Mijn vriend en ik zijn het minst romantische stel dat je ooit hebt ontmoet. Valentijnsdag hebben we dan ook al acht keer aan ons voorbij laten gaan en ook in de toekomst gaan we deze dag heel vaak niet vieren. Toch vind ik het mooi dat er een dag voor de liefde is, waarop iedereen aan iemand kan laten weten dat hij of zij een geheime liefde heeft. Ook gewoon liefde in zijn algemeen, voor bijvoorbeeld je kinderen, boeken of je kat is in mijn ogen belangrijk, dus vandaag sta ik stil bij een aantal boeken over liefde in de breedste zin van het woord.

Peachez, een romance – Ilja Leonard Pfeijffer

Met een nieuwer boek kan ik niet beginnen, want deze roman is vandaag pas verschenen. Het is niet zo vreemd dat er voor deze dag is gekozen, want het verhaal gaat over, je raadt het al, de liefde.

Voor Peachez, een romance heeft Ilja Leonard Pfeijffer zich gebaseerd op een waargebeurd verhaal: dat van een professor in Amerika die verliefd wordt op een fotomodel dat hij surfend op het internet leert kennen en voor wie hij een alles overstijgende liefde gaat koesteren die zijn leven overhoophaalt. Uiteindelijk blijkt zijn liefde te zijn gegrond op een fantasie. Maar geldt dat niet in wezen voor alle liefdesrelaties?

Peachez, een romance behandelt het moderne fenomeen van catfishing en zo ook het eeuwige thema van de zoektocht naar geluk in de liefde, maar het is ook een filosofische roman die leest als een thriller.

 

Godin, Held – Gustaaf Peek

De liefde, een affaire en erotiek, in deze achterstevoren geschreven roman vind je het allemaal.

Wat is liefde? Is het een werkelijkheid geworden droom of zelfbedrog? Het hart is onvoorspelbaar, de mens een tegen¬strijdig wezen. Wat is intimiteit?
Tessa en Marius zijn hun hele leven verliefd. Ze ontmoeten elkaar op school, kunnen elkaar daarna niet meer vergeten. Soms zijn ze samen, soms niet. Jarenlang leven ze van geheime ontmoetingen in hotelkamers. Een romance met vele namen: bevlieging, affaire, obsessie. Dit is hun onverhulde verhaal, verteld van einde tot begin. Van de laatste aanraking tot de eerste ontmoeting, van het laatste woord tot de eerste blik.
Godin, held is een openhartige, aangrijpende roman over het mysterieuze en al te menselijke van de liefde.

 

Schittering – Margaret Mazzantini

Dit is één van de mooiste romans die ik ooit heb gelezen. Mocht je op zoek zijn naar een romantisch verhaal dan kun je dit boek beter links laten liggen, maar mocht je toe zijn aan iets pijnlijk moois dan kan ik het alleen maar aanraden.

Twee jonge mannen, twee dubbellevens. Guido groeit op in een welgesteld gezin, zijn vriend Costantino is de zoon van de portier. Ze zijn van jongs af aan bevriend en voelen zich op een verwarrende manier tot elkaar aangetrokken. Tijdens een schoolreis naar Griekenland vindt er een eerste aarzelende toenadering tussen hen plaats, maar ze ontkennen allebei hun gevoelens. Daarna scheiden hun wegen en beiden beginnen aan een doorsneeleven. Costantino blijft in Rome, trouwt en krijgt twee kinderen. Guido komt in Londen terecht en trouwt met een vrouw die al een dochter heeft. Maar ze blijven een moeizame affaire in stand houden, die zich veelal afspeelt in hotels rond de luchthaven van Rome. Juist als ze allebei zeker weten dat ze niet langer zonder elkaar willen leven, slaat het noodlot toe. Schittering is een aangrijpende roman over het zoeken naar identiteit, over schoonheid en schaamte, over zoeken naar de kern van je bestaan en anders durven zijn – en daarin de echte schittering van het leven ontdekken.

 

Wacht op mij! – Michele Serra

Een prachtig geschreven roman over een vader die van zijn puberzoon probeert te blijven houden.

Ontroerende en humoristische roman over een vader die probeert de generatie van zijn puberzoon te begrijpen en te doorgronden. Ik denk aan hoe makkelijk het was om van je te houden toen je klein was. Aan hoe moeilijk dat nu is, nu onze posturen gelijk zijn, nu jouw stem op de mijne lijkt en dus aanspraak maakt op dezelfde klanken en volumes, nu de ruimte die wordt ingenomen door onze lichamen dezelfde is. In een sublieme en fijnzinnige stijl beschrijft Michele Serra de verschillen tussen de werelden van ouderen en jongeren en kijkt met een mengeling van woede, liefde en melancholie naar zijn zoon, die zich steeds meer van hem lijkt te vervreemden. Michele Serra schrijft met de toewijding van een vader, de geest van een moralist en de scherpe tong van een komiek en heeft met Wacht op mij! een klein monument opgericht voor een generatie die de onverschilligheid omarmt lijkt te hebben.

 

Chemische affiniteiten – Gaia Coltorti

Het liefdesverhaal Romeo & Julia mag natuurlijk niet ontbreken, maar misschien ben je wel toe aan deze klassieker in een modern jasje? Dit bijzondere boek, geschreven in jij-perspectief, is dan een aanrader, want ook deze liefde gaat in de ogen van de moderne mens te ver.

De tweeling Giovanni en Selvaggia groeien honderden kilometers van elkaar vandaan op, maar komen op hun achttiende in hetzelfde huis in het Italiaanse Verona te wonen. Direct bij hun eerste ontmoeting, voelen ze een ondefinieerbare en ongekend sterke band. Het verlangen naar elkaar wordt gaandeweg zo hevig, dat ze niets anders kunnen doen dan zich eraan overgeven – hun verboden liefde explodeert. Zich bewust van het taboe dat er op hun relatie rust, houden ze hun gevoelens angstvallig geheim. Wanneer Selvaggia echter zwanger raakt, zien zij slechts nog één uitweg.

“Selvaggia was de hele wereld, de keerzijde van jouw ziel, de keerzijde van jouw hart. Er was geen moment dat jouw geest geen afstand deed van de droom waarin jullie alleen maar geliefden waren en geen tweelingen.”

Chemische affiniteiten is een fenomenale debuutroman over de vraag hoe ver twee mensen mogen gaan voor hun liefde. In een uiterst originele stijl, vol van passie en verlangen vertelt Gaia Coltorti – nog maar zeventien toen ze het boek schreef – een zinderend verhaal dat niet alleen het thema van Lolita raakt maar eveneens een moderne variant is op Shakespeare’s Romeo & Julia.