Liefde voor literatuur

Ondanks dat het dit jaar grotendeels aan mij voorbijgaat, is het groot feest in boekenland. Op 12 maart begon namelijk de boekenweek. Toch wil ik even stilstaan bij boeken, lezen en literatuur.

Dankzij mijn studie houd ik me veel bezig met literatuur uit alle tijden. Zo brak ik mijn hersenen op Dantes De Goddelijke Komedie, analyseerde ik sonnetten van Renaissancekunstenaars en las ik wat modernere literatuur zoals Alles is verlicht van Safran Foer en Slachthuis 5 van Vonnegut.

Op dit moment houdt James Joyce me zo’n twintig uur per week bezig. Natuurlijk zijn er deadlines die er regelmatig voor zorgen dat ik schrijvers vervloek en hun boeken door de kamer smijt. Al die geweldige auteurs kunnen namelijk enorm ingewikkeld zijn. Hun boeken hebben een gelaagdheid die je zelf vaak niet kunt bedenken. Zeer frustrerend als je die een dag voor je deadline nog moet ontdekken.

Tegelijkertijd is het zo heerlijk om je steeds dieper in een verhaal onder te dompelen en te achterhalen waar het nu echt over gaat. Je leert zo veel van literatuur. Niet alleen over verschillende perspectieven en al dat soort technisch geleuter, maar vooral over de psychologie van de mens, de geschiedenis, en de kern van het leven en daarmee leer je over jezelf. Een bezoekje aan de psycholoog is er niets bij.

Lezen is belangrijk. Het hoeft overigens geen ingewikkelde literatuur te zijn. Soms vallen er bij mij ook kwartjes als ik een chicklit lees. Eigenlijk wil ik gewoon zeggen: lees, leer en geniet.

Ik krabbel voorlopig lekker door in Dubliners op zoek naar iets waarvan ik niet weet dat ik ernaar op zoek ben. Die deadline neem ik maar voor lief.

6 comments / Add your comment below

  1. Wat is lezen toch een heerlijke hobby, he? :) Kan me voorstellen dat het stressen is als je je door een dik en lastig boek moet zwoegen voor een deadline, en dan nog net op het nippertje ‘het licht’ ziet. Maar dan heb je (zoals je al zegt) wel weer wat geleerd :D Spiek je trouwens niet af en toe ook bij andere recensies, of die iets hebben ontdekt wat jij nog niet zag? Veel succes (en plezier) met Dubliners! (Is trouwens ook wel een leuke naam voor een discotheek :p)

  2. Ik zou heel graag wat meer literaire boeken willen lezen, maar ik vind ze vaak heel dens en moeilijk door te komen. Ik lees nu wel af en toe literaire thrillers, maar that’s it. Heb je nog tips wat betreft literatuur voor degenen die zich er voorzichtig in willen onderdompelen? Zou van harte welkom zijn ^^

    1. Er is best veel literatuur die niet moeilijk te lezen is. Als je van thrillers houdt dan zou ik als eerste Niccolò Ammaniti aanraden. Dat zijn best spannende boeken voor literatuur maar net wel/net geen thrillers. Verder zijn er veel literaire romans die misschien wel heftig, maar goed begrijpbaar zijn. Denk aan ‘Lieveling’ van Kim van Kooten of ‘Hallo Muur’ van Erik Jan Harmens. Daarnaast hebben ‘Schitterende ruïnes’ van Jess Walter, ‘Alles is verlicht’ van Jonathan Safran Foer en ‘Slachthuis 5’van Kurt Vonnegut indruk op me gemaakt. De laatste boeken zijn wel al iets drukker en soms wat ingewikkelder, maar naar mijn mening goed te doen als je je net aan iets anders wilt wagen.
      Wat voor een soort verhalen zou je graag willen lezen? Misschien dat ik dan iets specifiekere tips kan geven! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.