De laatste weken liep ik met mijn ziel onder de arm. Het lezen lukte niet en ondanks dat ik andere hobby’s heb, wist ik niet zo goed wat ik moest doen. Ik was namelijk tijdens werktijd al zo veel met taal bezig, dat ik in de avond geen letter meer op kon nemen. Heel begrijpelijk, maar het zat me niet lekker.

Meer dan een dipje

Sinds ik kan lezen, verslind ik boeken. Er waren periodes waarin ik minder las, er waren dipjes van enkele weken, maar deze keer was ik bang dat de liefde over was. Ik moet nog zeker 38 jaar mee in de volwassen werkwereld en gezien mijn achtergrond is er een grote kans dat ik altijd veertig uur per week met woorden bezig zal zijn. Dat is een fijn vooruitzicht, maar ik had geen idee wat ik al die jaren zonder boeken met mijn vrije tijd moet doen.

Een ander genre

Ik had bijna altijd een boek bij me voor onderweg of wachtkamers, ik las in de avond, ik las in het weekend, ik las om aan te geven dat ik met rust gelaten wilde worden, ik las omdat het me ontspande. Het was de opvulling voor vrije momenten. En nu scrolde ik vooral nutteloos door social media en keek ik de ene serie na de andere. Toen ik de zoveelste serie aan het bingewatchen was, kreeg ik opeens het idee der ideeën: ik moet een ander genre gaan lezen.

Echo

Spannende boeken en ik zijn nooit een match geweest. Mijn vriend probeert me al 11 jaar enthousiast te maken voor Stephen King, maar zonder succes. Toch voelde ik opeens de drang om me aan een spannend genre te wagen. Ik vroeg op Twitter en Instagram om boekentips en een paar uur later zat ik op de bank met Echo van Thomas Olde Heuvelt. Sindsdien wil ik iedere vrije minuut lezen.

Monsterlijke zomer

Het zou natuurlijk aan het boek kunnen liggen. Geloof me, het verhaal is spannend, beklemmend en steengoed. Het heeft dus alles om je in zijn macht te houden, maar er ontwaakte ook iets anders in me. Er is in Echo namelijk veel ruimte voor verwijzingen naar andere horror- en thrillerverhalen en ik vond het opeens oprecht jammer dat ik me daar nooit eerder in heb verdiept. Vanaf dat moment droom ik van een zomer met Frankenstein, Dracula en Cthulhu.

Wie ben ik?

Ik herkende mezelf, de held op sokken, niet meer. Alles wat eng is, is niet aan mij besteed. Al bijna 30 jaar ga ik schrikeffecten, bloederige wonden, gevaarlijke dieren en enge verhalen uit de weg. Misschien ben ik behekst door Olde Heuvelt, misschien heb ik gewoon een andere kant van mezelf leren kennen. Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat mijn passie voor lezen er weer is.