Ik ben, op een enkele uitzondering na, geen thrillerlezer. Vreemd genoeg is dat dan wel weer één van mijn favoriete film- en seriegenres. Toen ik de trailer van The Snowman voorbij zag komen, wist ik dan ook meteen dat ik deze film wilde zien. Dus ik nestelde me gisteren vrolijk in een bioscoopstoel, om vervolgens lichtelijk teleurgesteld de zaal weer te verlaten…

The Snowman is de verfilming van het boek De sneeuwman van Jo Nesbo. Het verhaal gaat over hoofddetective Harry Hole die de vermissing van een vrouw in de winter onderzoekt. Samen met zijn nieuwe collega Katrine legt hij een verband tussen oude zaken van een seriemoordenaar en deze vermissing. Harry wil niets liever dan de dader opsporen voordat hij opnieuw toeslaat.

 

 

Klinkt als een spannend verhaal, maar dat was het dus niet. In het begin werd er naar mijn mening een goede, rustige, maar toch koude sfeer neergezet die nodig is bij dit soort thrillers. Op den duur verwacht je dat er spanning ontstaat doordat je als kijker al iets weet wat Harry nog niet weet. Of juist doordat je mee probeert te puzzelen naar wie de dader is. In de film doen ze hier wel pogingen tot, maar deze komen niet tot hun recht.

En dat is het probleem met heel The Snowman. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale apparaten om bewijs mee op te nemen. Ik heb het vermoeden dat deze een grote rol spelen in het boek, maar in de film zijn ze eerder overbodig dan van toegevoegde waarde. Het maakt het verhaal soms zelfs ongeloofwaardig. Ook de special effects zijn vaak over-the-top.

Qua stijl, verhaal en personages is er van alles geprobeerd, maar helaas zonder succes. Hierdoor keken mijn vriend en ik elkaar na de helft met rollende ogen aan omdat we toen al wisten wie de dader was en dat we hierin niet op verkeerde been waren gezet. Vervolgens lijkt bijna alles te gebeuren vanuit toeval en niet vanuit de acties van de personages, waardoor ik drukker bezig was met mijn pinda’s van de cashewnoten te scheiden voordat ik ze opat dan met de film. Jammer.

2/5