Nederland doet niet mee, mijn vriend is geen voetballiefhebber en toch is er overal waar ik kijk het WK. Mocht het nog niet duidelijk zijn: voetbal en ik zijn geen match. Boeken en ik overigens wel en daarom geef ik vijf redenen waarom je zou moeten lezen in plaats van naar 22 huppelende mannetjes op een veld te kijken.

  • Heb je ooit een groep mensen ontspannen voetbal zien kijken? Ik niet. Iedereen zit op het puntje van hun stoel met een te hoge hartslag om vervolgens te vloeken als er geen doelpunt wordt gemaakt. Een boeiend boek zorgt daarentegen voor ontspanning. Brits onderzoek toonde zelfs aan dat na zes minuten lezen, je stressniveau met 68% daalt. Ik weet wel waar ik voor zou kiezen.
  • Aan het loon van profvoetballers te zien gaat het goed met de voetbalwereld, de boekhandel heeft het daarentegen moeilijk. Doe iets goed voor onze cultuur en ga eens shoppen bij je lokale boekenwinkel.
  • Het WK vindt plaats in Rusland, het land van grote schrijvers zoals Tolstoj, Dostojevski en Tsjechov. In de tijd dat de rest van de wereld voetbal kijkt, lees je met gemak een Russische klassieker. Kun je dat ook weer van je bucket list afvinken.
  • Waar voetbal verdeeldheid creëert (ik liep tijdens het EK eens met een t-shirt met de Duitse vlag over het schoolplein en ik vind het een wonder dat ik het nog na kan vertellen), ontwikkel je door het lezen van fictie een beter empathisch vermogen. Misschien dat ik juist daarom geen wedstrijdkijker ben…
  • Het is bewezen dat mensen die lezen langer leven. Gelukkig maar, want ik weet anders ook niet hoe ik door mijn lijst met nog te lezen boeken moet komen. Voetbal kijken is daarentegen weggegooide tijd.

Oké, dat laatste is slechts mijn mening. Als je gelukkig wordt van voetbal kijken dan moet je dat zeker doen, maar ik vond een populaire bezigheid zoals het WK kijken gewoon een goed moment om aan te geven waarom iedereen wat vaker zou moeten lezen.