Ik had al jaren een e-reader, een Sony. Dat ding heeft het jaren goed gedaan en op het feit na dat het aan/uit knopje niet meer helemaal soepel was, was er eigenlijk niet zo heel veel aan de hand met het apparaatje. Toch stoorde ik me aan de veroudering van mijn Sony. Ik had constant het gevoel van een heel oud scherm te lezen en de gevoeligheid van het touchscreen was zo erg dat als er haar op viel of een vlieg de e-reader als landingsbaan gebruikte, ik meteen twintig pagina’s verder was. Waar je jezelf aan irriteert moet je veranderen en dus lag de Kobo Glo HD rond de feestdagen op mijn deurmat. Over dat laatste was ik overigens niet zo vrolijk, want de e-reader kwam gewoon in een kartonnen envelop door de brievenbus. Niet zo netjes voor een stuk elektronica waar je over de honderd euro voor lapt.


 

Het scherm en de grootte

Het is op mijn foto niet duidelijk, maar het scherm is haarfijn en geeft hierdoor dezelfde leeservaring als een papieren boek. Je hebt alleen geen boek in je handen, maar ook dat merk je na een pagina of drie niet meer. Daarnaast kun je de helderheid zelf instellen waardoor je op iedere plek goed kunt lezen. Ik heb hem alleen nog niet buiten in de zon uitgeprobeerd, want het is tenslotte winter en dan zit ik liever binnen met een kop thee. Ook de grootte van deze Kobo is prima. Hij is groot genoeg om duidelijk te kunnen lezen en klein genoeg om in je tas te stoppen om zo overal je favorieten boeken bij je te hebben. En over meenemen gesproken: veel wegen doet ‘ie ook niet.

 

Leuke extraatjes

De meeste Kobogebruikers zullen er bekend mee zijn dat de Kobo erg veel bijhoudt. Zo vind ik het erg prettig dat hij in percentages laat zien hoe ver je in het boek én in een hoofdstuk bent. Je kunt ook net als bij de meeste e-readers een ezelsoor aan een pagina toevoegen en notities maken. Dit is vooral erg fijn bij het recenseren van een boek, want ik hoef nooit meer naar een pagina te zoeken. Als laatste gaat de batterij erg lang mee: als je een gemiddelde lezer bent zou je de Kobo Glo HD pas na twee maanden weer moeten opladen. Zo hoef je niet snel bang te zijn dat je zonder leesvoer komt te zitten.

Ik ben erg tevreden met mijn nieuwe e-reader. Ik weet zeker dat we veel tijd met elkaar gaan doorbrengen.