Maart wordt een heerlijke boekenmaand! Dankzij de Boekenweek is er genoeg te lezen en te doen en ook om deze week heen hoeft de boekenliefhebber zich niet te vervelen. Pak je agenda bij de hand, zodat je jouw favoriete boeken en evenementen niet hoeft te missen.

Boeken die gaan verschijnen

Er wordt in de wereld heel wat geschreven en in maart worden er dan ook nieuw werk uitgebracht. De boeken waar ik naar uitkijk zijn op één hand te tellen, maar eerlijk gezegd is dat ook meer dan genoeg. Een roman waar ik zeker mijn boekenkast mee ga aanvullen is Waar wij thuis zijn van Min Jin Lee. Het zou een aanrader zijn voor de lezers van één van mijn favoriete boeken: Het achtste leven (voor Brilka)Deze keer draait het alleen niet om Georgische familie, maar om een Koreaanse die een nieuw leven opbouwt in Japan. Mocht het verhaal toch teleurstellen dan is het omslag nog altijd om in te lijsten. Een andere roman die de interesse wekt is Ze zullen verdrinken in hun moeders tranen van Johannes Anyuru. Het verhaal gaat over een vrouwelijke terrorist die in de TBS-kliniek waar ze verblijft wordt opgezocht door een schrijver. Ze zegt dat ze uit een andere tijd naar het heden is gestuurd terwijl de schrijver een gruwelijke waarheid probeert te achterhalen. Maar het meeste kijk ik misschien wel uit naar het Boekenweekgeschenk dat dit jaar is geschreven door Griet Op de Beeck. Daarover dadelijk meer.

 

De Boekenweek

Ik ben bijna altijd jarig tijdens de leukste week van het jaar: de Boekenweek. Zo ook dit jaar. Van 10 tot en met 18 maart is het weer zover en kunnen we genieten van de 83e Boekenweek. Een goede reden om naar de boekhandel te gaan, want bij €12,50 aan Nederlandstalige boeken krijg je het Boekenweekgeschenk Gezien de feiten van Griet Op de Beeck cadeau. Het verhaal gaat over Olivia die haar man is verloren, maar niet wil doen wat ouderen dan normaal doen. En als je dan in de boekhandel bent, neem dan meteen het Boekenweekessay, Natuurlijk van Jan Terlouw, voor slechts €3,50 mee. Zoals de titel van het essay misschien al verklapt is het thema van dit jaar natuur. 

Voor iedereen die deze week eens iets anders wil doen dan lezen is er genoeg te doen. Zo gaan zowel Griet Op de Beeck als Jan Terlouw op tournee door Nederland. Mijn verjaardag wordt dit jaar extra leuk, want Griet Op de Beeck komt dan naar Eindhoven en dat is voor mij slechts tien minuten met de trein.

Ook scholen, boekhandels, bibliotheken en andere culturele organisaties organiseren verschillende activiteiten rondom boeken en natuur. Kijk voor alle informatie en data met betrekking tot de Boekenweek hier.

Nog even een terugblik

Februari was een bijzonder rustige blogmaand, maar ik zat niet stil. Ik paste de lay-out aan en zat in een leesflow waardoor ik boek na boek las. Nog niet alle recensies hebben een plekje gekregen op Hoofdstuk 12, maar daar is in maart gelukkig genoeg ruimte voor. Als ik dan toch alvast wat tips mag geven, dan raad ik Ik spreek je aan van Primo Levi aan en ik ben eigenlijk heel erg benieuwd naar wat anderen van De macht van Naomi Alderman vinden. Mijn mening over deze roman staat in ieder geval ingepland voor komende zaterdag.

Heb je niet alles op mijn blog kunnen lezen? 10 van mijn leesgewoontes werd vorige maand het best bezocht, dat zie ik maar als een tip vanuit de lezers.

En dan nu is het tijd voor maart. Kom maar op met een mooie leesmaand!