De groene eend – Manu Causse

Éric bezoekt iedere week zijn autistische zoontje Isaac om naar karpers te kijken, maar echt contact krijgt de Vader niet met hem. Op een dag sterft Érics oom van wie hij een groene eend erft die veel waarde voor hem heeft. Wanneer hij de eend meeneemt naar zijn bezoekje aan Isaac lijkt hij voor het eerst echt op iets te reageren. Éric ziet dit als een teken en besluit hem mee te nemen, al heeft hij geen idee waarheen. Zijn ex-vrouw meldt dit als ontvoering en stuurt de gendarme achter hen aan, waardoor er een onvergetelijke en spannende toch ontstaat.

Een echte slow read

De groene eend vergt veel concentratie. Er is sprake van een alwetende verteller en de focalisatie verspringt regelmatig, vooral tussen de Vader en de gendarme, maar ook de ex-vrouw, serveersters, katten en zelfs overledenen komen aan het woord. Om dit goed te kunnen volgen moet je echt de tijd nemen om deze roman te lezen. Daarnaast maakt schrijver Manu Causse van zowel korte als uitgebreide alleszeggende zinnen. Vooral de lange zinnen moeten langzaam binnendringen, maar als deze eenmaal zijn verwerkt dan zijn ze prachtig.

De Vader is te ver weg om te zien wat dat is en het maakt hem niet uit; hij heeft net bedacht dat auto’s op vissen lijken. Wat in het verkeer zou betekenen dat bussen walvissen zijn, fietsen scholen schaaldieren die om elkaar heen draaien, afhankelijk van de stroming en het belang van elke groep, een ingewikkeld ballet dat…
Er wordt op het raam van de 2CV geklopt.

 

Fabelachtig en spannend

De gendarme gaat op zoek naar de groene eend van de Vader en Isaac, alleen is dat nog niet zo gemakkelijk. Er ontstaat een zoektocht die haast lijkt krijgen omdat niemand zeker weet tot wat de Vader in staat is. Hierdoor is het verhaal niet alleen fabelachtig door onder andere de sprekende dieren, maar ook spannend. Vooral op het einde van de roman neemt de spanning toe en waar het eerst een slow read was die je regelmatig even moet laten bezinken, is het de laatste vijftig pagina’s moeilijk om De groene eend weg te leggen.

Gelaagd

Deze roman verwijst naar erg veel zaken buiten het boek. Denk aan series zoals The Sopranos, Breaking Bad en How I Met Your Mother, maar ook de bijbel speelt een belangrijke rol. De Vader wordt niet voor niets met een hoofdletter geschreven en Isaac verwijst naar de zoon van Abraham. Op deze manier worden oude en nieuwere verhalen met elkaar verbonden en in het heden geplaatst. Dit is een roman die je meerdere keren zou moeten lezen om alles te kunnen begrijpen, maar dat maakt het verhaal zeker niet minder mooi als je deze maar één keer leest.

De invloed van gemaakte keuzes

De groene eend draait niet alleen om de roadtrip van een vader een zijn autistische zoon, maar ook om de invloed van de keuzes die worden gemaakt. Zo wordt de Vader letterlijk achtervolgd door zijn in verleden in de vorm van pratende overledenen op de achterbank en is ook het ongevraagd meenemen van Isaac een keuze geweest die gevolgen heeft. De groene eend wordt hierdoor een hartverwarmend, aangrijpend en verrassend verhaal over een vader die verlangt naar contact met zijn zoon.

4/5

 

42 comments / Add your comment below

 1. Ons favoriete voertuig is de 2CV. We hebben een exemplaar uit 1954, dus De Eend hoort echt bij onze belevingswereld en is al jaren het rustmoment voor een tochtje met 1 van onze jongens. (geliked en gedeeld op FB)

 2. Leuke actie, ik had al meer over dit boek gelezen en wil hem graag lezen! Mijn favoriete vervoermiddel is toch wel de oude Mini Cooper. Volgens mij volg ik je al op al je social media kanalen.

 3. Chantal, ik doe niet vaak mee aan dit soort winacties, maar dit lijkt me een prachtig boek mede omdat ik een autistische zwager heb. Ik volg je al op de verschillende social kanalen en heb de winactie op mijn facebookpagina gedeeld!

