Regelmatig krijg de opmerking dat mensen het knap vinden dat ik zo weinig boeken koop. Ik kan inderdaad naar de boekhandel gaan en met maar één exemplaar thuiskomen, geen probleem. Natuurlijk is het aantrekkelijk om de halve top tien mee naar huis te nemen en toch doe ik het niet. Waarom? En hoe kun je zelf zo minimalistisch mogelijk boeken kopen? Ik vertel je mijn ervaringen en tips vandaag!

Laten we eerlijk zijn…

Ik koop soms ook stapels met boeken. Dat gevoel om met duizend pagina’s aan verhalen naar huis te gaan, ze een plekje in de kast te geven en te bedenken welke je als eerste gaat lezen is heerlijk. Dus ja, ik heb ook niet genoeg discipline om altijd minimalistisch te zijn.

ik-met-boekenstapel

Waarom ik weinig boeken koop

Ik heb er verschillende redenen voor, maar de eerste is toch echt het stomste en tegelijkertijd het fijnste dat je hebben kunt: geld. Ik heb het sinds ik studeer zonder studenten-ov niet zo breed. Zolang ik nog een dak boven mijn hoofd heb en drie keer per dag kan eten hoor je me daar niet over klagen, maar het betekent wel dat ik op het moment niet uitgebreid kan shoppen. Ook niet in een boekhandel.

Ten tweede droom ik van een grote boekenkast vol met boeken. Wat ik daarin wel belangrijk vind is dat het boeken zijn die waarde voor mij hebben. Bijvoorbeeld boeken die ik met veel plezier heb gelezen, die me door een moeilijke periode hebben geholpen of waar ik op een andere manier een mooie herinnering aan heb. Met andere woorden: ik wil een kast vol inspiratie. Dit gaat niet lukken als ik iedere week een stapel boeken koop waarvan meer dan de helft me misschien weinig tot niets doet.

En als ik dan toch zo’n stapel koop, dan lees ik vaak één boek en de rest verdwijnt ergens in de boekenkast ‘voor later’. Al betekent later vaak ‘over een eeuwigheid’ of ‘nooit’.

Zo pak ik het aan

Om te beginnen heb ik een boekenbudget. Iedere maand zet ik een bedrag aan de kant om uit te geven aan een boek dat ik echt heel graag wil hebben. Op deze manier is het onmogelijk om te veel te kopen. Blijft het dan nog moeilijk? Neem dan alleen contant geld mee naar de winkel en laat je pinpas thuis.

Daarnaast ga ik vaak naar de bibliotheek. Daar leen ik boeken die me leuk lijken, maar niet aan de top van mijn verlanglijstje staan. Mocht er dan een boek zijn dat me echt verrast, dan kan ik het alsnog kopen.

bieb-november

Tenslotte ruil ik ook wel eens van boek met een vriendin. Er is niets leuker dan beiden hetzelfde boek te hebben gelezen en er vervolgens over te discussiëren of naar de verfilming te gaan.

Ik ontvang ook regelmatig recensie-exemplaren en daar ben ik altijd dankbaar voor. Ik vind stiekem niets leuker dan me te laten verrassen door een boek dat ik anders misschien niet had opgemerkt. Soms stellen ze ook teleur, dan leg ik ze ergens neer voor de sier of op een stoffig plekje waar ik nooit kijk tenzij ik bezig ben met de grote schoonmaak.

Op deze manier breid ik langzaamaan mijn verzameling uit. Ik word er iedere keer blij van als ik ernaar kijk, al verdient de boekenkast wel weer eens een opruimbeurt.