Ik voel me nu al gelukkig als ik aan september denk. Laten we even vergeten dat ik het grootste deel van de tijd bezig zal zijn met het schrijven van mijn scriptie, want er komen deze maand prachtige boeken uit! Ik word altijd blij van leuke nieuwe boeken, maar zo enthousiast als ik nu ben, ben ik niet vaak. Goed, ik ga jullie niet langer in spanning houden. Dit zijn de vijf boeken die je deze maand op je verlanglijstje moet zetten!

Hier ben ik – Jonathan Safran Foer

Ik las twee jaar geleden Alles is verlicht van deze schrijver voor mijn studie. Het was een boek dat veel indruk op mij maakte. De manier waarop Safran Foer met humor over de oorlog schreef, de verschillende stijlen toepaste en hoe hij gebruik maakte van taal vond ik prachtig. Mocht je nog niet aan dit boek zijn toegekomen dan is het zeker een aanrader! Maar goed, deze auteur komt nu met een nieuwe roman over identiteit en dat trok meteen mijn aandacht.

Hoe vervullen we onze conflicterende taken als vader, echtgenoot en zoon; vrouw en moeder; kind en volwassene? Jood en Amerikaan? Hoe kunnen we onze eigen identiteit claimen als we zoveel aan anderen verschuldigd zijn? Dit zijn de essentiële vragen die Jonathan Safran Foer aan de orde stelt in zijn nieuwe roman.

    Hier ben ik beschrijft drie tumultueuze weken uit het getroebleerde leven van een familie in het hedendaagse Washington D.C. Terwijl Jacob, Julia en hun drie zonen zich onontkoombaar geconfronteerd zien met het verschil tussen hun dromen en de werkelijkheid, zet een catastrofale aardbeving een pan-Arabische invasie van Israël in gang. De eigenlijke betekenis van het begrip ‘thuis’ staat ter discussie – evenals de fundamentele vraag hoeveel
iemand in zijn leven kan verdragen.

Foer Hier ben ik schets 3.inddHier ben ik  is Foers eerste roman sinds 2005. Dit monumentale boek is geschreven met de intensiteit, inventiviteit en urgentie die zijn twee eerdere romans zo geliefd maakten bij lezers en critici. Ook in zijn nieuwe roman deinst hij er niet voor terug om op hilarische wijze heilige huisjes omver te schoppen.
De meest diepgravende, onderhoudende en nietsontziende roman tot nu toe van een auteur van wereldformaat.

(bron: Ambo | Anthos)

 

Zonder jou – Chantal van Gastel en Priscilla van Gastel

Chantal van Gastel is één van mijn favoriete Nederlandse chicklit schrijfsters. Samen met haar zus Priscilla waagt ze zich aan een ander genre: de thriller. Terwijl ik normaal geen thrillerlezer ben, ben ik toch erg benieuwd naar Zonder jou.

Wat doe je als je kind een steeds groter gevaar vormt voor zichzelf én anderen? En hoe ver kun je gaan om hem te beschermen? Valerie staat op een keerpunt. Voor de tweede keer in haar leven. En beide keren werd ze hiertoe gebracht door haar grote liefde Oscar. De zonder joueerste keer was jaren geleden, toen ze haar voorspelbare leven inruilde voor een vrijgevochten bestaan met hem. De tweede keer is nu, nu hij op het punt staat haar en hun zoon Mick te verlaten. Niet omdat hun liefde voorbij is, maar omdat Mick lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis die zo ontwrichtend is dat Oscar het niet meer kan verdragen. Plots staat Valerie er alleen voor. Terwijl het gedrag van Mick angstaanjagend uit de hand loopt, probeert Valerie uit alle macht zichzelf en haar kind te beschermen. Maar hoe doe je dat, als het grootste gevaar van hemzelf afkomstig is?

(bron: HarperCollins)

 

Schoonheid raast in mij tot ik sterf – Hazim Kamaledin

Dit is de eerste keer dat ik van deze schrijver hoor, maar een roman waarin een levende auteur schrijft over zijn dode dubbelganger dat moet wel interessant zijn. In ieder geval, ik word daar heel nieuwsgierig van.