 4. Mijn favoriete voertuig is mijn opelAgila. Mijn allereerste nieuw gekochte auto die ik mijzelf kado deed toen ik 50 werd.

 5. De “lelijke” rode eend van opi en omi is en blijft altijd mijn favoriet! Ze kwamen er mee op visite en dan wij achterin! Wat een feest, de picknickmand mee en daar hobbelden we op weg! Reuze graag wil ik oma dit boek geven en herinneringen ophalen aan die leuke onbevangen tijd samen met elkaar en met opa! We kunnen het boek gaan lezen wanneer we winnen!

 6. Mijn favoriete voertuig is toch wel de toyota aygo! De eerste auto waarin ik mocht rijden toen ik mijn rijbewijs haalde! Hij reed zo fijn! Helaas is hij inmiddels verkocht, maar nogsteeds vind ik dir het lekkerste rijden!

 7. Mijn droomauto is (ja, echt waar) een eend, maar dan rood. Ooit, toen nog volledig francofiel, reed ik al eens door de Franse bergen met de rode eend (met open dak!) van een oud-leerling. Dat was een van de mooiste momenten in mijn leven. Misschien kom ik dankzij dit boek weer in die sferen en kan ik mijn oude dromen herleven? @mevrouwzus (op Instagram)

 8. Een eend heb ik nooit gehad. Wel een kever. 😉 Ondertussen hebben we al jaren een busje. Om de rolstoel en de staanplank van onze autistische zoon te vervoeren onder andere. Dus ja, dat boek lijkt me wel wat.

 9. Lijkt mij een prachtig boek, en ja wel voor vakantie omdat ik dan rustig door kan lezen. Ik kom op school autistische kinderen tegen en vind het bijzonder hoe een brein in elkaar zit, hoe men daardoor kan reageren. Een boek dat tot nadenken stemt, ik houd ervan. Favoriete vervoermiddel, geen idee, als t maar rijdt en betrouwbaar is. Volgen doe ik je op IG en blog.

 10. Mijn favoriete vervoersmiddel is de trein. Lekker lezen onderweg.
  Ook voor vakantie een favoriet vervoersmiddel. Ooit 2 dagen getreind om in Roemenië te komen. Vermoeiend, maar ook fijn. En mooi. En relaxed.
  Treinen dus.

 11. Voor mij is dat de fiets! Je kan op je fiets stappen wanneer je wilt en hoeft niet zoals met de trein aan bepaalde vertrektijden te houden. En verder ben je lekker in de buitenlucht en kan je alles op je gemak observeren. Voor mij gewoon de perfecte manier om jezelf van a naar boven te brengen! 😃

 12. Van a naar b bedoel ik natuurlijk. Zag net te laat dat mijn tablet daar wat anders van had gemaakt. Lol Toch eens kijken hoe ik die verbeter functie ( of hoe dat ook genoemd wordt) uit kan zetten…

 13. Mijn favoriete vervoermiddel is toch wel mijn autootje. Ik rijd in een Fiat 500 van nu 6 jaar oud en het is zo’n lekker karretje! Hij past in elk parkeerplekje en soms kan ik er ook nog wel een stiekem mee tussen een paar paaltjes door, niet verder vertellen ;-) Hoewel ik de trein ook heel fijn vind (lekker lezen!) geef ik toch de voorkeur aan de auto want dan ben je niet gebonden aan vertrektijden of uitgevallen materieel. Ja, je staat wel eens in de file, maar dat vind ik niet zo erg meer…
  Ik volg via Facebook, twitter en instagram en ik zal daar deze actie ook delen.

