10 van mijn leesgewoontes

Lezen, ik doe het (bijna) dagelijks. Zoals bij alles wat je met regelmaat doet ontstaan er gewoontes. Waar de één waarde hecht aan een rechte rug, doet de ander niets liever dan ruggen kraken. En waar bij de één de avond niet compleet is met een snack bij een boek, onderbreekt de ander het verhaal liever niet om even iets te eten. Ook ik heb zo mijn aanwensels wanneer ik een boek in handen heb. Hoogstwaarschijnlijk wel meer dan tien…

1. de achterflap

Het is lastig om boeken te kopen zonder te weten waar het over gaat. Toch is in mijn ogen de korte samenvatting achter op een boek niet alleen je beste vriend, maar ook je vijand. Achterflappen verklappen soms meer dan goed is en dat gaat ten koste van de spanning tijdens het lezen. Van voor mij bekende schrijvers lees ik de achterflap simpelweg niet. Bij alle andere boeken lees ik de eerste twee tot drie zinnen en die vertellen vaak al genoeg om te weten of een boek bij me past.

2. sorteren

Eenmaal thuis krijgen nieuwe boeken een plekje in de kast. Mijn kasten zijn nogal specifiek ingericht. Zo heb ik een plank voor Italiaanse literatuur, voor overige romans en poëzie, en voor boeken die weg mogen. Daarnaast heb ik nog een aparte kast voor non-fictie. Waar het ene vak is gevuld met kookboeken, staan er in het andere weer informatieve boeken over literatuur en oude studieboeken. Ik heb in ieder geval voor ieder boek een plekje.

3. ze gaan overal mee naartoe

In de trein, naar de tandarts, een weekendje weg of gewoon naar het werk. Ik heb altijd een boek bij me. Mensen vragen me weleens of ik bakstenen in mijn tas heb zitten als ze mijn tas optillen. Nou, dat zijn dus gewoon een boek (of twee) en een agenda. Waarom jezelf vervelen als je een boek kunt lezen? En voor iedereen die niet wil sjouwen hebben ze de e-reader uitgevonden.

4. hoe drukker ik het heb, des te meer ik lees

Ik lees meer als mijn agenda en hoofd overlopen. Geen idee waarom, maar het zal er vast mee te maken hebben dat lezen ontspannend is.

5. ik doe iets met ruggen

De rug van een boek ziet er niet meer als nieuw uit wanneer ik er klaar mee ben. Ik vind het ten eerste niet praktisch lezen als de rug niet is geknakt. Je boek valt dan de halve tijd bijna dicht en je moet veel kracht zetten om het open te houden. Ik ga toch echt liever voor leesgemak. Daarnaast mag een gelezen boek er van mij als gelezen uitzien. Het is tenslotte een gebruiksvoorwerp.

 

 

6. thee, thee en nog meer thee

Eten en lezen vind ik niet fijn. Ik kijk namelijk graag naar wat ik eet, maar drinken doe ik wel graag bij een boek. Ik kom mijn dag sowieso niet door zonder thee en als ik thuis ben vind ik niets zo fijn als een dampende kop thee in de ene en een boek in de andere hand.

7. notities

Tijdens het lezen maak ik notities, want dat is gewoon handig als je later nog een recensie wilt schrijven. Meestal doe ik dat in mijn Travelers Notebook, maar als ik die niet bij de hand heb dan is de notitie-app op mijn iPhone mijn beste vriend.

 

 

8. uitpluizen

Sinds ik een groot deel van mijn studie aan literatuur heb gewijd, kan ik een boek niet meer ‘normaal’ lezen. Vroeger werd ik opgeslokt door verhalen en waar dat soms nog altijd gebeurt, ben ik vooral bezig met het analyseren van de verhaalstructuur, de personages en de schrijfstijl. Ik weet niet of dit het lezen veel leuker maakt, maar dit houdt het voor mij wel interessant.

9. geluid

Ik houd niet van stilte, ook niet als ik lees. Het liefste heb ik dan ook wat geluid om mee heen. Nou heb ik thuis twee tjilpende vogels en in de trein word je vergezeld door het geluid van de wind. Pratende mensen of muziek met tekst vind ik dan juist weer afleidend.

10. boekenleggers

Ik begin regelmatig in een nieuw boek terwijl ik onderweg ben, maar ik vergeet altijd een boekenlegger mee te nemen…Gelukkig ben ik een gigantische chaoot en slingeren er genoeg bonnetjes in mijn tas. Die doen hun werk als boekenlegger goed genoeg.

 

Welke dingen doe jij tijdens het lezen?

