Vandaag is het Internationale Vrouwendag. De weg naar gelijke rechten is niet altijd even makkelijk geweest en uit verschillende onderzoeken blijkt dat er in de praktijk nog niet altijd sprake is van gelijkheid tussen man en vrouw. Ook de literatuur besteedt hier de nodige aandacht aan. Er is niet voor niets veel kritiek geweest op het thema van de komende boekenweek: De moeder de vrouw. Hieronder deel ik drie boeken die in mijn ogen een bijdrage leveren aan het feminisme.

Een kamer voor jezelf – Virginia Woolf

Dit boek las ik op de universiteit in het Engels, maar ik zie dat er inmiddels ook een Nederlandse editie is uitgegeven door Uitgeverij Chaos.

Woolf was een van de belangrijkste modernistische schrijvers van de twintigste eeuw. In deze heruitgave van haar essay A Room of One’s Own (1929), vertaald door Monique ter Berg, bereikt dit iconische werk een nieuw publiek.
In de discussie die Woolf met vele versies van haarzelf aangaat, staat één stelling centraal: een vrouw die fictie wil schrijven, heeft geld nodig en een kamer met een slot op de deur. Met haar beeldende taal en retorische kracht wordt dit idee uitvoerig en op onnavolgbare wijze onder de loep genomen.

De macht – Naomi Aldermann

Met deze roman heb ik een haat-liefdeverhouding. Aan de ene kant vind ik het vreemd dat de vrouw een extra kracht moet krijgen, voordat ze de macht over de man kan krijgen, aan de andere kant vind ik het mooi om te zien dat met vrouwen aan de macht de wereld niet per se beter wordt.

In De macht van Naomi Alderman ontdekken vrouwen overal ter wereld dat zij de kracht bezitten. Met de minste vingerbeweging kunnen ze folterende pijnen veroorzaken, en zelfs doden. Ineens beseft iedere man op aarde dat hij de macht niet meer in handen heeft.

Wolf – samengesteld door Maartje Laterveer

Op dit moment lees ik (heel toepasselijk) deze bundel. In 13 essays gaan verschillende vrouwen in op de vraag ‘wat maakt de vrouw?’. De essays zijn geen zware kost, maar wel reuze interessant.

Een vrouw wordt niet als vrouw geboren, maar tot vrouw gemaakt,’ schreef Simone de Beauvoir al in 1949. Maar wát maakt de vrouw? Die vraag is onverminderd actueel. In Wolf ondernemen dertien vrouwen een zoektocht naar een antwoord. Hun essays zijn persoonlijk, analytisch en geschreven vanuit diverse achtergronden en invalshoeken. De vrouw in kunst, film en muziek, de vrouw als moeder, rolmodel of lustobject. De vrouw als sekse en als gender, als vrouw – en wat is dat dan? Wolf trekt geen definitieve conclusies maar wil een prikkelende bijdrage vormen aan het feministische debat, en vooral de aanzet zijn tot een open gesprek.
Met essays van Merel Bem, Basje Boer, Anaïs Van Ertvelde, Bo van Houwelingen, Emy Koopman, Maartje Laterveer, Nelleke Noordervliet, Marja Pruis, José Rozenbroek, Maral Noshad Sharifi, Naema Tahir, Yaël Vinckx en Herien Wensink.

 

Wat is jouw favoriete boek over of voor vrouwen?