 14. Ik kan wel zeggen dat mijn favoriete voertuig voor mij op dit moment mijn scooter is. Die mij even snel naar de supermarkt brengt voor mijn inkopen en ik alle tassen vol met boodschappen voor mij neer kan zetten. Geen getil of een fietsstuur vol tassen. Verder vindt ik het heerlijk om op de scooter stukken te rijden, haren in de wind en in de zomermaanden heerlijk ongemerkt bruin worden. Lekker ontspannen stukjes toeren, nieuwe stukken in Drenthe ontdekken en mijn gedachten laten waaien….. dit zelfde geldt ook als ik ‘s-avonds mijn 3 kinderen op bed heb gelegd. Pot thee zetten, kaarsjes aan, mijzelf in mijn leesstoel laten ploffen plaid over mij heen en een boek in mijn handen. Heerlijk ontspannen en batterijen opladen voor een volgende drukke dag….. Ben erg benieuwd naar dit boek, lijkt mij spannend , droevig en ook leuk om te lezen. 😀

 15. Mijn favoriete voertuig, de benenwagen (zo lang het kan), dan kan je gaan en staan (letterlijk) waar je naar toe wilt op ieder moment. :) Alternatief, de fiets, beetje weerstand opbouwen tijdens weer en wind kan geen kwaad.

 16. De elektrische fiets. Ik kan echt niet meer zonder en pak de fiets nu ook eerder dan de auto. Heb slechte knieën en zo fiets ik toch vele kilometers weg. Mijn handen kriebelen om het boek vast te mogen houden en om het te mogen lezen

 17. Mijn favoriete voertuig is mijn e-bike. Hij brengt mij overal waar ik wezen moet. Zonder mijn fietsje ben ik………………..
  Het boek “De groene eend” , lijkt mij heel bijzonder, ontroerend, spannend. De titel van het boek zet mij aan het dromen.
  Maar om echt te kunnen oordelen moet ik het boek lezen.
  Vandaar dat ik mee doet

 18. Mijn favoriete vervoermiddel is toch de fiets, met name de racefiets. Gebruik natuurlijk ook een auto, maar heb daar niet een voorkeur voor een speciaal merk. Van oldtimers vind ik de Citroen DS wel wat hebben, een zwarte cabrio!

 19. Mijn favoriet is de auto, altijd al geweest ook. Ik kon toen ik opgroeide in een klein dorpje nauwelijks wachten tot ik 18 was en mocht gaan lessen. Een half jaar later had ik eindelijk het felbegeerde roze papiertje en meteen ook een auto, een Citroen Visa. Oerlelijk maar ik had mijn vrijheid!
  Ik volg je via bloglovin

 20. Mijn favoriete voertuig is… mijn motor! Ik heb ‘m al vier jaar en ben er super dol op, ik zit het liefste óf te lezen, óf op m’n motor (maar nooit tegelijk hoor!). Ik rijd er veel mee rond en ben al in België en Duitsland geweest, maar ik wil nog veel meer landen ontdekken!

 21. Nou in mijn dromen is het eigenlijk geen voertuig, maar een Paard. Nou ja dan doen we hem een tuig om en spannen er een wagen achter ;) dan is het een koets. ik heb helaas alleen feestboek, maar maak heel graag kans op dit mooie boek.

 22. Is de benenwagen ook een voertuig? Ik vind het toch wel heerlijk om lekker te wandelen daar op de plaatsen waar een auto, motor of zelfs fiets afbreuk aan het moment zou doen. de rust of de ongerepte natuur zou verpesten.

 23. Voor mij de benenwagen, wandel graag.
  Heb ook goede herinneringen aan de eend van mijn peettante en dan met name de ritten over het bospad met de vele kuilen naar hun huis in Poppel toendertijd.

 24. Mijn favoriete voertuig is alles wat over het water kan. Of het nou een schip of een klein bootje is. Op zee of een meer voel ik me altijd fijn! Ik ben onwijs benieuwd naar dit boek! Zou uit m’n stekkerdoos gaan van blijdschap. Succes iedereen.

 25. mijn favoriete auto zijn wagens uit de jaren 50-60 omdat ik er ook graag ook in die periode had mee gereden: weinig comfort of veiligheidsvoorzieningen, in de zomer een bakoven en in de winter een diepvriezer, veel te klein, en dan daarmee op vakantie naar het buitenland in een periode toen er van autosnelwegen nog geen sprake was en reizen nog echt een avontuur was…

 26. Qua auto is de Renault Kangoo (het oude Renault 4-tje) mijn favoriet! Dan de benenwagen, en dan de (tegenwoordig ook elektrische) fiets ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.