Ongeveer een jaar geleden vond ik deze vragenlijst en sloeg ze op als concept. Toen ik laatst mijn blog aan het opruimen was kwam ik ze weer tegen en kreeg ik zin om de vragen te beantwoorden. Terwijl ik meestal meteen een antwoord wist, waren er ook vragen waar ik even over na moest denken. Het was in ieder geval leuk om even stil te staan bij mijn favoriete boeken.

Wat is je lievelingsboek?
Het zwart en het zilver van Paolo Giordano. Het verhaal draait om een modern gezin dat hun ouderwetse nanny verliest aan kanker. Heftig onderwerp en geschreven in een prachtige stijl.

Welk boek is geen aanrader?
Mijn laatste niet-aanrader is Het meisje in de trein. Niet zo’n indrukwekkend verhaal als dat je zou verwachten na alle lovende reacties.

Favoriete non-fictie boek?
Ik lees niet zo vaak non-fictie, maar ik vond Judas van Astrid Holleeder erg indrukwekkend. Wat een heftig leven heeft deze vrouw en bovenal veel lef.

Favoriete young adult boek?
Dit genre lees ik ook al niet regelmatig, maar ik vond Een weeffout in onze sterren van John Green mooi geschreven.

Favoriete boek dat je op school moest lezen?
Boeken lezen voor Nederlands vond ik nooit erg, maar in het Engels lezen vond ik altijd verschrikkelijk. Toch is na zes jaar VWO Angela’s Ashes van Frank McCourt mij het beste bijgebleven. Ik zou het eigenlijk eens moeten herlezen.

Favoriete boek toen je kind was?
Joris de dichter van Georg Riel! Niemand kent deze boeken hoogstwaarschijnlijk, maar ik vond het prachtig. De reeks ligt nu veilig ingepakt bij mijn ouders te wachten tot ik ooit zelf kinderen heb.

Favoriete voorleesboek?
Jip en Janneke, volgens mij is iedere Nederlander er groot mee geworden.

Welk boek maakt je aan het lachen?
Goede vraag. Bijna ieder boek heeft wel iets van humor, maar een boek waarbij ik constant dubbel heb gelegen kan ik me niet herinneren.

Welk boek laat je huilen?
De laatste keer dat ik echt heb gehuild bij een boek was Vele hemels boven de zevende van Griet op de Beeck. Het is een prachtig boek.

Welk boek maakt je bang?
De cirkel van Dave Eggers. Ik hoop dat social media in de echte wereld nooit zo ver zal gaan, maar je weet maar nooit en dat maakt het boek zo eng.

Noem een boek waarin de hoofdpersoon op je lijkt?
Dan kom ik weer uit bij Vele hemels boven de zevende. Ik herkende me vooral in Eva, in haar gevoeligheid en het zoeken naar hoe je echt kunt leven. Misschien dat het me daarom ook zo raakte.

Welk boek heeft je leven veranderd?
Ieder goed boek verandert je leven een beetje, want je gaat de wereld of jezelf er anders door bekijken. Dat vind ik zo mooi aan lezen, het verbreed en verreikt je wereld.

Noem een boek met jouw droomprins?
Ik lees niet echt dat soort boeken, denk ik, maar Gerry uit P.S. ik hou van je vind ik wel een droomprins. Hij is dood, minpuntje, maar wil het beste voor zijn vrouw. Het boek is trouwens 34.835.082 keer beter dan de film.

Langste boek dat je hebt gelezen?
De goddelijke komedie van Dante? of is de Harry Potter-reeks dikker? De eerste wil ik nog een keer herlezen buiten mijn studie om, maar ik weet nog steeds niet welke editie ik daarvoor wil kopen.

Kortste boek dat je hebt gelezen?
Ik denk De zomer hou je ook niet tegen het boekenweekgeschenk van Dimitri Verhulst. Dun, maar wel heel mooi.

Noem een boek waarvoor je je stiekem schaamt?
Ik schaam me niet voor wat ik lees. Als ik een erotisch boek wil lezen dan doe ik dat, als ik een kinderboek voor mezelf wil lezen dan doe ik dat, als ik Mein Kampf zou willen lezen dan doe ik dat.

De mooiste verfilming?
Het boek is altijd beter, maar als ik dan een verfilming moet kiezen dan ga ik voor The Lord of the Rings, simpelweg omdat ik het geduld niet heb om de boeken te lezen. Ik lees ze wel een keer als ik met pensioen ben, maar tot die tijd vind ik de films goed genoeg.

Uit welk boek kun je quoten?
De eerste Italiaanse terzine van De Goddelijke Komedie van Dante:

Nel mezzo del cammin di nostra vita
mi ritrovai per una selva oscura
ché la diritta via era smarrita.

Laatste boek dat je hebt gelezen?
Godin, held van Gustaaf Peek. Interessant, maar wel met erg veel seks.

Welk boek ben je momenteel aan het lezen?
La Superba van Ilja Leonard Pfeijffer. Ik ben halverwege en vind het echt prachtig!

Welk boek wil je hierna gaan lezen?
De celliste van Portofino van Alyson Richman of toch eerst Gij nu van Griet op de Beeck omdat het anders wel erg veel Italië is.

Welk boek heb je stiekem niet gelezen?
Ik lees alles en anders geef ik het gewoon eerlijk toe.

Door welk boek kom je maar niet heen?
Het mussolinikanaal van Antonio Pennacchi. Het verhaal leek me zo interessant en ik wilde het echt lezen, maar na drie pogingen heb ik het toch opgegeven.

Naar welk boek kijk je uit?
Ik kijk uit naar zo veel boeken, maar als ik er dan eentje moet noemen dan is het Pauwl van Erik Jan Harmens. Zijn vorige roman Hallo muur vond ik erg indrukwekkend, dus ik kijk uit naar zijn nieuwe werk.

Het is een tag en ik ga niemand taggen, maar mocht je de vragen willen beantwoorden dan houd ik je natuurlijk niet tegen :) Ik ben overigens vergeten van wie ik deze leuke vragen heb overgenomen, dus mocht je de bedenker zijn, laat het me even weten zodat ik je kan vermelden!