Voor jou is een bestseller van schrijfster Jojo Moyes. Ik had niet op de planning staan om dit boek te lezen, maar toen ik besloot om naar de film te gaan wilde ik het boek alsnog heel graag lezen. Ik las het boek in een paar dagen uit (lees mijn recensie hier) en dook daarna met een bak popcorn de bioscoop in.

Don’t judge a book by its movie

Ik val even met de deur in huis: de film kan absoluut niet tippen aan het boek. In de film gaat alles veel sneller. Hierdoor mis je bepaalde achtergrondinformatie, maar bovenal miste ik de langzame opbouw. Hierdoor kwam de relatie tussen Lou en Will veel minder sterk op me over. Natuurlijk was het nog romantisch en het einde was ook nog steeds even slikken, maar het was gewoon minder intens.

Alleen maar hoogtepunten uit het boek

Ik kreeg tijdens het kijken van Me Before You het idee dat de makers simpelweg de hoogtepunten van het boek hebben genomen en die achter elkaar hebben geplakt. Ik snap dat er keuzes gemaakt moeten worden, maar naar mijn mening moet een film uit meer bestaan dan uit een aantal hoogtepunten. Ik vraag me af hoe mensen dit hebben ervaren die het boek niet hebben gelezen, want zij weten niet wat er als het ware mist.

Goede acteurs

Nu klink ik heel negatief, maar dat valt best mee. Ik vond dat Emilia Clarke (bekend van Game of Thrones) de rol van Lou erg goed en enthousiast speelde. Regelmatig heb ik moeten lachen om haar acties. Ook Will werd goed neergezet door Sam Claflin. Speel maar eens iemand die alleen zijn vingers en hoofd kan bewegen. Ook de andere acteurs pasten goed bij hun rol. Zo was Lou’s vriendje Patrick lekker irritant door zijn obsessie met sporten en calorieën. Ik had hem hoogstwaarschijnlijk al honderd keer de deur gewezen als ik Lou was. Met de acteurs zat het dus wel goed.

Conclusie

De film is mooi, grappig en verdrietig dankzij de acteurs. Het verhaal zelf had wat mij betreft wat meer de diepgang mogen hebben die het boek wel heeft. Maar als je zin hebt in een portie romantiek en drama, dan koop een kaartje en ga Me Before You zien. Weet alleen wel dat het boek stukken beter is.