Deze week wil ik beginnen in Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili. Als ik andere lezers moet geloven is het een erg indrukwekkend boek, maar wel ruim 1200 pagina’s dik. De laatste keer dat ik een boek van deze omvang las was op de universiteit met een studieschema en opdrachten, maar nu ik me vrijwillig aan een vuistdikke roman waag weet ik niet zo goed hoe ik het aan ga pakken. En ik heb voor mijn verjaardag nog zo een dik boek gekregen, namelijk De geschikte jongen van Vikram Seth. Mocht ik na mijn afstuderen thuis te komen zitten (al hoop ik van niet), dan hoef ik me in ieder geval niet te vervelen. Maar goed, eerst Het achtste leven (voor Brilka) eens lezen.

Volgens de achterflap is dit het verhaal:

Een monumentaal, Tolstojesk familie-epos dat zes generaties omspant tussen 1900 en nu. Acht levens van één Georgische familie, beginnend in een kleine stad tussen Georgië en Azerbaidzjan, waar een getalenteerde chocolatier zijn dochters grootbrengt en en passant een recept bedenkt voor een verrukkelijke chocoladedrank met gevaarlijke krachten. Het brengt hem rijkdom en aanzien, maar dat betekent in die tijd ook al spoedig een gevaar. Niza is de achterkleindochter van Stasia, een van de dochters van de chocolatier. Zij woont in Berlijn en vertelt op meeslepende wijze, maar ook met veel ironie en humor, de dramatische geschiedenis van haar familie en die van de ‘rode’twintigste eeuw – een cruciale periode in de Europese geschiedenis – met de opkomst en ondergang van de Sovjet-Unie, het wegvallen van het IJzeren Gordijn en de perestrojka.

Klinkt boeiend, toch? Ik heb besloten dat ik gewoon begin met lezen, mocht ik na een deel behoefte hebben aan een ander boek dan doe ik dat en zo niet dan lees ik door. Zo simpel is het. Ik kan niet wachten om erin te beginnen, al schrikt de omvang stiekem toch een beetje af. Wedden dat ik daar na honderd pagina’s al niets meer van merk? Want als ik de boekenverkoopster mag geloven dan wil ik na Het achtste leven (voor Brilka) nooit meer iets anders lezen. Wordt vervolgd…