In Chantal tipt deel ik iedere maand het fijnste boek dat ik de afgelopen weken las, boeken waar ik naar uitkijk en eventuele andere boekgerelateerde tips zoals een leuk evenement of boekverfilmingen. Maar voordat ik al mijn enthousiasme ga uiten in deze blogpost, wil ik jullie eerst een heel gelukkig nieuwjaar toewensen! Ik hoop dat het jullie veel geluk, gezondheid, liefde en boeken mag brengen!

Boeken waar ik naar uitkijk

Er verschijnen iedere maand stapels nieuwe boeken en ik zou ze eigenlijk moeten negeren. Mijn huis ligt vol met boeken omdat ze niet meer allemaal in de kast passen. Een bordje aan de voordeur met ‘betreden op eigen risico’ zou inmiddels niet overbodig zijn. Maar goed, ik ben te nieuwsgierig en dook toch weer in de lijsten met verwachte romans. Ik vond er twee die ik graag wil lezen, maar ik beloof jullie (ook voor mijn eigen veiligheid) dat ik ze als ebook zal kopen.

Liervogel – Cecelia Ahern

Cecelia Ahern, schrijfster van P.S. I love you is één van favoriete Feelgood-auteurs. Deze maand verschijnt er een nieuwe roman van haar hand genaamd Liervogel. Als ik de omschrijving lees dan vermoed ik dat het een origineel verhaal is en daar word ik erg nieuwsgierig van.

“Wanneer je iets bijzonders en zeldzaams tegenkomt, zou je dat dan voor jezelf moeten houden of juist met de wereld moeten delen?
Diep in de beboste bergen van Ierland woont een jonge vrouw volledig afgesloten van de bewoonde wereld. De prachtige, mysterieuze Laura beschikt over een ongekend talent: ze kan elk geluid nadoen, net zoals de Australische liervogel. Wanneer zij plots Solomon en zijn filmcrew tegenkomt, wordt haar leven op zijn kop gezet. Weggehaald uit haar vredige omgeving naar de drukte van de grote stad wordt Laura geconfronteerd met een wereld die wanhopig probeert haar te begrijpen. Solomon, die een intense verbintenis met Laura voelt, gelooft dat men haar en haar gave zal omarmen. Maar zal Laura daadwerkelijk in staat zijn om haar vrijheid te behouden of zal ze in een gouden kooi terechtkomen? Zoals alle wilde vogels moet ook zij haar vleugels kunnen uitslaan.
Liervogel is een diep ontroerend verhaal over het rusteloze verlangen dat in ons allemaal huist en het geluid van de stilte dat zich achter het lawaai van onze drukke wereld bevindt.”

 

De macht – Naomi Alderman

Deze schrijfster ken ik niet, maar het thema van dit boek sluit goed aan op de meest gebruikte hashtag van de afgelopen periode: #metoo. Een mooi voorbeeld van hoe maatschappij en literatuur op elkaar in kunnen spelen.

“Er gebeurt iets merkwaardigs overal ter wereld: meisjes die door slechts een aanraking mensen fysiek pijn doen. Dit geweld openbaart zich aanvankelijk bij zelfverdediging tegen agressie van mannen. Het lijken een paar geïsoleerde gevallen, maar al spoedig is het epidemisch. En ze kunnen die kracht opwekken en doorgeven aan andere vrouwen.
Het maatschappelijke proces waarbij de mannen de klassiek vrouwelijke rol moeten innemen is niet meer tegen te houden. Met De macht heeft Alderman een bijzonder originele roman geschreven met een waanzinnige vaart, waar ze niettemin prachtige, maar ontnuchterende bespiegelingen doorheen weeft over de valkuilen van macht en wat macht met mensen kan doen – ongeacht hun geslacht.”

 

Mijn favoriet van december

Ik las vorige maand niet zo veel, slechts een boek of drie, maar als ik dan toch een favoriet moet kiezen dan is het Het beste wat we hebben van Griet Op de Beeck. Ik ga er verder niet heel veel over zeggen, want ik besprak het boek al kort in mijn top 5 van 2017 en de hele recensie zal hier binnenkort verschijnen. Dus nog even geduld!

 

Op de boekenagenda

  • Voor liefhebbers van Murakami is het 13 en 14 januari feest! Het tweede deel van De moord op Commendatore verschijnt de dag daarvoor en dat wordt gevierd met een Murakami weekend! De bezoeker kan zich vermaken met verschillende interviews, muziek, colleges en hardloopsessies. Meer weten? Klik dan hier.
  • Aan het einde van de maand is het weer poëzieweek! Dit betekent dat de Lage Landen van 25 januari tot en met 31 januari in het teken staan van de dichtkunst. In heel Nederland en België krijg je de kans om poëzie te beleven en ook hier op Hoofdstuk 12 zal ik in deze week aandacht besteden aan poëzie.
  • Ook verschijnen er verschillende films op het doek in januari. De titel Taal is zeg maar echt mijn ding zal bij de meesten wel een belletje doen rinkelen. Vanaf 18 januari is de film, gebaseerd op het gelijknamige boek, in de bioscoop te zien. Het leven is verrukkkulluk van Remco Campert is ook verfilmd met rollen van onder andere Willeke van Ammelrooy en Teun Kuilboer. Voor iedereen die wil draait de film vanaf 25 januari. Op dezelfde datum verschijnt het laatste deel van Maze Runner, naar de boeken van James Dashner.