Sinds 2017 vieren we in Nederland jaarlijks de boekhandel tijdens Bookstore Day. Op 14 april was het weer feest en konden we met zijn allen naar de boekhandel voor speciale edities, kortingen op boeken en optredens van auteurs. Natuurlijk wilde ik weten wat er in mijn woonplaats te beleven was en dat kon niet anders dan door de stad in te duiken.

Ik zou niet gaan…

Eigenlijk was ik helemaal niet van plan om te gaan winkelen. Ik moest namelijk gewoon werken en zou me dan na het werk naar een boekhandel moeten haasten. Toen het slaapverwekkend rustig was op het werk, mocht ik eerder weg zodat ik toch even wat sfeer kon proeven op Bookstore Day. Ik twijfelde even of ik in Eindhoven naar Van Piere zou gaan, maar ik besloot om gewoon naar de wat kleinere boekhandel in mijn woonplaats te gaan. Ik zou er namelijk praktisch langskomen.

Exclusief aanbod

Het was wat drukker dan normaal in de boekhandel, maar wat vooral opviel was de tafel vol met speciale boeken. Zo kon je verschillende boeken voor een klein prijsje op de kop tikken en waren er zowel exclusieve uitgaven als gesigneerde exemplaren voor de liefhebber. Ik had verwacht lang tussen de boeken te snuffelen, maar dit viel reuze mee, want de gesigneerde Cognetti waar ik eigenlijk op aasde was er niet. Gelukkig was er genoeg keuze om iets anders uit te zoeken.

Wat kocht ik?

Ik heb één keer de fout gemaakt om de Goddelijke Komedie van Dante mee op vakantie te nemen. Sindsdien probeer ik altijd een zo luchtig mogelijk boek in mijn koffer te stoppen. Soms is het een thriller, maar negen van de tien keer is het toch een Feelgood-boek. Eén van mijn favoriete schrijfsters van dit genre is Santa Montefiore. Al de boeken die ik van haar las staan op mijn e-reader (fijn voor op reis) en toen ik een gesigneerde editie van haar nieuwste boek Onder de Italiaanse zon zag liggen leek het me een goed plan om eens een boek van haar op papier te kopen. Daarnaast maakte ik ook een rondje door de normale boekenafdeling en daar lag Kronieken van de liefde van Elena Ferrante. Ik ben geen grote fan van de Napolitaanse romans, maar mijn nieuwsgierigheid won toch. Want wie weet bevalt haar eerdere werk mij wel goed.

De sfeer van de boekhandel

Al met al vind ik Bookstore Day een goed initiatief. Niet alleen omdat er dan wat bijzonderdere boeken te koop zijn, maar ook omdat de boekhandel wel eens in het zonnetje mag worden gezet. Veel mensen zijn sinds Bol.com en de e-reader de fijne sfeer van deze winkels vergeten, hopelijk zijn ze daar afgelopen zaterdag weer aan herinnerd.