Van 28 januari tot en met 3 februari is het poëzieweek. Door heel het land zijn er extra activiteiten met betrekking tot poëzie. Toch heb ik altijd het idee dat deze week bij veel mensen niet zo bekend is als bijvoorbeeld de boekenweek. Ook vermoed ik dat veel mensen gedichten als moeilijk, eng of zweverig beschouwen. Dat hoeft helemaal niet. Zowel tijdens mijn studie als in mijn vrije tijd lees ik regelmatig een dichtbundel en geloof me, het is een mooi tijdverdrijf. Ik zal je vertellen waarom.

Het mooiste aan poëzie vind ik dat er met weinig woorden veel gezegd kan worden. Soms zelfs meer dan in een heel boek. Vaak moet je een gedicht een aantal keer herlezen voordat je het beeld of het gevoel dat de dichter neer wil zetten snapt. Dat is een voordeel van een gedicht: je herleest het makkelijker dan een boek. Iedere keer zullen er bepaalde puzzelstukjes op zijn plek vallen waardoor het lezen steeds mooier wordt. Je hoeft overigens niet per se te begrijpen wat de dichter met zijn gedicht wil zeggen, je eigen interpretatie is ook goed.  Denk maar eens aan muziek. Een nummer heeft om een bepaalde reden een betekenis voor jou, terwijl de artiest zelf er iets heel anders mee bedoelt. Daarom ben ik van mening dat het soms beter is om gewoon niet te weten waar een gedicht nu werkelijk over gaat en te genieten van je eigen interpretatie.

Daarnaast lees ik poëzie omdat ik mijn favoriete gedichten herlees als ik daar behoefte aan heb. Ze zorgen voor steun, verwerking, vermaak. Het is eigenlijk precies hetzelfde als bij muziek of een boek.

Nu hoor ik sommigen denken dat poëzie te moeilijk is. Dat is niet waar. Er zijn gedichten in alle vormen en maten: van gedichten die iets weghebben van professionele sinterklaasgedichten tot inderdaad de zwaar kunstzinnige poëzie die moeilijk te begrijpen is. Er is dus voor ieder wat wils.

Heb je interesse in poëzie, maar durf je niet zo goed? Begin dan eens met iets simpels, zoals Versjes van Lars van Lars van der Werf of In stille nachten van Till Lindemann. Al waarschuw ik je bij de laatste bundel dat ik nog nooit zo’n ranzige gedichten heb gelezen. Maar goed, wat verwacht je dan van de zanger van Rammstein.

Poëzie hoeft dus niet moeilijk of eng te zijn. Je kunt het bijna niet goed of fout lezen en voor iedereen bestaat er een minstens één gedicht dat je raakt. Dat beloof ik je bij deze.