Zo zie je wekenlang alleen je eigen boekenkast, zo wandel je in twee dagen tijd drie bibliotheken binnen. Ik ben lid van twee bibliotheken: voor mijn dagelijkse portie leesvoer ga ik naar de bibliotheek in mijn woonplaats (tien minuten fietsen en ik ben in het boekenparadijs) en voor al mijn informatieve academische boeken duik ik de bibliotheek van de universiteit van Utrecht in, daar studeer ik tenslotte. Laatst kwam ik niet alleen op mijn vaste stekjes, maar bezocht ik ook de openbare bibliotheek van Amsterdam. Ik was in alle drie de steden vanwege verschillende redenen en daarmee bewijst de bibliotheek dat deze zoveel meer is dan simpelweg een verzameling boeken.

Informatievoorziening

Er liggen stapels academische literatuur in mijn boekenkast. Op dit moment zijn het vooral Bourdieu, Jauss en Gladwell die ruimte in beslag nemen, maar in het verleden lagen er ook boeken van Foucault, Eco en Saïd. Misschien zeggen deze namen je niets, maar waar het op neerkomt is dat dit vaak dikke en dure boeken zijn die je voor één paper gebruikt. Ik ben altijd weer dankbaar dat ik deze in de universitaire bibliotheek kan lenen, anders zou ik al ruim drie jaar leven op alleen water en brood. Ook de bibliotheek bij jou om de hoek heeft kasten vol met informatieve boeken, dus als je iets wilt weten en internet biedt het antwoord niet, dan weet je waar je zijn moet.

Studieplek

Zowel in mijn eigen bibliotheek als in die van de universiteit zoek ik regelmatig een plekje om te studeren. Het is nu eenmaal een stuk minder afleidend om daar te werken dan thuis waar nog stapels afwas staan. Werkplekken in de bibliotheek zijn vaak gevuld met stilte (op tikkende toetsenborden na), hebben stopcontacten voor je laptop en je bent er niet de enige die zit te zwoegen voor een deadline. Je voelt je dus meteen een stuk minder eenzaam.

Samenkomen en discussiëren

Ik was in de openbare bibliotheek van Amsterdam omdat daar werd gesproken over de immigratieproblematiek in Italië. Als ex-student sociaal werk en studente Italiaans leek mij dat erg boeiend en dat was het ook. Erg interessant om te zien hoe er vanuit verschillende hoeken naar dit probleem kan worden gekeken en hoe het publiek hier dan weer op reageert. Dit is maar één voorbeeld van een bijeenkomst die in een bibliotheek wordt georganiseerd. Hou de agenda’s van de bibliotheken in de gaten, dan zit je vast ook zelf snel geïnteresseerd in een bibliotheekzaal.

Vermaak

Ik kom denk ik het vaakst in de bibliotheek voor mijn plezier. Ik vind het heerlijk om tussen de romans te snuffelen en vervolgens met een stapel boeken thuis te komen. Beneden in de hal hoor ik vaak ouderen discussiëren over het kopieerapparaat, op de jeugdafdeling proberen tieners te fluisteren en overal hoor je mensen tussen de boekenkasten snuffelen op zoek naar een mooi boek. Alleen dat al vind ik mooi en dan kom ik nog eens thuis met een week of vier aan leesvoer.

Waarom ga jij naar de bibliotheek?