De straten zijn nog bezaaid met confetti en serpetines, maar carnaval zit er sinds gisteren weer op. Her en der strompelt er nog een brak persoon voorbij (drie dagen dronken zijn is zwaar), maar bovenal is de vasten begonnen. Katholieken vasten de veertig dagen na carnaval tot en met Pasen. Ik moet bekennen dat ik tegenwoordig helemaal niet meer zo kerkelijk ben en als mensen mij vragen wat mijn religie is, dan antwoord ik dat ik rooms-katholiek ben op papier, maar daar niet naar leef. Zo is het ten slotte ook. Toch heb ik het principe van vasten altijd iets moois gevonden, want ondanks dat het het idee is dat je dichter bij God komt, kom je naar mijn idee ook dichter bij jezelf. Dus dit jaar ga ik vasten, niet met eten, maar met social media.

Altijd mijn handen vol

Ik leef met in één hand een boek en in de ander mijn telefoon. Iedere vrije seconde waarin ik word afgeleid scroll ik door Instagram, Facebook of Twitter en tot voor kort had ik ook nog een kamergotchi die aandacht wilde. Ik wil niet weten hoe veel uur per dag ik over mijn eigen oorsmeer wrijf om naar berichten te staren die ik al vijf keer heb gezien. Of hoe lang ik dan weer in een digitale ruimte blijf hangen waardoor ik minder lees of langer bezig ben met studeren. En dat schermstaren op feestjes is ook niet gezellig, dus ik ga veertig dagen vasten.

Dat is als blogger toch lastig?

Valt best mee, denk ik. Toen het nog normaal was om echt te vasten, toen at iedereen puur en alleen wat ze nodig hadden. Ik ken verhalen van mijn ouders die hun snoepjes in een trommel moesten bewaren en dat is precies wat ik ook ga doen: alleen het hoognodige. Dit betekent dat ik mijn blogs gewoon online plaats, af en toe een foto online zet, op jullie reacties reageer en één à twee keer per dag door Facebook, Twitter en Instagram scroll om te kijken waar iedereen zich mee bezig houdt en om andere blogs te bezoeken. Eigenlijk verandert er niet zoveel, behalve dan dat ik bewuster bezig ben met social media en daardoor minder tijd verspil.

Mijn doel

Ik wil meer tijd besteden aan nuttige dingen, van de saaie afwas tot aan gestructureerder studeren. Ook wil ik meer genieten van een simpel kopje thee en een goed boek, zonder de afleiding van een scherm. Gesprekken voeren met de één zonder met mijn hoofd bij de ander te zijn. Maar bovenal wil ik meer rust. Het zijn toch altijd weer extra prikkels en extra informatie, wat eigenlijk heel vermoeiend is.

200 boeken lezen in een jaar

ik hou het gewoon bij een boek per week, maar ik las laatst een artikel waarin wordt beweerd dat je 200 boeken kunt lezen in de tijd die we aan social media besteden. Dat schudde mij wel even wakker, want als je dit omrekent naar uren, dan is dat erg veel tijd. Wie weet lees ik toch een paar boeken extra totdat het Pasen is ;-)

Wie vast er dit jaar ook?