Vorige week schreef ik dat ik momenteel vooral veel non-fictie lees. Ik houd de pareltjes uiteraard niet voor mezelf en deel mijn favoriete boeken graag met jullie. Hieronder vind je vier leerzame leestips.

The Subtle Art of Not Giving a F*ck – Mark Manson

Laat ik beginnen met de meest heftige titel. Ik kreeg dit boek vorig jaar cadeau van mijn vriend. Hij heeft de in de titel genoemde kunst behoorlijk onder de knie. Ik ben daar iets minder goed in. Als je niet van zelfhulpboeken houdt, dan kan dit boek je nog eens verrassen. Het zit namelijk niet alleen vol met inzichten, maar ook met humor. Ik heb regelmatig hardop moeten lachen tijdens het lezen van The Subtle Art of Not Giving a F*ck. Daarnaast richt Manson zich niet op altijd gelukkig moeten zijn, zoals regelmatig wel het geval is in het zelfhulpgenre. De schrijver geeft je handvatten om te zien wat belangrijk voor je is en wat niet. Op deze manier leer je wat je energie waard is. Als wilt leren om jezelf minder druk te maken om van alles en wilt lachen, dan zit je met dit boek goed.

Wakker – Marnix Pauwels

Wakker werd me aangeraden door een hulpverlener en is een heel ander boek dan het boek van Manson. Het is serieuzer en gaat meer over de invloed van gedachten op je emoties. De auteur is transformative coach en heeft zelf na tientallen jaren verslaving, depressies en andere psychische problemen ontdekt hoe je verlost kunt raken van mentale pijn, verwarring en dwang. Dit alles merk je aan hoe het boek is geschreven. De uitleg is duidelijk, interessant en vooral zo geschreven dat je het zelf kunt toepassen in je leven. Want wat doet denken met ons? En hoe kunnen we dit veranderen wanneer nodig? Ik ben na het lezen van dit boek nog steeds heel goed in piekeren, maar het heeft me wel geleerd om in te zien dat waar ik over pieker niet altijd de realiteit is. En daardoor zet ik het een stuk makkelijker van me af.

Sfinx: dertien essays over de man – samengesteld door Maartje Laterveer

Wolf: dertien essays over de vrouw werd al eerder uitgebracht door Atlas Contact en aansluitend is er nu Sfinx. Door de geschiedenis lijkt het logisch om ons vooral op vrouwen te richten: ze hebben nog maar een korte periode gelijke rechten. Man zijn zou in veel culturen meer voordelen hebben dan vrouw zijn. Maar is dit wel zo? In deze essays van onder andere Mohammed Benzakour, Maurits de Bruijn en Maxim Februari wordt al snel duidelijk dat man zijn best complex is. Want hoe gaan mannen om met kwetsbaarheid? Mag je huilen als man? En hoe zit het met macht en kracht? Sfinx geeft een interessante kijk op man zijn vanuit verschillende invalshoeken. Als Wolf je boeide dan zal ook deze bundel je zeker interesseren.

Ongetemd leven – Glennon Doyle

Dit boek ligt momenteel op mijn nachtkastje en is nog niet uit. Toch wil het hier alvast bespreken. Een uitgebreidere recensie kan achteraf altijd nog. In Ongetemd leven richt Doyle zich op vrouwen. Vrouwen hebben volgens haar geleerd om te leven naar andermans verwachtingen. Het zijn bijvoorbeeld vaak de vrouwen die hun carrière of dromen opgeven voor hun gezin. In dit boek gebruikt ze gebeurtenissen uit haar eigen leven en omgeving om aan te geven hoe vrouwen naar andermans verwachting leven en hoe ze heeft geleerd om dit niet meer te doen. Hierdoor leeft ze na jaren van verslaving en een eetstoornis momenteel een gelukkig leven. Met Ongetemd leven leert ze je om helemaal jezelf te zijn en verwachtingen van anderen los te laten. Dit boek is een eyeopener met veel wijze lessen.