Kobo Plus: yay or nay?

Bol.com lanceerde in samenwerking met Kobo een ebook-abonnement dat te vergelijken is met Netflix of Spotify: Kobo Plus. Er volgde een stroom aan positieve reacties, want welke lezer wordt nu niet blij van onbeperkt lezen voor €9,99 per maand? Aan de andere kant was er negatief commentaar, want wat is er mis met een bezoekje aan de bibliotheek? Ik werd nieuwsgierig en sloot een abonnement af. Werd ik als fervent bibliotheekbezoeker enthousiast of niet? 

Breed aanbod, klein prijsje

Nadat ik mijn e-reader (een Kobo Glo HD) had geüpdatet, kreeg ik de keuze uit duizenden boeken. Ik scrolde door een aantal pagina’s heen en ontdekte dat het aanbod erg breed is: van de nieuwste Kluun tot aan De goddelijke Komedie van Dante. Met een keuze uit meer dan 30.000 ebooks is er voor ieder wat wils voor een klein prijsje. Je hoeft niet veel te lezen, want er zijn verschillende boeken die qua bedrag boven je abonnementsgeld uitkomen. Logisch dat wij gierige Nederlanders daar enthousiast van worden.

Het is makkelijk

Als je een ebook wilt lezen dan zoek je er één uit waarbij Kobo Plus staat vermeld en dan verschijnt deze na een klik binnen no-time op je e-reader. Wanneer je een Kobo hebt dan zul je geen verschil merken met je gekochte ebooks: het ziet er namelijk hetzelfde uit en functies zoals het markeren van teksten zijn gewoon toe te passen. Maar daar komen we wel meteen bij het nadeel. Je moet een Kobo e-reader of de Bol.com/Kobo-app hebben om de ebooks te kunnen lezen. Met andere woorden: iedereen met een ander merk e-reader heeft pech, al kan je er dan dus wel voor kiezen om op je smartphone of tablet te lezen, maar persoonlijk ben ik daar niet zo’n fan van.

Vergelijking met andere diensten

Ten eerste is er natuurlijk de bibliotheek. Ik betaal €42 per jaar en is daarmee een stuk goedkoper, maar ik vind de ebooks bij de bibliotheek over zijn algemeen niet erg recent en fiets daarom regelmatig op en neer om er een stapeltje fysieke boeken te halen. Ik mis door Kobo Plus dus extra frisse lucht en een uitje naar de bibliotheek. Het is namelijk heerlijk om langs alle boeken te lopen en vervolgens met een stapel weer naar huis te gaan.

Daarnaast zijn er diensten als Bliyoo (alleen ebooks kosten hier €9,95 en een abonnement met tijdschriften €14,95 per maand) en Bookchoice (acht titels voor €3.99 per maand). Ik heb verder geen ervaring met deze abonnementsdiensten, maar voor wie wil zijn er dus meer betaalbare opties dan Kobo Plus.

Yay or Nay?

Terwijl ik één van de mensen was die het nut niet snapte van Kobo Plus, “want ik ben al lid van de bieb”, ben ik toch enthousiast. Niet zo erg dat ik mijn abonnement bij de bibliotheek opzeg, maar ik vind het een fijne aanvulling. Regelmatig heb ik even geen zin in de boeken die in mijn kast staan of heb ik al mijn geleende boeken al gelezen en dan is Kobo Plus een oplossing. Ik kan gewoon lui op de bank een nieuw boek uitzoeken en meteen lezen, dat is soms ook fijn. Ook op vakantie zou ik hier gebruik van maken, aangezien je dan duizenden boeken in je koffer hebt en niet van te voren hoeft uit te zoeken welke boeken je mee wilt nemen. Eén minpuntje is wel dat je WIFI moet hebben om de ebooks die je wilt lezen te downloaden. Mocht je in een trein zonder WIFI zitten en je wilt een ander boek uitzoeken, dan zul je toch echt even moeten wachten. Ik zeg in ieder geval “yay”, maar dan wel als aanvulling op de bibliotheek en de fysieke boeken in mijn kast.

6 comments / Add your comment below

 1. Toen ik op Facebook las dat bol&kobo met dit abonnement kwamen deed ik een dansje. Ik ben al een ruime tijd gebruiker van bliyoo en wilde dit abonnement ook wel eens proberen. Ik vond het een pluspunt dat je die €0,01 van bol terugkrijgt, gaat stiekem nergens over natuurlijk.. maar die gierige Nederlanders hè
  Ik vind het nog wel wat lastig zoeken, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik bliyoo gewend ben en dit net even anders werkt. Groot pluspunt is dat je vijftien boeken kan lezen, waar dit bij bliyoo er maar drie zijn. Dikke hell yeah!

  1. Als bol.com al die één centjes houdt, maken ze toch een mini winst, dus ik vind het best netjes dat ze het terugbetalen. Ik zoek zelf op boeken die ik wil lezen en als deze in Kobo Plus te lezen is dan download ik deze.

 2. Zelf gebruik ik een Amazone Kindler e-reader en ben daar heel tevreden over. Ik kan behalve boeken ook allerlei teksten uit kranten, tijdschriften en zelfs blogs (!) op mijn Kindler zetten door de tekst eerst te selecteren, daarna op te slaan als ‘gewone kale tekst’ (.txt) en hem ten slotte in mijn Kindle op te slaan. Zo haal ik ook heel wat gratis e-books af van het ‘Project Gutenberg’ en nog andere sites die gratis e-books aanbieden. Dit kost me geen cent. En iedere tekst die ik opslag als ‘Word’-tekst of pdf, kan ik (gratis) naar Kindle sturen die hem omzet in het normale Kindleformaat… Ik zou zeggen, “liefje, wat wil je nog meer ?”
  Groetjes,
  Walter
  PS. Ik ben weg bij Twitter maar volg nog je blog…

   1. Ja hoor, ik blijf je volgen op je blog. Veel succes met alles wat je onderneemt !
    Jij leest vooral nieuwe jonge schrijvers, merk ik, zelf ben ik nog van de oude garde, haha, en zweer bij de oudere gevestigde auteurs.
    Je staat op mijn blog samen met andere bloggers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.