Hoe ik toch weer nieuwe boeken kocht

Wie mijn boekenkast ziet, zou bijna medelijden krijgen. De planken hebben het nogal te verduren door mijn verzamelwoede. Een kast met overgewicht noem ik dat. Er zat niets anders op dan een boekendieet te beginnen door geen nieuwe boeken te kopen en wel oude boeken te lezen. Het klinkt belachelijk simpel, maar bijna iedere boekenwurm kan bevestigen dat het makkelijker is gezegd dan gedaan. Wonderen zijn de wereld nog niet uit, want terwijl mensen in mijn omgeving stopten met roken, kon ik trots vertellen dat ik al 60 dagen geen boeken had gekocht. En toen ging het toch mis.

Het nieuwe boek van Paolo Giordano, dat moest ik toch echt hebben. Voor sommige dingen maak je simpelweg een uitzondering en dus had ik een dag na verschijning en mooie roman in mijn handen. Een paar dagen later was ik in Den Haag vanwege Crossing Border. Ik moest er wat tijd overbruggen en aangezien ik het centrum vooral een overdosis aan prikkels vond, dook ik (jawel) een boekhandel in. Ik staarde er naar de rijen vol boeken en bedacht me hoe mooi het is dat er tussen al die kaften hele verhalen plaatsvinden. Ik keek naar anderen die boeken oppakten, weer weglegden, iets anders pakten en afrekenden. Ik kwam klem te staan tussen een groepje Fransen, waardoor ik echt niet anders kon dan de boeken op die plek eens goed te bestuderen en dacht toen aan een gesprek dat ik laatst met mijn vriend voerde:

“Ik ga geen boeken kopen!”
“Waarom zou je geen boeken kopen?”
“Heb je de boekenkast bekeken?”
“Ja, maar je wordt blij van boeken kopen. Waarom zou je het dan niet doen?”

Tja…Mijn vriend is ook altijd degene die altijd roept “hé, schat, een winkel met boeken!” op de momenten waarop ik net doe alsof ik de boekhandel niet zie. Ik mag mijn handen dichtknijpen met zo’n vriend, maar praktisch is soms wel anders.

Maar goed, terug naar de boekhandel in Den Haag. Ik begon boeken uit de kast te pakken, achterflappen te lezen en prijzen te vergelijken. Vanaf dat moment is er geen weg meer terug. Ik kwam uiteindelijk thuis met de nieuwe dichtbundel van Lieke Marsman en een roman van een voor mij nog onbekende Italiaanse auteur. Ik drukte de boeken bij thuiskomst meteen in de handen van mijn vriend. Ik was weer blij.

Had mijn boekendieet überhaupt geholpen? Nee. Ik gaf de afgelopen maanden belachelijk veel geld uit aan kleding, knutselspullen en andere dingen die ik nooit koop. Daarnaast las ik bijna niets uit eigen kast, want ik ben bijna de hele tijd ziek geweest. Het kan niet anders dan dat het afkickverschijnselen zijn geweest.

8 comments / Add your comment below

  1. Typisch voor een echte boekenliefhebber. Doe echter nooit boeken weg ! Later krijg je er soms spijt van, want met het ouder worden, wil je wel eens iets herlezen, en boeken die uit de handel zijn, zijn dan heel moeilijk te verkrijgen.
    Walter.

  2. Wat een strijd! Als medeverslaafde kan ik je vertellen dat het nooit anders dan een strijd blijft. Is dat erg? Nee, denk ik het niet. Het hoort bij verslaving.
    En gefeliciteerd met je mooie nieuwe aanwinsten.

  3. Telkens wanneer ik een nieuw boek koop wil ik het zo snel mogelijk lezen maar dan krijg ik er eentje cadeau, of als recensie-exemplaar, of ik ga nog eens bij de bibliotheek langst, … en tja, op de duur staan er dus heel veel ongelezen boeken op me te wachten. Maar ik meen het echt wanneer ik zeg dat ik het een geruststellend gevoel vind dat er nog zoveel leesvoer binnen handbereik op me staat te wachten. Ik moet alleen zien dat de planken niet gaan doorbuiten door het gewicht. ;)

    Misschien moet ik een screenshot maken van het gesprek met je vriend en dat aan mijn man laten zien wanneer hij me vraagt of ik voor kerst echt nog meer boeken wil. Je kan maar beter gelukkig worden van boeken als van diamanten hé. Iets minder kostelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.