17 comments / Add your comment below

 1. Ik pluis literatuur ook uit, ik wil het snappen en er dan het liefst over praten (mijn vriendinnen houden niet van literatuur dus ik overweeg lid te worden van een literatuur leesclub), ik lees altijd graag wat anderen van een boek vinden en of ik dat herken. Gevleugelde uitspraak van een kennis over mij: ‘dat boek las je 3 weken terug, ben je daar nu nog mee bezig pffff’ 😂

   1. Jazeker! Soms vind ik het wel lastig omdat ik het leuk vind om boekenbloggers te volgen maar ik wil geen recensies lezen over een boek dat ik op dat moment zelf lees of op korte termijn wil lezen 😬

    Tip 1 neem ik trouwens direct van je over, inderdaad verklapt de achterflap net iets teveel waardoor ik op gebeurtenissen zit te wachten en het haalt iets weg van mijn leesplezier (bij laatste boek dat ik las wist ik dat iemand zou overlijden maar dit gebeurde pas halverwege het boek, dit had ik echt liever niet geweten).

 2. Wat een grappig onderwerp. En oooooooooooooh zo herkenbaar dat van die achterflappen en geknakte ruggen en de gesorteerde boeken. Alleen ben ik wel jaloers op jouw meer-lezen-bij-drukte. Bij mij is dat juist andersom en daar baal ik dan van.

 3. Tja… ruggen kraken vind ik niet zo leuk, maar voor je leesgemak heb je wel iets over. Dus… als het moét, moet het maar. Boekenleggers heb ik in alle vormen en formaten, ik verzamel ze al jaren. Als ze blanco zijn langs de achterkant gebruik ik ze om notities te maken, soms gewoon een paginanummer om de betreffende paragraaf terug te vinden. Maar ik ontleed geen boeken zoals u, dat kan ik gewoon niet, veel te moeilijk.
  De achterflap lees ik soms wel, vooral als het boek complex of ingewikkeld is. Ik noteer ook vaak namen van personages op de boekenlegger, kwestie van de draad niet te verliezen, en… namen onthouden is nu juist iets waar ik vaak moeite mee heb (gezien mijn leeftijd).
  Zo, mooi verhaal weer, je schrijft boeiend over boeken en lezen en over alles wat daarbij komt kijken !
  Groetjes,
  Walter.

 4. Leuk om te lezen :-)
  Bij mij kan er geen taart of koek genoeg bijstaan😄
  Soieso lees ik standaard smorgens en savonds in bed. Heerlijk. Verder daar waar er tijd voor is in de rest van de dag.
  Boeken mogen leven dus zeker kraken. Ezelsbruggetjes niet. En zelfgecreerde boekenleggers zoals karton van de starbucks, ik hou ervan.
  Fijn weekend :-)

 5. Herkenbaar hoor! Ik eet en drink heel graag tijdens het lezen, maar als ik helemaal in het verhaal zit vergeet ik de wereld om mij heen. Tijdens het reizen met openbaar vervoer kan ik mij ook altijd prima concentreren, heerlijk vond ik dat altijd. Jammer genoeg reis ik nu praktisch nooit meer met OV.

  Over de geknakte ruggen, ook ik knak ze altijd. Ik vind het helemaal niet erg om een boek te zien dat er gelezen uit ziet.

 6. Wel opvallend dat je meer leest als je het druk hebt. Als mijn hoofd vol zit, dan ga ik piekeren met een boek voor mijn neus… en kan me dan juist niet goed concentreren. Maar leuk om te lezen wat jouw gewoontes zijn, er zit veel herkenbaars tussen.

 7. Ik denk dat ik op zowat alle tien punten jouw tegenbeeld ben :-) Zelfs tijdens het lezen grijp ik nog vaak terug naar de flaptekst, ik knak geen ruggen, maak amper notities, lees het liefst in stilte, heb zelden een boek bij me en het eerste dat er sneuvelt als ik het druk heb, is leestijd. Alleen die thee, dat herken ik dan weer wel!

 8. Ik heb een panische angst voor de achterflap van een boek: het verklapt vaak al zoveel van het verhaal. net als jij lees ik enkel de eerste zinnen en alleen als de cover of de auteur nog niet overtuigend genoeg was ;) en als boekenlegger gebruik ik ook alles wat ik maar vinden kan!

 9. Zoveel herkenbare zaken. Ik heb het idee dat sommige uitgeverijen tegenwoordig de helft van het boek al verklappen op de achterflap. De laatste jaren lees ik die dan ook nog maar zelden. Vervolgens neem ik ze dan over in mijn recensies en denk ik ‘Maar goed dat ik dit niet las voor ik aan het boeg begon’. Notities nemen tijdens het lezen doe ik ook steeds. Anders zou ik – gezien mijn slechte geheugen – nadien echt geen recensie kunnen uitwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.