3 redenen waarom ik lid werd van de bibliotheek

Al maanden riep ik dat ik lid wilde worden van de bibliotheek, maar een pasje aanvragen schoot er steeds bij in. In december kreeg ik een belletje van mijn moeder: als ik die maand lid zou worden kreeg ik vijf euro korting en een VVV bon van vijf euro. Zodoende zat ik op mijn eerste kerstvakantiedag in de bieb. Aangezien de bibliotheek een aantal jaar terug naar een ander gebouw is verhuisd, was ik er nog nooit geweest en werd me een rondleiding aangeboden. Ik heb mijn ogen uitgekeken in dit boekenparadijs en vroeg me opeens af waarom ik nooit eerder lid ben geworden. Maar wat zijn nu de redenen dat ik lid ben geworden van de bieb? Ik zet ze voor je op een rijtje.

 

Geld

Ik ben hier heel eerlijk in. Eind vorig jaar had ik geen recht meer op een studenten reisproduct, terwijl ik nog wel studeer. Even ter verduidelijking: ik zit iedere doordeweekse dag zo’n twee tot drie uur in de trein (heen en terug bij elkaar), en die ritjes zijn niet goedkoop. Nu heeft de NS een aantal fijne abonnementen, maar rijk word ik daar alsnog niet van. Dit betekent dat ik niet meer ieder boek dat ik wil lezen kan kopen. Voor dertig euro werd ik lid, dat zijn ongeveer twee boeken in de boekhandel, maar bij de bibliotheek kan ik nu heel het jaar lang onbeperkt boeken lezen.

Ruimtegebrek

Weinig geld betekent ook een klein appartement. Er is plek voor één boekenkast, waarvan de onderste planken alleen geschikt zijn voor boeken die we niet nodig hebben, aangezien de bank ervoor staat. Ik kan niet anders zeggen dan dat de wél bruikbare planken uitpuilen. Ik geef regelmatig een boek weg, leen iets uit of verkoop een stapeltje. Al doe ik dat laatste vooral met studieboeken. Toch komen er op de één of andere manier altijd meer boeken bij dan dat ik wegdoe. Later eis ik een kamer op voor mijn verzameling, maar voor nu leen ik een groot deel van de boeken en breng ik die daarna weer terug.

Nieuwe schrijvers ontdekken

Dit is de hoofdreden waarom ik lid wilde worden van de bibliotheek. Als ik een boek koop wil ik er van verzekerd zijn dat het een goed boek is en daardoor kwam ik altijd thuis met de dezelfde genres of mijn favoriete schrijvers. Vooral nu ik voor Hebban schrijf en regelmatig iets toegestuurd krijg wat ik zelf nooit zou kopen, is bij mij doorgedrongen dat het goed is om iets anders te proberen, mijn horizon te verbreden. Zo wil ik graag meer Nederlandse literatuur lezen en weer eens een thriller proberen. In de bibliotheek staan de planken er vol mee en als het geleende boek me niet bevalt, dan zoek ik gewoon weer verder naar iets anders zonder het idee te hebben dat ik geld heb verspild.

 

Na aanleiding van de laatste reden wil ik jullie om tips vragen: welke boeken moet ik echt lezen?

16 comments / Add your comment below

 1. Ik heb mijn abonnement op de bibliotheek opgezegd een paar jaar geleden. Werd niet blij van de muffige geur van de boeken, en ook de kruimels en etensvlekken die je tegenkwam in de boeken. Maar goedkoop is het zeker, alhoewel e-books ook aardig te doen zijn. Qua tips voor boeken: ik ben me door de Welwillenden aan het het doorworstelen. Dit klinkt niet positief, maar het is een goed boek (met een zwaar onderwerp).

  1. E-books koop ik ook regelmatig, vooral als ze in de aanbieding zijn. Met de kruimels en vlekken kan ik wel leven, al is de sfeer van een nieuw boek stiekem altijd beter. Ik ga de Welwillenden eens opzoeken :)

 2. Ik had er ook wel eens over nagedacht om lid te worden van de bibliotheek. Toen ik hoorde dat je er niet de nieuwste boeken vond, haakte ik eigenlijk al meteen af.

  Wat je zou kunnen lezen is: Snow Flower En De Geheime Waaier van Lisa See. Echt een ontzettend mooi boek. Wat je eventueel ook kan lezen, maar ik niet weet of het bij je past: de trilogie van Deborah Harkness (Allerzielen of A Discovery of Witches). Dit is een verhaal over magie, wetenschap en geschiedenis.

 3. Bij het lezen van deze blogposts bij nederlandse collega-bloggers ben ik steeds blij dat het lidgeld in Vlaanderen zo goed meevalt. In sommige provincies is het zelfs gratis en betaal je enkel een klein bedrag bij het ontlenen van dvd’s of cd’s.

 4. Voor mij is het ook alweer veel te lang geleden dat ik in de bibliotheek was.. Helaas ben ik nog altijd meer een verzamelaar van boeken, dus koop ik liever alle boeken die ik lees ^^ Gelukkig is het lidmaatschap van de bieb in Gent wel gratis, anders zou ik helemaal dubbelop betalen..

 5. Ik ben toen ik verhuisde geen lid meer geworden van de bibliotheek, omdat ik het veel te duur vond en het aanbod naar verhouding best klein was. Toen verhuisde de bibliotheek naar een groter pand, werd het aanbod ook groter, maar was het ook verder weg. Maar nu twijfel ik toch…

 6. Leuk om te lezen, ik ben zelf jeugdbibliothecaris. En wat reclame voor de bieb kunnen we juist in deze tijd (bezuinigingen) goed gebruiken.
  Wist je trouwens dat je ook e-books kan lenen bij de bieb?

  1. Volgens mij heb je een leuk beroep! :) ik weet dat je ook e-books kunt lenen, dat ga ik zeker doen als ik op vakantie ga (scheelt wat kilo’s en ruimte in de bagage). Maar stiekem is er niets leuker dan rondneuzen in de bibliotheek en met een stapel boeken weer naar huis gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.