Als ik op vakantie ben dan snuif ik het liefste zoveel mogelijk cultuur. Als er dan ook nog iets specifieks met te boeken te vinden is, dan ben ik er helemaal niet weg te slaan. Zodoende wandelde ik twee weken geleden door de gangen van de Nationale Bibliotheek van Letland in Riga: een modern maar indrukwekkend gebouw. Ik knipte er wat foto’s zodat ook jullie een eerste indruk krijgen van deze bibliotheek.

Vanuit het centrum van Riga steek je eerst de Westelijke Dvina over. De zon scheen en het waaide hard die dag, wat zorgde voor een mooi plaatje, maar het was alles behalve warm. Het geluk is wel dat meteen aan de overkant de bibliotheek ligt en ik snel de warmte opzocht.

Eenmaal binnen kom je in een grote hal, waarin verschillende dingen opvallen: ten eerste de architectuur en ten tweede een gigantische muur vol met boeken. Doe mij ook maar zo’n muurtje thuis.

Via de trappen kom je op verschillende verdiepingen en ik kon het niet laten om regelmatig even stil te staan en naar de boeken te staren. Naast de boekenmuur waren er ook gewoon verschillende afdelingen met kasten, zoals in iedere standaard bibliotheek. Deze waren voornamelijk gericht op wetenschap en kinderboeken. Aangezien ik geen Lets kan lezen en wetenschappelijke boeken niet heel erg boeiend vind om als toerist te bekijken, ging ik meteen door naar de bovenste verdieping waar een tentoonstelling over manuscripten te vinden was.

Er lagen eeuwenoude boeken, waar mijn hart toch iets sneller van ging kloppen.

Ook de gangen van de bibliotheek werden gebruikt om het één en ander tentoon te stellen. Zo was er een hal met oude brieven en een gang met reclame van vroeger. Allemaal simpel, maar mooi tentoongesteld en interessant om even langs af te lopen.

De Nationale Bibliotheek van Letland was voor mij een grote verrassing. Ik vond het namelijk een modern gebouw, met een ouderwetse bibliotheeksfeer. Daarnaast was er genoeg te doen, ook als je er geen boek wil lenen of niet wil studeren. Ik heb me hier in ieder geval wel even vermaakt. En stiekem vind ik het nog steeds een beetje jammer dat zo’n boekenmuur niet in mijn koffer past.