Hazim Kamaledin is dood. Vermoord door terroristen of omgekomen tijdens een Amerikaans bombardement. Niemand weet er het fijne van. Tijdens de dictatuur van Saddam Hoessein was Hazim de alom geprezen regisseur van het bekroonde Schoonheid raast in mij tot ik sterf. Met die film nam hij Saddam op de korrel, tot de censuur er zich mee bemoeide en er een zoetsappig promotieverhaal van maakte. Tijdens zijn leven had Hazim Kamaledin niet veel vrienden. Maar nu hij er niet meer is, valt het aantal vrienden niet meer te tellen. En net nu begint zijn familie ruzie te maken over de plek waar hij, de ketter (en links op de koop toe), begraven zou moeten worden.

Schoonheid raast in mij tot ik sterfSchoonheid raast in mij tot ik sterf is een wonderlijke roman waarin Hazim Kamaledin – de schrijver die gezond en wel in leven is – toont hoe fictie sterker kan zijn dan de werkelijkheid. Alles in de wereld van Schoonheid raast in mij tot ik sterf wordt door de oorlog tot as herleid, behalve de herinnering aan wat ooit menselijkheid was en de humor waarmee Hazim Kamaledin het lot van zijn dode dubbelganger beschrijft.

(Bron: uitgeverij Polis)

 

Het wonder dat niet omvalt – Ernest van der Kwast

Dit jaar las ik De ijsmakers, een boek waar ik ontzettend van heb genoten. Niet alleen omdat Italië een rol in dit boek speelde, maar vooral omdat het prachtig is geschreven. Ook nu komt Van der Kwast weer met bijzondere verhalen die ik zeker wil lezen.

Al vijf jaar brengt Ernest van der Kwast odes aan mensen die kleur geven aan de stad. Van de glazenwasser van het grootste gebouw van Nederland, die drie maanden ouder is wanneer het laatste raam gelapt is en dan weer opnieuw begint, tot een paaldanseres in een nachtclub, die tijdens haar act naar de auteur kijkt zoals geen enkele
vrouw ooit naar hem heeft gekeken. Ernest van der Kwast heeft oog
Het wonder dat niet omvaltvoor de schoonheid van alledaagse levens en maakt van hun verhalen literatuur. Hij laat de lezer kennismaken met mensen die niet bekend zijn, maar wel betoveren: een taxichauffeur met het
syndroom van Gilles de la Tourette, een vuurspuwer die het opneemt tegen een tank, een pianist die concerten geeft te midden van tweedehands wasmachines en stofzuigers.

Het wonder dat niet omvalt is een boek vol menselijkheid en schitterende verhalen, die inspireren tot beter kijken en luisteren.

(bron: Hebban)

 

De spion – Paulo Coelho

Als er één boek is waar ik echt heel erg naar uitkijk dan is het deze nieuwe roman van Paulo Coelho. Zijn verhalen hebben mij altijd geïnspireerd, maar dit boek is misschien nog bijzonderder. De spion is namelijk niet alleen een roman van één van mijn favoriete schrijvers, maar het verhaal gaat ook nog eens over Mata Hari. Mijn favoriete vrouw uit de geschiedenis. Ik kan op het moment niet anders dan aftellen tot dit boek in de winkel ligt.

In De spion gebruikt Paulo Coelho zijn verbeeldingskracht en een veelheid aan bronnen om het leven van Mata Hari te herscheppen vanuit het perspectief van haar wisse dood. Het boek bestaat uit een De spionlange brief van haarzelf en een brief van haar advocaat. De brieven zijn geschreven aan de vooravond van haar executie in Frankrijk waar ze, een jaar voor het einde van de Eerste Wereldoorlog, ter dood was veroordeeld op beschuldiging van spionage voor de Duitsers. In haar brief, gericht aan haar advocaat maar geschreven voor haar dochter, brengt ze verslag uit van haar even intrigerende als tragische leven. Het is het verhaal van een vrouw die de moed had zichzelf te bevrijden van het moralisme en het bekrompen burgerfatsoen van de vroege twintigste eeuw.

(bron: De arbeiderspers)

 

Ik ga me de komende herfst niet te vervelen. Welk boek zou jij graag willen lezen?