Deze maand zet ik boekenliefhebbers in het zonnetje! Dat lezen en/of schrijven leuk is, wisten we al, maar waarom doen we het? En hoe is de passie bij verschillende boekenwurmen begonnen? We komen er deze maand achter! Vandaag lezen we over de passie van schrijver en dichter Jeroen Kraakman.

Zou je jezelf kort voor willen stellen aan iedereen die jou nog niet kent?
Mijn naam is Jeroen Kraakman. Een 38-jarige Zwollenaar. Bedrijfsleider en sinds september terug in de schoolbanken, ik studeer voor leraar Nederlands op het voortgezet onderwijs.
Daarnaast schrijf ik korte verhalen en gedichten en heb ik eind 2017 mijn eerste gedichtenbundel Als de dichter zingt uitgebracht. Momenteel schrijf ik in mijn weinige vrije tijd van alles door elkaar en hopelijk kan ik volgend jaar weer iets uitbrengen.

Hoe is je passie voor boeken ooit begonnen?
Als kind las ik al best veel. Eerst Donald Duck en Pinkeltje, later kinderboeken en via Stephen King en de leeslijsten van de HAVO kwam ik uit bij mijn huidige boekenliefde.

Wanneer en waarom ben je meer met boeken gaan doen dan lezen?
Dat begon vanzelf. Ik schreef altijd hele korte verhaaltjes en begin 2015 besloot ik eens een wat langer verhaal te schrijven. De reacties waren positief en toen ben ik door blijven gaan. Na meegedaan te hebben aan wat kleinere schrijfprojecten kwam ik in contact met een uitgeverij en die hebben vorig jaar mijn gedichtenbundel uitgegeven.

Welke schrijver heeft jou gemotiveerd om te gaan schrijven?
Remco Campert. Hij schrijft groots over kleine dingen. Dat wilde ik ook.

Wat is jouw favoriete schrijfplek?
Aan de eettafel. Het is het enige meubelstuk dat ik heb meeverhuisd toen ik in Zwolle ging samenwonen, nu bijna 2 jaar geleden. Juist omdat ik er zo lekker aan schrijf.

Heb je bepaalde schrijfrituelen en, zo ja, welke?
Nee, eigenlijk niet. Ik schrijf het liefst in de ochtend, maar het is geen must of ritueel.

Hoeveel boeken lees je per jaar?
35 tot 40.

Wat is je favoriete genre en waarom?
Fictieromans. Lekker mijzelf verliezen in de grootse gebeurtenissen van levens en mensen die niet echt bestaan.

Wat zijn jouw drie favoriete boeken?
1. Suttree van Cormac McCarthy.
2. Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel Marquez
3. Norwegian Wood van Murakami

Hoe lees je boeken? Fysiek, digitaal of als luisterboek?
Altijd fysiek.

Hoe deel je je boekenkast in?
Mijn vriendin heeft de boekenkast deze zomer op kleur ingedeeld en dat is verrassend tof! Alles staat lekker door elkaar qua stijl en het ziet er heel leuk uit. Ikzelf deed altijd maar wat.

Wat vind je van de verplichte leeslijsten op de middelbare school?
Goed! Er staat iets teveel oude Nederlandse literatuur op naar mijn smaak, maar het heeft mij ook aan het lezen gebracht. Ik las al wel veel, maar door de leeslijsten ben ik mijn smaak gaan uitbreiden.

Waarom zou iedereen moeten lezen?
Niets moet. Maar dat lezen goed voor de ontwikkeling is, is een feit. Taal is van groot belang in alle lagen van de samenleving en lezen draagt bij aan de ontwikkeling van iemands taalgevoel.

Wat zijn je plannen op lees- en schrijfgebied in 2019?
Sinds enkele jaren streef ik ernaar om in een jaar het aantal boeken te lezen dat ik in jaren oud ben, dit jaar was het doel 38, in 2019 ga ik voor de 39. Ik lees divers, maar zal mij (ook vanwege mijn studie) vooral richten op klassieke Nederlandse literatuur en nieuwe buitenlandse literatuur.
Op schrijfgebied hoop ik een nieuwe gedichtenbundel uit te mogen brengen. Ook werk ik aan verschillende grotere verhalen, die ik graag als roman of novelle zou afronden en uitbrengen.

Bedankt voor je antwoorden, Jeroen!

Wil je meer weten over Jeroen? Bezoek dan zijn website of social mediapagina’s:

Website Aap rijdt kever
Facebook
Twitter
Instagram