Tijdens mijn middelbare schoolperiode op het VWO had ik er geen problemen mee om boeken te lezen voor mijn leeslijst. In ieder geval niet voor Nederlands. Romans en poëzie in vreemde talen liet ik daarentegen liever links liggen. Het is bijna een wonder te noemen dat ik een paar jaar na mijn eindexamen alsnog een vreemde moderne taal ben gaan studeren. Ik kan me het in ieder geval voorstellen dat er leerlingen zijn die het niet zien zitten om stapels boeken te lezen voor Nederlands om er vervolgens ook nog een verslag over te schrijven. 

Uitgebreid aanbod

Gelukkig zijn er daar, in tegenstelling tot mijn tijd, oplossingen voor. Ik bedoel hier overigens niet sites zoals scholieren.com mee, waar je hele boekverslagen kunt vinden, maar wel de LuisterBieb van de bibliotheek. Zoals de naam al doet vermoeden kun je hier boeken luisteren in plaats van lezen. De bibliotheek biedt een uitgebreid aanbod en er is een rijtje met luisterboeken dat zich richt op de leeslijst van zowel VMBO- als HAVO/VWO-scholieren.
Je kunt kiezen uit echte klassiekers zoals een aantal boeken van Couperus of Alleen op de wereld van Hector Malot, maar ook modernere romans worden aangeboden door de bieb. Ik heb laatst zelf Godverdomse dagen op een godverdomse bol van Dimitri Verhulst geluisterd en ik vond het vooral ontspannend.

Ook mogelijk zonder abonnement

Een aantal boeken zijn zonder abonnement te beluisteren, maar voor sommige luisterboeken moet je lid zijn van de bibliotheek. Dit zijn vaak de verhalen die voor scholieren het interessantst zullen zijn. Denk hierbij aan Naamloos van Pepijn Lanen of Honolulu King van Anne Gine Goemans. Een goede reden dus om lid te worden van de bieb, wat vaak voor iedereen onder de 18 jaar ook nog eens gratis is.

Hoe werkt het?

Het is heel simpel: je downloadt de LuisterBieb-app in de App Store of Google Play op je telefoon, zoekt een boek uit en downloadt deze. Hierna kun je het luisterboek ook luisteren als je even geen internet hebt.
Waarom zou je kiezen voor een luisterboek? Je kunt luisterend naar een boek gewoon Whatsappen met je beste vriendin, terwijl je met een koptelefoon op geen last hebt van je jengelende broertje op de achtergrond. Leuker kan de bibliotheek verplicht lezen niet maken.

Mocht je geen leeslijsten meer voorgeschoteld krijgen, maar wel naar een luisterboek willen luisteren, dan kan dat natuurlijk ook. De bibliotheek geeft je namelijk de keuze uit meer dan honderd luisterboeken, voor ieder wat wils dus!

Meer weten over luisteren voor je literatuurlijst? Klik dan hier voor meer informatie.