Toen ik PAAZ in de bibliotheek zag staan was er geen reden meer om het lezen van dit boek nog langer uit te stellen. Want tja, dit boek stond al even op mijn lijstje, maar het kwam er gewoon steeds niet van.

Het verhaal gaat over Emma. Met een baan bij een uitgeverij en een goede relatie lijkt ze een succesvol leven te leiden, maar schijn bedriegt. Emma wil niets liever dan doodgaan en belandt met deze gedachte op de paaz: psychiatrische afdeling algemeen ziekenhuis.

Op deze afdeling begint Emma met haar therapie, maar genezen lijkt moeilijker dan gedacht. Ze blijft altijd aardig, maakt grapjes, maar echt toegeven aan haar probleem doet ze niet. De psychologen, psychiaters en therapeuten proberen allemaal te ontdekken wat Emma’s depressie nu precies veroorzaakt, maar ook dit schijnt een moeilijke taak. Dit houdt in dat Emma van het kastje naar de muur wordt gestuurd met betrekking tot medicijnen en mogelijke diagnoses.

Het heftige onderwerp wordt alleen maar heftiger als je weet dat Van der Meer (een pseudoniem) uit eigen ervaring spreekt. Toch weet de schrijfster het verhaal luchtig te brengen, voornamelijk door de humor van Emma en het contact met medepatiënten. Met PAAZ wordt dan ook duidelijk hoe het leven er op een psychiatrische afdeling uitziet. En geloof me, dit is realistisch. Ik heb zelf heel wat psychiatrische afdelingen gezien in mijn leven, godzijdank niet voor mezelf, en dit boek was een bom aan herkenning: van hoe een psychiater en een psycholoog het niet met elkaar eens zijn tot de gezelligheid in de gedeelde huiskamer, het klopt allemaal.

In korte hoofdstukken volg je Emma’s ontwikkelingen op de paaz. Soms zijn ze leuk, soms zijn ze zwaar, maar op het einde van dit boek voelde ik mezelf bijna een onzichtbare werkgevende op de afdeling die niets liever wil dan dat Emma weer gelukkig wordt. Het omslaan van de laatste bladzijde raakte mij dan ook enorm. Niet zozeer om het einde zelf, maar omdat ik niet meer kon volgen hoe het met Emma gaat. Gelukkig is er het vervolg UP en ik ga het lezen.

4