Ik weet niet wat het is, maar ik lees de boeken van Jojo Moyes met meer spanning uit dan de gemiddelde thriller. Ik heb dan ook al even geen thriller in mijn handen gehad. Toen ik de recensie van Bloedlink op biebmiepje.nl las besloot ik me toch weer aan een spannend boek te wagen, want een verhaal dat zich in Italië afspeelt heeft bij mij altijd een streepje voor.

Als de man van kruidengenezeres Madeleine in 1206 gewond terugkeert naar Frankrijk, wordt ze al snel beschuldigt van hekserij. Terwijl ze haar straf ondergaat komt ze via haar man in het bezit van de zweetdoek van Veronica, een gestolen souvenir van zijn kruistocht. Brengt deze relikwie haar geluk of maakt het haar leven juist nog gevaarlijker?

In 2015 is de Nederlandse Emilia met haar familie naar Italië, Manoppello, afgereisd om de vermissing van haar zus Julia te onderzoeken. Terwijl haar familie in een hotel verblijft, slaapt Emilia op de plek waar haar zus voor het laatst is gezien. Samen met een journalist en een privédetective probeert ze te ontdekken wat er met Julia is gebeurd, maar beide mannen beweren dat de ander niet is te vertrouwen. Dan komt journalist Luigi met een bizarre theorie, die bijna niet te geloven valt.

Het schrijversduo heeft gekozen voor een ingewikkelde theorie maar een simpele en duidelijke schrijfstijl waardoor alles makkelijk te begrijpen is. Ongeloofwaardig lijkt het vaak wel. Ik wil niet te veel verklappen, maar sommige dingen met betrekking tot de zweetdoek van Veronica klinken te bizar voor woorden. In het nawoord vertellen de schrijvers dat ze de theorieën niet uit hun duim hebben gezogen en dat vind ik misschien nog wel het heftigste aan heel deze thriller.

Voor de vrouwen is er gebruik gemaakt van een ik-perspectief. Hierdoor weet je alleen wat de vrouwen weten en blijft er tot het einde veel geheim. Maar, tromgeroffel, bloedstollend spannend vond ik het niet. Het is een interessant verhaal, want Bloedlink bevat veel informatie waar ik me nog niet bewust van was, maar ik vrees dat ik gewoon geen thrillerlezer ben. Ik zat niet op het puntje van mijn stoel, ik kon het boek gemakkelijk een dag wegleggen en ik lag er al helemaal niet wakker van. Gelukkig kan ik na verschillende thrillerpogingen zeggen dat het niet aan het boek ligt, maar aan mij.

Ben je geïnteresseerd in geschiedenis, het christendom en (complot)theorieën? Dan is Bloedlink een boek voor jou. Ik spring ondertussen op de fiets richting de boekhandel voor een nieuw boek van Jojo Moyes.

3/5

Bloedlink – Marianne en Theo Hoogstraaten – 300 pagina’s – De Crime Compagnie – september 2015 –  9789461091574