Ik liet laatst al een keer vallen dat ik maar een arm studentje ben en dat ik dus niet alle boeken kan kopen die ik wil hebben. De prijs van een boek vind ik persoonlijk meevallen. Probeer maar eens te bedenken hoeveel tijd een schrijver en redacteur in een verhaal hebben gestoken, en dan is het boek nog eens niet gedrukt of op de markt gebracht. Twintig euro voor een boek valt dus best mee, maar als je net als ik meerdere boeken per maand leest dan wordt het toch een wat duurdere hobby. Mocht je veel willen lezen zonder halverwege de maand blut te zijn, dan zijn deze tips voor jou!

 

Ruil of leen boeken met een vriend(in)

Laat je eens verrassen door het boek dat volgens die ene vriendin he-le-maal geweldig is. Op deze manier lees je niet alleen gratis een boek, maar kun je daarna ook nog eens gezellig onder het genot van een drankje het boek bespreken. Ik leen regelmatig boeken uit aan een vriendin, waarna we uren kunnen discussiëren over het verhaal, de personages, het omslag, etc. Zo wordt lezen ook nog eens een sociale hobby.

 

Boekspot

boekspot

Op steeds meer plekken in Nederland verschijnen er zogenaamde Boekspots. Hier kun je oude boeken naar toe brengen en daarvoor in de plaats een ander boek meenemen. Bij de grotere Boekspots staan er vaak veel mensen tussen de boeken te snuffelen, waardoor je eventueel nog met elkaar in gesprek kunt gaan over welk boek je mee naar huis moet nemen. Zelf ga ik altijd naar Hoog Catharijne, het winkelcentrum dat aan het station Utrecht Centraal ligt. Iedere keer word ik weer verrast door de hoeveelheid aan boeken. Van oude pareltjes met prachtige omslagen tot aan nieuwere exemplaren. En ze wachten dus allemaal op een nieuwe lezer. Ontdek hier of er een Boekspot bij jou in de buurt zit.

 

De bibliotheek

Vorige maand schreef ik er al een stuk over. Voor de prijs van twee nieuwe boeken ben je vaak al een jaar lid van de bibliotheek en kun je zo veel lezen als je wilt. Daarnaast kun je ook eBooks lenen, krijg je vaak kortingen op andere (culturele) activiteiten, kun je gebruik maken van een rustige werkplek of gewoon uren snuffelen tussen alle boeken.

 

Koop een e-reader

kobo glo hd

Een e-reader is niet goedkoop, maar de boeken die je er op kunt lezen schelen vaak wel vijf tot tien euro met een paperback. Na het lezen van tien boeken op je e-reader heb je dus al zeker vijftig euro bespaard. Ook zijn eBooks vaak in de aanbieding. Boekencommunity Hebban houdt hier voor je bij welke eBooks minder dan vijf euro kosten. Zo kun je dus altijd voor een mooi prijsje een mooi boek lezen.

 

Neem aan abonnement op Elly’s Choice

Eerlijk is eerlijk, ik ben er nog niet aan toe gekomen om deze dienst uit te proberen. Ik lees er veel positieve reacties over en voor €2,99 kan ik het eigenlijk niet laten om een keer lid te worden. Voor dit kleine bedrag krijg je tien eBooks per maand uit één van de drie pakketten die je zelf hebt gekozen. Op de site van Elly’s Choice kun je meer lezen over hun abonnementen.

 

Wat zijn jouw tips om goedkoop te lezen?