Ieder jaar heb ik er wel een paar, boeken waar ik enthousiast in begin, maar na een paar pagina’s alweer aan de kant leg. Soms vallen ze tegen, soms lees ik op dat moment liever iets anders en soms weet ik niet waarom ik een boek plotseling links laat liggen. Hoeveel boeken zijn de afgelopen 364 dagen terug in de kast verdwenen zonder helemaal te zijn gelezen? Vijf. Dat valt naar mijn idee nog best mee. Ik heb ze even op een rijtje gezet, want dat is in deze tijd van het jaar hartstikke hip. 

De heks van Portobello – Paulo Coelho

Jullie kozen deze spirituele roman van Paulo Coelho voor mij uit, omdat ik weer eens niet kon kiezen. Ik herinner me dat ik veel zin had om erin te beginnen, maar toen ik een paar hoofdstukken had gelezen, merkte ik dat het boek en ik op dat moment niet klikten. Ik heb het toen even laten liggen en later weer opgepakt, maar ook toen was het geen succes. Jammer, maar ik probeer het volgend jaar gewoon nog een keer.

Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand) – Jonas Jonasson

Ik wilde wel eens een boek van Jonas Jonasson proberen, want iedereen was zo enthousiast over De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween. Ik kocht heel vrolijk ik koop altijd blij boeken een Ebook van zijn laatste roman en laat ik het kort samenvatten: ik vond er geen reet aan. Na 70 pagina’s heb ik mijn e-reader aan de kant gegooid en ik ben niet van plan er ooit nog in te beginnen.

Het smelt – Lize Spit

Als er iemand succesvol is gedebuteerd dit jaar, dan is het Lize Spit wel. Ook ik schafte deze dikke pil uit nieuwsgierigheid aan en kwam binnen een paar dagen tot de helft. Ik hoor je nu denken: waarom ben je dan gestopt met lezen? Nou, het waren meerdere dingen. Zo was ik megadruk met van alles waardoor ik niet zo aandachtig kon lezen als ik wilde en dit leek me juist een boek om helemaal in op te gaan. Daarnaast viel er een recensie-exemplaar op de mat, waardoor ik gehaast ging lezen en dat is dan óók zonde. Gelukkig staat dit grote succes op mijn lijstje voor volgend jaar, want ik wil het hebben gelezen voordat de film in de bioscopen draait.

Kalme chaos – Sandro Veronesi

Als studente Italiaans draait mijn leven grotendeels om de literatuur uit het bijbehorende land. Sandro Veronesi was één van de schrijvers die mij absoluut niet interessant leek en ik dus lekker links liet liggen. Toen ik Manuscripta bezocht kreeg hij de Europese Literatuurprijs 2016 uitgereikt waarna ik wél nieuwsgierig werd. Het eerste deel van de roman verraste me, ik vond het zelfs mooi, maar daarna begon het verhaal me te vervelen. Mijn eerste indruk klopte, deze schrijver is niets voor mij. Ik laat het boek in mijn kast staan, want ik ben wel een beetje verliefd op het omslag. Het oog wil tenslotte ook wat.

Als de rododendron bloeit – Santa Montefiore

Vroeger verslond ik de boeken van deze schrijfster, vooral als ik even iets luchtigs wilde lezen. Toen ik vorig jaar De vrouwen van kasteel Deverill las viel dat me erg tegen. Toch wilde ik het vervolg nog een kans geven, maar ook daar werd ik niet vrolijk van. Misschien is mijn smaak verandert, misschien past deze trilogie niet bij me, maar wat het ook is, ik ga er niets meer van lezen.

 

Welk boek heb jij dit jaar niet uitgelezen?