In de zomer is het naar mijn idee altijd wat rustiger in boekenland. Alsof uitgevers ons de tijd geven om alle boeken te lezen die ze de afgelopen tijd hebben uitgegeven. Niks mis mee, maar dat maakt het wel iets moeilijker om boeken te tippen voor deze maand. Toch heb ik drie romans gevonden die mij de moeite waard lijken om te lezen!

#benerevenniet – Elyssa Friedland

benerevennietKunnen we het ons nog voorstellen: een leven zonder smartphone? Bijna niet… Toch snap ik Evies punt. We worden dagelijks overspoeld met alles door onze telefoons, op feestjes zit de helft naar zijn scherm te staren en we spreken elkaar vaker via een scherm dan persoonlijk. Is dat allemaal wel goed? De meningen verschillen hierover en dat maakt mij extra nieuwsgierig naar #benerevenniet.

Evie Rosen is het zat. Ze is klaar met de partners van het advocatenkantoor waar ze werkt die haar bij nacht en ontij e-mailen. Van de gedachte aan wéér een online date breekt het zweet haar uit. Ze heeft het helemaal gehad met alle grappige hashtags en ontelbare selfies. Dus wanneer ze wordt ontslagen én iemand via Facebook haar hart breekt, is het wat Evie betreft de hoogste tijd om haar smartphone voorgoed af te schrijven. Haar angst om te veranderen in een wereldvreemde misantroop blijkt ongegrond. Want haar leven is ineens echt – met echte gesprekken, echte emoties en echte vriendschappen. En echte liefde?

 

Onder ons – Emma Straub

onder onsDe vorige roman van Straub was een groot succes. Ik heb het boek niet gelezen, want als ik alles zou lezen wat ik wil lezen, dan heb ik geen tijd meer om te slapen. Deze nieuwe roman klinkt als veelzijdig verhaal vol met interessante thema’s.

Zoe, Elizabeth en Andrew zijn al sinds de universiteit beste vrienden en hebben samen in een band gezeten. Inmiddels zijn ze getrouwd, hebben een huis in Brooklyn, een baan en tienerkinderen, maar proberen krampachtig hun jeugd te behouden. Niets drukt ze echter zo met de neus op de feiten dan het moment dat ze het stokje (qua drugs, seksualiteit en onafhankelijkheid) moeten overdragen aan hun kroost. De zomer dat hun kinderen achttien worden (en het bed met elkaar delen), begint hun zo goed georganiseerde leven in duigen te vallen, waarbij oude geheimen boven water komen; over henzelf, maar ook over hun aan een overdosis overleden vierde bandlid. Hun vriendschap wordt zwaar op de proef gesteld.
Met ‘Onder ons’ heeft Emma Straub, schrijfster van de succesvolle roman ‘Badgasten’, een vlijmscherpe maar hartverwarmende roman geschreven over vriendschap, ambitie en liefde.

 

De vrouw van de theeplanter – Dinah Jefferies

de vrouw van de theeplanterIk ben nog net niet met een theekopje in mijn handen geboren, dus met een roman die niet echt over thee gaat, maar er wel iets mee te maken heeft maak je me al blij. Als ik de thee even achterwege laat, dan lijkt ook het verhaal me erg mooi.

Wanneer de negentienjarige Gwendolyn Hooper trouwt met de rijke, charmante Laurence, popelt ze bij hem op zijn theeplantage te gaan wonen. Vol optimisme verruilt ze daarom het vertrouwde Londen voor het platteland van Sri Lanka. Het leven daar blijkt echter niet te zijn wat Gwen ervan had gehoopt. Laurence, plotseling stil en afstandelijk, maakt lange dagen, waardoor Gwen voornamelijk op zichzelf is aangewezen. Terwijl ze thuis probeert te raken op de plantage, stuit ze op relicten uit een mysterieus verleden: gesloten deuren, een vergeelde bruidssluier en een verborgen en overwoekerde grafsteen. Als ze Laurence confronteert met haar ontdekkingen, slaat het noodlot toe, en komt Gwen voor een onmogelijke keuze te staan. De vrouw van de theeplanter is een onvergetelijk, meeslepend verhaal dat zich afspeelt in Sri Lanka tijdens de jaren twintig en dertig, over een jonge vrouw die een keuze moet maken tussen haar plichtsgevoel als echtgenote en haar instinct als moeder.

Niet veel boeken om te tippen deze maand, maar deze drie maken me erg nieuwsgierig!