Veertig dagen vasten: social media

De straten zijn nog bezaaid met confetti en serpetines, maar carnaval zit er sinds gisteren weer op. Her en der strompelt er nog een brak persoon voorbij (drie dagen dronken zijn is zwaar), maar bovenal is de vasten begonnen. Katholieken vasten de veertig dagen na carnaval tot en met Pasen. Ik moet bekennen dat ik tegenwoordig helemaal niet meer zo kerkelijk ben en als mensen mij vragen wat mijn religie is, dan antwoord ik dat ik rooms-katholiek ben op papier, maar daar niet naar leef. Zo is het ten slotte ook. Toch heb ik het principe van vasten altijd iets moois gevonden, want ondanks dat het het idee is dat je dichter bij God komt, kom je naar mijn idee ook dichter bij jezelf. Dus dit jaar ga ik vasten, niet met eten, maar met social media.

Altijd mijn handen vol

Ik leef met in één hand een boek en in de ander mijn telefoon. Iedere vrije seconde waarin ik word afgeleid scroll ik door Instagram, Facebook of Twitter en tot voor kort had ik ook nog een kamergotchi die aandacht wilde. Ik wil niet weten hoe veel uur per dag ik over mijn eigen oorsmeer wrijf om naar berichten te staren die ik al vijf keer heb gezien. Of hoe lang ik dan weer in een digitale ruimte blijf hangen waardoor ik minder lees of langer bezig ben met studeren. En dat schermstaren op feestjes is ook niet gezellig, dus ik ga veertig dagen vasten.

Dat is als blogger toch lastig?

Valt best mee, denk ik. Toen het nog normaal was om echt te vasten, toen at iedereen puur en alleen wat ze nodig hadden. Ik ken verhalen van mijn ouders die hun snoepjes in een trommel moesten bewaren en dat is precies wat ik ook ga doen: alleen het hoognodige. Dit betekent dat ik mijn blogs gewoon online plaats, af en toe een foto online zet, op jullie reacties reageer en één à twee keer per dag door Facebook, Twitter en Instagram scroll om te kijken waar iedereen zich mee bezig houdt en om andere blogs te bezoeken. Eigenlijk verandert er niet zoveel, behalve dan dat ik bewuster bezig ben met social media en daardoor minder tijd verspil.

Mijn doel

Ik wil meer tijd besteden aan nuttige dingen, van de saaie afwas tot aan gestructureerder studeren. Ook wil ik meer genieten van een simpel kopje thee en een goed boek, zonder de afleiding van een scherm. Gesprekken voeren met de één zonder met mijn hoofd bij de ander te zijn. Maar bovenal wil ik meer rust. Het zijn toch altijd weer extra prikkels en extra informatie, wat eigenlijk heel vermoeiend is.

200 boeken lezen in een jaar

ik hou het gewoon bij een boek per week, maar ik las laatst een artikel waarin wordt beweerd dat je 200 boeken kunt lezen in de tijd die we aan social media besteden. Dat schudde mij wel even wakker, want als je dit omrekent naar uren, dan is dat erg veel tijd. Wie weet lees ik toch een paar boeken extra totdat het Pasen is ;-)

Wie vast er dit jaar ook?

16 comments / Add your comment below

 1. Goed van je! Ik vind dat ik al behoorlijk bewust bezig ben met social media eigenlijk. Of ik ga vasten weet ik nog niet, maar ik denk het niet (ben eigenlijk ook al te laat toch?). Misschien toch iets, maar dan wordt het toch op eetgebied.

 2. Goed plan, Chantal! Ik probeer elke zondag terughoudend te zijn met het gebruik van social media. Valt niet altijd mee, eerlijk gezegd. Heel herkenbaar wat je zegt, over de tijd die het opslokt. Het blijft een constante uitdaging om enige soberheid te betrachten.
  Jij sterkte met de uitvoering van je “vastenactie”!

 3. Mooie uitdaging!
  Ik heb wel over vasten nagedacht, maar ik eet al plantaardig. Snoep, alcohol en koffie gebruik ik zelden, dus dat is ook geen uitdaging. Maar sociale media…. oeps…. en meer mediteren zou ook niet verkeerd zijn. Ik ben benieuwd hoe het jou vergaat!

 4. Wat een super plan! Ik denk er ook regelmatig over na om bepaalde social media apps gewoon te verwijderen, of bij te gaan houden hoe lang ik op social media zit. Alleen al na het wakker worden kost het me een uur om alle feed door te nemen. Eigenlijk te gek voor woorden… heel veel succes in ieder geval!

  1. Dat is veel tijd! Ik heb gisteren bewust een rondje social media gedaan (Twitter, fb, ig) en de tijd bijgehouden. Daar was ik toch een half uur mee bezig. Dat twee keer per dag en af en toe iets bloggerelateerds komt toch uit op meer dan een uur per dag. Ik wil niet weten hoe veel tijd ik dan normaal kwijt ben….

 5. Nu zit ik gelukkig niet zoveel op social media. Heb op Twitter een speciale lijst aangemaakt waar mensen inzitten waarvan ik de berichten echt niet wil missen. Zo scroll ik sneller door de berichten heen. Op momenten dat ik meer tijd over heb, kijk ik de gewone tijdlijn na. Op Facebook ben ik bijna helemaal niet. En aangezien ik niet gelovig ben opgevoed, ben ik ook niet opgevoed met vasten en ga daar ook niet aan beginnen. Alhoewel ik de laatste paar weken wel bewust Let op de voeding qua suikers en gezonder voedsel. Maar beide vast manieren ga ik dus niet doen.
  Ik wens jou wel veel succes met je social media dieet. Wat zal je een tijd overgaan houden! Succes!

   1. Dank je wel, gaat wel lukken, ben er al een tijdje mee bezig en scheelt al aardig in de buikomvang. Alhoewel ik het daar niet voor doe. Meer voor de gezondheid.
    Jij succes met je Twitter en andere social media :-)

 6. Als kind deden we dat thuis ook. Op aswoensdag eerst naar de kerk en vanaf dan mochten we iedere keer dat we normaal een snoepje kregen dat in een doosje doen en opsparen tot na de vasten. Dit jaar heb ik besloten om zelf terug de Tai Chi-oefeningen op te starten vermits die mij echt helpen om stilte in mijn hoofd te krijgen. Daarnaast probeer ik ook meer water (en vooral minder light frisdrank) te drinken en hoop ik wat vaker buiten te komen. Minder online – of bewuster online – is echter ook een heel mooi initiatief. Dat hou ik zeker in mijn achterhoofd – daar kom je ongetwijfeld ook meer door tot rust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.