de rest is dit boek een stuk grappiger en moderner dan de door mij grijsgedraaide film. 

Verkikkerd heeft alles wat je van een chicklit verwacht: humor, drama, spanningen tussen personages en romantiek. Dat smaakt naar meer en dus kan ik niet anders dan de bibliotheek weer eens te plunderen voor het vervolg.

4/5

Verkikkerd – Lisette Jonkman – 464 pagina’s – Luitingh-Sijthoff – 9789021810409 – te koop voor €12,50