Internationale vrouwendag is een goed moment om stil te staan bij het feit dat de wereld nog altijd grotendeels gedomineerd wordt door mannen. De literaire wereld is hier geen uitzondering op. Mocht je nu nieuwsgierig worden, deze blogpost van de Lezeres des Vaderlands geeft je daar een beeld van. Nu ik erover nadenk doe ook ik hier aan mee, want ik schrijf mijn scriptie over Paolo Giordano en ja, dat is een mannelijke schrijver. Daarnaast heb ik een donkerbruin vermoeden dat ik vaker boeken van mannen bespreek dan die van vrouwen. Vandaar dat ik op deze belangrijke dag een aantal boeken van schrijfsters in het zonnetje wil zetten. Voel ik me meteen iets minder schuldig.

  1. Griet Op de Beeck is één van mijn favoriete schrijfsters. Kom hier dat ik u kus moet ik nog lezen maar haar andere twee boeken, Vele hemels boven de zevende en Gij nu maakten veel indruk op mij. Vooral Vele hemels boven de zevende raakte me, tot tranen toe en dat gebeurt niet vaak. Daarom staat deze roman van deze Vlaamse schrijfster bovenaan dit lijstje. Mocht je het nog niet hebben gelezen, ren dan alsjeblieft zo snel mogelijk naar je boekhandel of bibliotheek.
  2. Margaret Mazzantini is een Italiaanse schrijfster die ik vorig jaar pas heb ontdekt. Haar roman Schittering vond ik pijnlijk mooi en ik kan niet wachten om meer werk van haar hand te lezen. Ze heeft vijf andere boeken geschreven (die naar het Nederlands zijn vertaald), dus ik heb genoeg om naar uit te kijken. Ik moet sowieso meer Italiaanse literatuur van vrouwen gaan lezen, want ook zij schrijven mooi.
  3. Onlangs las ik De celliste van Portofino van Alyson Richman en ook dat vond ik prachtig. Ze heeft een mooie, maar toegankelijke schrijfstijl en ze geeft je een beeld van het leven tijdens de tweede wereldoorlog. En nu het toch internationale vrouwendag is: het hoofdpersonage is een krachtige vrouw.
  4. Een Nederlandse schrijfster mag natuurlijk niet ontbreken! In de zomervakantie las ik Het leek stiller dan het was van Eva Kelder en na het dichtslaan van dit boek, liet het me niet los. Poëtisch taalgebruik, een heftig verhaal en het was ook nog herkenbaar. Dan ben ik een tevreden lezer. Haar nieuwste boek Een charismatisch defect ligt nu in de winkel en wanneer de rust hier is wedergekeerd, ga ik deze zeker lezen, want het is denk ik wederom een boek waar je de tijd voor moet nemen.

Wie is jouw favoriete schrijfster?